Corona Domuz Gribinden Daha Ölümcül Değil

Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Kenan Arıcan, Corona virüsüne yakalanan 60 yaş altı hastalarda ölüm riskinin yüzde 1 civarında olduğunu belirterek, Coronanın domuz gribinden daha ölümcül olmadığını söyledi.

Ülkemizde corona virüsüne yakalanan insan sayısı her geçen gün artarken, Odak Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Kenan Arıcan, virüs hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Coronanın kamuoyunda çok ölümcül ve tedavisi olmayan bir virüs olarak algılandığını belirten Arıcan, aslında H1N1’den (Domuz Gribi) daha ölümcül olmadığını belirterek, 60 yaş altında ölüm riskinin yüzde 1 civarında olduğunu ifade etti.

Arıcan, virüsün hızla bulaşması ve 60 yaş üzerinde ölüm riskinin daha fazla olması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarına uyulması ve kalabalık yerlerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

İşte Uzman Dr. Ramazan Kenan Arıcan’ın Corona ile ilgili sorularımıza cevapları:

Corona virüsü ölümcül bir virüs mü?

Corona virüsüne yakalanan 60 yaş altı bir hastada ölüm riski yaklaşık yüzde 1. 60 yaş üzeri hastalarda ise bu risk artıyor. Ama trafikte ölme riskiniz Corona’dan ölme riskinizden daha fazla. Gripten farklı olarak hem öksürük, hem alt hem de üst solunum yollarını beraber tutuyor ve çok hızlı yayılıyor. Bir aya kadar sürebiliyor. Hızlı yayıldığı için de çok fazla insanı etkisi altına alıyor. Bir fabrikada bugün 5 kişi enfekte olsa 3-4 gün sonra 100 kişi işe gelmeyebilir. Bu nedenle farkındalık ve bilgilendirme önemli.

Yaşlılar açısından riski nedir?

Türkiye’de yaşlılarda en çok ölüm nedeni akciğer enfeksiyonu. Buna da pek çok virüs ve bakteri sebep olabiliyor. Bu 50 yıl önce de böyleydi, şimdi de böyle. Enfeksiyona sebep olan ne kadar virüs ve bakteri varsa; bu mikroplardan birisi akciğer enfeksiyonu ile hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor. Corona virüsü de bu virüslerden biri. Corona virüs bunu yapıyor da diğer virüsler bunu yapmıyor mu, yapıyor. 80 yaşındaki hasta için zaten yüksek risk var.

Virüsten korunmak için maske takmalı mıyız?

Maske daha çok başkalarına bulaşmasın diye hastanın takması gereken bir şey. Hastaysanız takın, başkalarına bulaşmasın.

Corona virüsünün tedavisi var mı?

Bizim kullandığımız klasik antiviral ilaçların bir bölümünün bu virüs üzerinde etkili olduğunu biliyoruz.. Bunun hiçbir ilacı yok, çaresiz perişanız gibi algı yaratılıyor, öyle bir şey yok. Virüs yeni olduğu için tanı ve tedavisi araştırılıyor.

Corona testi nerelerde yapılıyor?

Corona Testi PCR ve PZR denilen yöntemle yapılıyor. Avrupa’da Amerika’da var. Bizde de var, fakat rutin bir test değil. Şekerinizi ölçtürür gibi kolayca her yerde yaptıramazsınız. Yurt dışından geliyor ve

200-300 dolar maliyeti olan bir test. Belli merkezlerde, halk sağlığı ve toplum sağlığı laboratuvarlarında şüpheli vakalara, özellikle yurt dışı bağlantılı kişilere yapılıyor. Yurt dışı bağlantısı varsa ve yüksek ateşi varsa Corona virüs şüphelisi olarak kabul ediyor. 14 gün gözlem altına alınıyor. Bu laboratuvarlar her şehirde yok. Denizli’de de yok. Özel laboratuvarlara gidip parayla yaptırmak istediğinizde; onlar da numune alıp Ankara’ya veya İstanbul’a gönderip sonuç bekliyorlar.

Corona virüsünden korunmak için ne yapmalıyız?

Su, sabun ve alkol birçok mikrobu öldürür. Corona’yı da öldürüyor. Basit bir deterjanlı suyla silip duruladığınız zaman orada hiçbir şey kalmıyor. Ellerimizi yıkayalım. Yalnız Corona için değil, gripten ve diğer virüslerden korunmak için her zaman bunlara dikkat etmemiz lazım. Bir bizim millette var, hastayken “Gel sana da satayım” deyip birbirini öpen. Şu dönemde gerekmedikçe evden çıkmayalım. Kimseyle öpüşüp tokalaşmayalım. Virüsün yayılma sebebi kapalı alanlarda insanların bir arada bulunması. Kalabalık yerlere gitmemek lazım.

Sağlık / Faydalı Bilgiler Haberleri

Aile Hekimliği Merkezleri İflas Ettirilmiştir
Aile Hekimliklerinde Yeni Dönem
Gizemli hastalıktan 71 kişi öldü! DSÖ ayağa kalktı
SAĞLIKÇILAR DENİZLİ'DE İŞ BIRAKTI
Sağlıktaki İlk Adresiniz Güçleniyor