Denizli Kazıkbeli Zaferini Neden Hatırlamaz ?

Denizlide bastığımız topraklara kahraman Atalarımız, Türkmenlere borçluyuz.Kazıkbeli Zaferini konferansı düzenlendi.Konferansın konuşmacısı: Ümit ŞIRACI

Denizli tarihinde 2 önemli savaş yaşanmıştır.Kazıkbeli Zaferi ve Miryokefalon Savaşı...

Ötüken Dergisi Denizli Temsilciliğinin hazırladığı konferansta konuşmacı Ümit Şıracı Denizlililere Kazıkbeli Zaferini anlattı...

Denizli ve Kazıkbeli Savaşı Yıldönümü Konferansta Denizli de bulunan ve tarihimiz konusunda önemli yere sahip olan Kazıkbeli savaşı ve bu savaşın haçlıları bozguna uğratıp ilerlemesine engel olduğu islenen basliklardan sadece birisiydi. Denizli de bulunan tamgaların Dünya nın bir çok yerinde bulunan tamgalar ile benzerlik gösterdigini bir kez daha görmüş olundu. Bu konulardan farklı olarak Denizli ve çevresinde bulunan yıkılmaya yüz tutmuş ve gündemden uzak bırakılan kök boyalı camilerimiz dile getirdi. Belki de birçok kişinin bilmediği Bayramyeri meydanında bulunan Müftü Hulisi efendinin kabrinin bulunduğu dile getirildi. Bunların önemsiz olarak gösterilmesinin sebepleri Türk tarihini arka planda bırakmak olduğu konuşuldu. Denizli mizde tarihimize sahip çıkmamız gerektiği ve bunun için yapılabilecekler konuşuldu.


KAZIKBELİ SAVAŞI NE ZAMAN OLDU VE NASIL SONUÇLANDI ?

Denizlide bastığımız topraklara kahraman Atalarımız, Türkmenlere borçluyuz.

Denizli ilimiz 2 önemli savaş sahnesine tanıklık etmiş.

 -İlki 1147 yılındaki Kazıkbeli savaşıdır, II.Haçlı seferi sırasında Anadolu’ya giren Haçlılar, 1147 yılında en kestirme yol gördüklerinden Denizli’den Antalya’ya Hamit Ovası’ndan geçerek gitmek isterler. Haçlıları, Selçuklu uç birliklerinden Avşarlar, Hamit Ovası’nin tabii giriş kapılarından olan bugünkü Cankurtaran’da karşılarlar. Kazıkbeli Savaşı denen bu savaşta Haçlılar perişan edilir.

 -Diğeri ise herkesçe bilinen 1176 yılında yapılan Miryokefalon Savaşı'dır.

 

Gerek 1147 yılındaki Kazıkbeli savaşı gerekse 1176 yılında Çivril ilçesi yakınlarında yapılan Miryokefalon Savaşı’ndan sonra Türkler Denizli ve çevresinde hâkimiyetini sürdürdüler.

 

 

Kazıkbeli Mevkinde Haçlılarla Savaşlar

Denizli'yi Antalya'ya bağlayan  bu günkü  Cankurtaran mevkisinin hemen üstünde kalan Kazıkbeli geçidinde bir savaş yaşanır. Bu savaş tarihin tozlu raflarında gün yüzüne çıkmayı beklercesine    1147 yılının sonlarında ve 7 Ocak 1148' de iki savaşa sahne oldu.İlkinde Fransız Kralı 7. Louis'e bağlı birliklerin İznik'te ayrılan Alman askerlerinde müteşekkil gurup, Denizli'ye geldiler  ve Kazıkbeli'nden geçmek isterlerken, Türkmen kuvvetlerin pususu ile imha edildiler.

 

Haçlı ordusunun  döküntüleri,Antalya'ya doğru giderler.

Ordunun ana bölümü olan Fransız kuvvetleri,  4 Ocak 1148'de Denizli'ye  geldiler.7 Ocak'ta Kazıkbeli'ne  ulaştıklarında Alman birliklerinin cesetleri ile karşılaştılar. Dehşete kapılan  Fransız askerleri hemen savaş düzenine girerler. Birkaç gün önce Denizli yöresindeki yenilginin intikamını almak için

pusu kuran, Türkmenler bölgeye başka yerden geçmenin mümkün olmadığını

bildiklerinden Kazıkbeli’nin tepesinden Haçlıların hareketlerini izlerler.

Haçlılar; savaşçı birliklerini, öncü ve artçı ikiye ayrılmış olarak Kazıkbeli’ne doğru

yürüyüp,  öncü kuvvetleri gönderilir.

 

 

 Savaşçı birliğin hiçbir mukavemetle karşılaşmaksızın Kazıkbeli’nin en yüksek yerine varır. Ve Hamit Ovasındaki Kızıl çukur ovasında kamp kurmak için Kazıkbeli  tepesinden ayrılırlar. Öncü gurubun elini kolunu sallaya  sallaya gittiğini gören, arcı gurup ağır ağır tırmanırken; Türklerin ok yağmurları ile karşılaşan Haçlı ordusu büyük bozguna uğrar. Haclı ordusu, Kazıkbeli boğazında sıkışıp kalır ve çok zayiat  verir. Haclı ordusuna yetişen sadece gecenin kör karanlığı olur.Karanlığın çökmesiyle kral askerlerinden kalanları toparlayıp gider.Türkmenler ise savaş ganimetini alarak uzaklaşırlar.

 

Özel Haber Haberleri

PAÜ'DE ''YAPI İŞLERİ'' BÖYLE Mİ DÖNÜYOR ?
Yazarımız Halil Manuş'tan Sarıkamış Şehitlerine Ağıt
SARIKAMIŞ DESTANI
İkbal Vurucu'dan ''CEVAP HAKKI''
PAÜ Rektörü Kutluhan yine bildiğiniz gibi