Denizli'de bulunan ve "Denizli Adamı" adı verilen kafatası fosili, Paris'teki Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nde düzenlenen etkinlikte Fransızlara tanıtıldı.
Denizli'nin Honaz ilçesi Kocabaş Mahallesi'nde bulunan ve Fransız-Türk ortak araştırmaları sonucu 1,2 milyon öncesine ait olduğu anlaşılan "Denizli Adamı"na ait kafatası, Paris'te düzenlenen "Anadolu'nun ilk insanları" adlı etkinlikte ilk kez Fransa kamuoyuna sunuldu.
Kafatasının keşfi ve insanlık tarihi açısından önemi, araştırma ekibinin Türk temsilcisi Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Alçiçek ve Paris'teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde görevli paleontolog Amelie Vialet tarafından yapılan bir sunumla anlatıldı.
"Denizli Adamı"na ait kafatası parçasının Türkiye'de keşfedilen ilk Homo erectus fosili olduğuna dikkati çeken Vialet, bu bulgunun Anadolu topraklarında insanlık tarihine dair araştırmalarda neredeyse bir milyon yıl geriye gitme imkanı sağladığını belirtti.
Konferans sonrası AA muhabirine konuşan Vialet, Denizli travertenlerinde araştırmalarının devamı için PAÜ, TÜBİTAK ve Fransa'nın Marsilya Üniversitesi bünyesindeki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) işbirliğinde yeni bir proje hazırladıklarını söyledi.
Vialet, projenin Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek almasını umduklarını ve bu sayede daha çok Fransız ve Türk araştırmacının ortak çalışabileceğini sözlerine ekledi.
Pamukkale yakınlarındaki bir traverten ocağında 2002 yılında bulunan ve yapılan araştırmalar sonucu mart ayında 1,2 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilen "Denizli Adamı" fosili ilk insanların dünyaya yayılışı hakkında önemli bilgiler sağlamıştı.
Anadolu'da bugüne kadar rastlanan en eski insan varlığına ait bu fosil, aynı zamanda, "tüm insanlığın Afrika kökenli olduğu ve insanların dünyaya yayılımında Anadolu'nun göç yollarından biri olduğuna" yönelik tezlerin ispatı niteliği taşıyor.