Denizli Yeni Bir Sayfa Açıyor

Denizli Ülkü Ocakları Başkanı Murat Aydınlı Denizli Gazeteciler Cemiyetinde uyuşturucu ile mücadele hakkında bir açıklamada bulundu.

Başkan Aydınlı kapsamlı açıklamasın şu ifadelere yer verdi:

"Bugün bir deryada damla misali bizler Denizli gençliğinin uyuşturucu illetinden uzak tutmak adına bir farkındalık oluşturabilmek amacıyla buraya toplandık. Sivil toplum örgütü başkanlarımızla yaptığımız ortak görüşmeler neticesinde doğup büyüdüğümüz şehrimizi madde bağımlılığına kurban etmemek adına ‘’Denizli Yeni Bir Sayfa Açıyor’’ sloganıyla siz kıymetli basın mensupları aracılığıyla madde bağımlılığı ile mücadele noktasında hemşehrilerimize bir çağrıda bulunmak maksadıyla buraya toplanmış bulunmaktayız.

Kıymetli Denizli halkı elbette ki bir kentin nabzını tutan o kentin yararına çalışmayı kendilerine görev bilmiş olan sivil toplum kuruluşları ve vakıflardır. Bizler şehrimizde son yıllarda artan madde bağımlılığı sorununun farkındayız geçmişte de farkındaydık. Ancak kamuoyu sayın iç işleri bakanımız Süleyman Soylu’nun şehrimizle ilgili yaptığı açıklamadan sonra madde bağımlılığı noktasında maalesef ilimizin kötü durumda olduğunun bir kez daha farkına vardı.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 2020 Dünya Uyuşturucu Raporuna göre dünya üzerinde 31 milyon uyuşturucu bağımlısı vardır. Bu rakam 2019'da 29,5 milyon idi. Aradaki 1 buçuk milyonluk artış ciddi alarm veriyor. Dünya genelinde uyuşturucu kullanımına da aynı raporda 275 milyon olarak yer alıyor. Bu rakam 2019 raporunda 250 milyon olarak yer alıyordu. Aradaki 25 milyonluk artış uyuşturucuyu deneyen ve kullananların sayısında hızlı bir artış olduğunu gösteriyor.

Rapora göre 2020 yılında 192 milyon kişi esrar, 34 milyon kişi eroin, 21 milyon kişi ekstazi, 18 milyon kişi de kokain kullanmış. Özellikle Afganistan'da afyon üretimi 2018 yılından 2019 yılına kadar yüzde 65 oranında artarak 10.500 tona ulaşmış. Buna karşın 2019'da 91 ton eroin ele geçirilmiş. Uyuşturucu trafiği açısından en tehlikeli bölgelerin başında maalesef Türkiye geliyor. Türkiye, özellikle Afganistan'dan çıkan uyuşturucuların Batı'ya ulaştırılmasında halen daha en sık kullanılan transit ülke konumunda. Bu transite Orta Asya ve Hindistan'dan gelen uyuşturucu trafiği de ekleniyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin 2018 verilerine göre uluslararası bir ölçüt olan 15-64 yaş aralığındaki milyon kişi başına düşen madde bağlantılı ölüm oranı ABD'de 314, Kanada'da 180, Rusya'da 54, Almanya'da 23,6. 2020 Avrupa Uyuşturucu raporuna göre Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 23,7. Türkiye'de bu rakam 2015'te 11,1, 2016'da 17, 2017'de 17,1, 2018'de 11,8, 2019'da ise 6,1’ dir.

Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla uyuşturucu ticaretini önleme ve operasyonlar açısından iyi durumda olduğu söylenebilir.   TUBİM (Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi) 2019 raporuna göre sadece 2019 yılında güvenlik güçlerinin terör örgütüne yönelik yaptığı 29 operasyonda 20 ton esrar, 68 milyon kök kenevir bitkisi yakalandı. Yine aynı raporda 2019 yılında uyuşturucuyla mücadele alanında 646.193 milyon lira kamu harcaması yapıldı. Tüm bu rakamlar da uyuşturucu bağımlılığının ne denli sosyal, ekonomik ve sağlık açısından önemli olduğunu gösteriyor.

2020 Narkotik Analiz Raporu sonuçları açıklandı. Raporun hazırlanabilmesi için Türkiye’nin uyuşturucu profilini çıkarmak amacıyla uyuşturucu kullanan 15 bin kişiye 65 soruluk bir anket yapıldı. Bu rapora göre; Uyuşturucu kullananların yüzde 86'sı aile içinde şiddet görmüyor. Uyuşturucuya başlayanların büyük çoğu öncesinde tütün kullanıyor. Uyuşturucu kullanan kişilerde cinsiyet farkı da ön planda. Kadınlar ancak yüzde 5,5 civarında kullanıyorlar. Esas kullanıcı erkekler. Yine uyuşturucu kullananların yüzde 85.5’i aileleriyle birlikte yaşayan bireyler. Bir aile ancak çocuğunun kullandığını ortalama 2 yıl sonra öğreniyor. Bu insan sağlığı için uzun ve ciddi bir süre. Asıl amaç bu süreyi kısaltmak ve uyuşturucu bağımlısı olan bireyleri topluma tekrar kazandırmak olmalı.  Hazırlanan rapora göre kişilere uyuşturucu kullanmadan önce alkol ve sigara kullanıp kullanmadıkları da soruldu. Yüzde 81'i öncesinde tütün ürünü tüketiyor, yüzde 38'i ise alkol kullanıyor. Uyuşturucuya başlayan en riskli yaş gurubu yüzde 71'lik oranla 15-24 yaş aralığındaki genç kitle. İlk uyuşturucuyu yüzde 74 oranında arkadaşları temin ediyor. Aile ve kişinin eğitim dESKİ MADDE KULLANICILARI TARAFINDAN MADDEYE ATFEDİLEN ANLAM

Sürünerek Ölüyorsunuz, Zaman Alıyor Ölmek (İlknur, 22 yaşında)

Maddeyi sigaraya benzetirim. Sigara gibi bağımlılık yapıyor (İlknur, 22 yaşında).

Kanser hastalığına benzetiyorum çünkü bu hastalıkta sürünüyorsunuz, sürünerek ölüyorsunuz, zaman alıyor ölmek. Yatağa bağlı her gün ölümü bekliyorsunuz, ölene kadar acı çekiyorsunuz. Bir sürü iğne ilaç, her gün ölümü bekliyorsunuz. Sürüngen bir canlıya da benzetirim. Yılan ya da kertenkele olabilir. Öldürse kurtuluş olabilir, İnsanı süründürüyor (Osman, 23 yaşında).

Nefes kadar önemli bir şey..yemek bile yemiyodum, su bile içmiyodum. Yeri geliyordu elimi yüzümü bile yıkamadan çıktığım oluyordu. Alınamayan bir nefes...(Yalçın, 20 yaşında).

Peki neler yapabiliriz?

Kıymetli basın mensupları televizyonlarda görüp üzüldüğümüz madde bağımlısı gençlerimizi artık şehrimizin sokaklarında görmekteyiz. Anne ve babaların bu konuda yaşadığı çaresizliği hep birlikte hissetmekteyiz. Elbette ki kolluk kuvvetimiz olan emniyet ve jandarma teşkilatımız bu konuyla ilgili elinden geleni gayreti göstermektedir. Ancak bizler de gençlerimizi bu uyuşturucu illetinden uzak tutmak adına artık elimizi değil bütün gövdemizi bu taşın altına koymak zorundayız. Toplumsal baskılar, kalıplaşmış kurallar, çevre tepkileri gibi anlamsız nedenlerle gençlerimizin hayatını zehir eden bu uyuşturucu tacirlerine dur demeliyiz. Gençlerimizi bu alanda bilinçlendirmeli, kendi mahallelerimize sahip çıkmaları gençlerimizi zehirlemeye çalışan kaybolmuş ruhları görünce hemen emniyet güçlerimize haber vermeliyiz.

Denizli'ye Sesleniyorum

Buradan sizlerin aracılığıyla Denizli’de yaşayan yaşça bizden büyük ağabeylerimize ablalarımıza, amcalarımıza… seslenmek istiyorum. Eski istişare sohbet kültürümüze lütfen geri dönelim. Mahallelerimizde, parklarımızda gençlerimizi gördüğümüzde onlarla sohbet edelim. Onlara insan aklının ne denli önemli olduğunu anlatalım. Muhtarlarımız bu tarz faaliyetlere öncülük etsinler. Diyanet işleri başkanlığımız en azından Denizli özelinde hutbelerini bu konuya ayırsın, ilk kez camiyle tanışan çocuklarımıza pedagoglardan alınan tavsiyelerle bu konulara değinilsin, gençlik spor müdürlüğümüz gençlerimize spora Denizli de daha da bir şevkle davet etsin, gerekirse şehrin önde gelenleriyle her hafta bir bürokratımızla siyasimizle birlikte spor etkinlikleri düzenleyelim, sağlık kuruluşlarımız ve milli eğitim bakanlığımız bu konuda bilgilendirici faaliyetlerini daha da arttırsın. Bizlerin bugün burada bu kadar sivil toplum kuruluşuyla başlattığı bu organizasyon bir ilk olsun Denizli de madde bağımlılığı ile mücadele noktasında bir platform kurulsun. Pandemi nedeniyle maalesef amatem in yatak kapasitesinin azaldığını biliyoruz bu konuda valiliğimiz ve sağlık müdürlüğümüz elbette ki gereken tedbiri alacaktır ancak bizler yine de dost acı söyler diyerek kurumlarımızı uyarma görevimizi yerine getirelim. Denizli ülkü ocakları olarak bizler yarından tezi yok bir imza kampanyası başlatıyoruz amacımız şehrimizin tamamını bu konu hakkında duyarlı hale getirmektir. Sokak röportajları ile kısa filmlerle madde bağımlığına karşı çok geniş kapsamlı bir faaliyetin içerisine giriyoruz. Büyükşehir belediyemizle görüşerek Şehrimiz bağımlılıkla mücadele ediyor konulu bir resim yarışması düzenlemeyi planlıyoruz. Ve bizler sonra olarak tüm şehrimizi madde bağımlılığıyla mücadele noktasında iş birliğinin içerisine sokabilirsek belirlenen gün ve saatte yeni bir sayfa açtığımızı göstermek adına çınar meydanında gençlerimizle birlikte elimizde beyaz bayraklar üstümüze beyaz kıyafetlerle şehrimizi uyuşturucu batağına sokmak isteyenlere karşı dik duruşumuzu göstermek adına toplanmak istiyoruz.

Biliyoruz ki yolumuz gerçekten uzun. Mücadele edeceğimiz birçok farklı alan var. Ama bugün bir milat olsun. Denizli halkının çabasıyla uyuşturucu illetine şehrimizde geçit vermeyelim yarınlarımız olan gençlerimizi madde bağımlılığına kurban etmeyelim.

Beni saygıyla dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum."

 

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor