918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74’üncü maddesinde yapılan düzenlemeye göre tüm sürücülere trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama ve varsa buralardan geçen veya geçmek üzere olan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme zorunluluğu getirilmiştir.
Bu kapsamda farkındalığı arttırmak maksadıyla İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” olarak ilan edilmiş olmakla birlikte, yıl içerisinde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın”, “Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz” sloganlarıyla etkinlikler düzenlenmiş, okul ve yaya geçitlerine “Önce Yaya” görseli uygulaması yapılmıştır.
İçişleri Bakanlığınca ortaya konulan hedefler doğrultusunda hayata geçirilen projeli çalışmalar, yürütülen eylem planları, kampanyalar, etkin, sürekli ve yoğun trafik denetimleri, ulusal/yerel ve sosyal medya kullanılarak yapılan bilgilendirme/bilinçlendirme faaliyetleri sonucunda ülkemizde 2010 yılında 100 bin kişi başına düşen trafik kazaları sonucu can kaybı oranı 13.4 iken 2020 yılında 5.8’e düşürülerek %56 oranında azalma sağlanmış ve AB ülkeleri ortalamasına yakın seviyeye getirilmiştir.
2018 yılı Ekim ayında yapılan mevzuat düzenlemesinden bugüne kadar geçen süre içerisinde yapılan çalışmalar sonucunda yaya ölümlerinde %30,8 oranında azalma sağlanarak 1.087 vatandaşımızın can kaybı önlenmiştir.
Bu alandaki düşüş ivmesinin devam ettirilmesi, sürücülerin farkındalıklarının arttırılması maksadıyla İçişleri Bakanlığının talimatları doğrultusunda Denizli İl Jandarma Komutanlığı Trafik Timleri tarafından 30.03.2021 günü 12.00-15.00 saatleri arasında il genelinde “Yayalar Kırmızı Çizgimizdir” uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Akköy Mahallesi’nde yapılan uygulamaya İl Jandarma Komutanı Yardımcısı Jandarma Albay Uğur ÇAĞLAR’da katılmıştır. Akköy Anadolu Lisesi önünde ki yaya geçidinde gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilerin yanında yer alan Jandarma Albay Uğur ÇAĞLAR ayrıca konuyla ilgili sürücülere uyarıcı bilgilendirmelerde bulunmuştur.
Denetimlerde farkındalığın arttırılmasına önem verilerek, yaya geçitlerinde yayaları gören sürücülerin yavaşlayarak durmaları sağlanmış ve sürücülere konu hakkında afişler dağıtılmıştır.
Yaya kazalarının, yaya ölüm ve yaralanmalarının en aza indirilmesi için sürücülerin özellikle yerleşim yerlerinde hız kurallarına uymada azami gayret göstermesi gerekmektedir. Çünkü bir aracın hızının saatte 30 kilometreden 50 kilometreye çıkması halinde çarptığı yayanın ölme riski sekiz kat artmaktadır.
Yayaların trafikteki güvenliklerinin sağlanması için Jandarma bölgesindeki etkinlik ve denetimler aralıksız sürdürülecektir.