Meslek gruplarının hemen hepsinin nöbet görevinin karşılığı olarak ek ücret aldığını belirten Demirtaş, “Bu durumun istisnası öğretmenlerdir. Öğretmenler tuttukları nöbet için ek ücret alamamaktadır. Bu ise vicdani olarak kabul edilemeyeceği gibi hukuken de kabul edilebilir değildir.
Öğretmenlerin tuttukları nöbet karşılığı ek ücret alamaması Anayasamızda yer alan angarya yasağına aykırılık arz ettiği gibi; İLO Sözleşmelerine de aykırı bir durum mevcuttur.Türk Eğitim Sen olarak, hakka ve hakkaniyete aykırı olan söz konusu problemin çözümü için konuyu her türlü platforma taşımış ve ülke genelinde nöbet görevinin ücretli hale gelerek angaryanın önlenmesi hususunda dilekçe kampanyası başlatmıştık. En nihayetinde söz konusu talebi en son yapılan 19.Milli Eğitim Şurası’na taşıyarak; şurada nöbet görevinin ücretlendirilmesinin kabul edilmesine katkı sağladık” dedi.
Demirtaş, “Ancak bugüne kadar konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığınca bir çalışma başlatılmamıştır. Bu nedenle Türk Eğitim Sen Yönetim Kurulunca sorunun daha hızlı çözüme kavuşabilmesi adına 2014-2015 öğretim yılı II. Döneminden itibaren MEB’e bağlı tüm okul ve kurumlarda her ayın ilk haftasında (9-10-11-12-13 Şubat, 2-3-4-5-6 Mart, 6-7-8-9-10 Nisan, 4-5-6-7-8 Mayıs, 1-2-3-4-5 Haziran) “Nöbet Tutmama” eylemi yapılmasına karar verilmiştir. Nöbet eylemine katılacak üyelerimizin eylem öncesi okul müdürlüklerine nöbet tutmayacakları hususunda dilekçe vermesi de önem arz etmektedir” diye konuştu. MESUT GÜLER