Çocuklarda Güvenli İnternet Kullanımı

Çocuklarda güvenli internet kullanımı hakkında faydalı bilgiler

Günümüzde bilgisayar ve / veya internet hayatımızda oldukça geniş bir yer kaplamaktadır. Çocukların bilgi öğrenmek için ansiklopedi karıştırdığı günler artık geride kalmıştır. Ancak keşfedilen her iyi yenilik gibi bilgisayar ve internetinde hayatımıza getirdiği yükler mevcuttur. Doğru kullanılmadığında pek çok problemi de beraberinde getirmektedir. Yanlış kullanımlar sonucu çocuklarımız istenmeyen görüntü ve bilgilere ulaşmakta; yanlış arkadaşlıklar geliştirebilmekte; oyunlar vasıtasıyla gerçek hayattan koparak şiddeti beyinlerinde meşrulaştırmakta; en önemlisi de sosyalliklerini kaybetmeye başlamaktadırlar. Tüm bu problemler göz önüne alınarak konuyla ilgili bazı önerileri söyle sıralamak yerinde olur: 

-Öncelikle çocuğunuzla karşılıklı güvene dayalı ve iletişime açık bir ilişki kurmalısınız. Bu hayatınızın her alanda işinize yarayacak önemli bir köprüdür. Böylece çocuğunuzun internet ortamında rahatsız edici kişi veya durumlarla karşılaştığında sizden yardım alabileceği hakkında size güven geliştirir.

-Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.

-Çocuğunuz kadar interneti tanımalı ve kullanabiliyor almalısınız. Böylece çocuğunuzun internette neler yaptığı hakkında bilgi sahibi olarak yersiz endişelerden kurtulur, aynı zamanda da onun neyle uğraştığını takip edersiniz.

-Çocuğunuzla birlikte internette zaman geçirmeli ve ona interneti kullanma biçimleri konusunda model olmalısınız. Birlikte bilgi aramak, kişisel internet sayfası hazırlamak veya resim ve müzik dosyaları bulup indirmek, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenizi sağlar.

-İnternet ve bilgisayar evinizde ya da çocuğunuzun okulunda yoksa ve çocuğunuz interneti başka bir yerde kullanmak zorunda ise bu yerin neresi olduğu hakkında bilgi sahibi olunuz. Sizin izniniz olmaksızın bu yerlere gitmemesi gerektiği konusunda çocuklarınızı uyarınız. Çocuklarınız için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde ) ortamlarda bulunmamaları konusunda çocuklarınıza bilgi veriniz.

-Çocuğunuzun internette şiddete, pornografiye veya benzer olumsuz uyaranlara maruz kalmaması için, öncelikle internet erişimi için gerekli filtreleme programlarının bilgisayarda olmasını sağlamalısınız. Bunun için bilgisayar yazılımları veya paket programları satan firmalarla görüşebilirsiniz.

-İnternet olumsuzlukları ve internette çocuğunuzun karşılaşabileceği istenmedik durumlarda neler yapabileceği hakkında onu bilgilendirmelisiniz. Örneğin, çocuğunuzun rahatsız eden iletişimleri sonlandırabileceğini hatta gerekirse internetten çıkabileceğini söylemeniz bile çocuğunuzun kendine güvenmesini ve kontrolün kendisinde olduğu inancının gelişmesini sağlar.

-İnternet kullanımı çocuğunuzun ders çalışmasına, sosyal ilişkilerine, sizinle olan iletişimine engel olacak ölçüde artmadan ve internet etkinlikleri bir kaçınma aracı halini almadan, internet kullanımını makul ölçülerde sınırlamalısınız. Var olan alışkanlığı yasakla sonlandırmaya çalışmak, internet kullanımını hem daha çekici hale getireceği hem de ergenlikte çocuğunuzun özel yaşamına müdahale olarak algılanacağı için işe yaramayabilir. Daha baştan belli zaman dilimlerinde ve belli bir süre için internet kullanımı alışkanlığı pekiştirmelisiniz.

-Çocuğunuzun, internet ortamında kaba dil kullanan, onları rahatsız ve tehdit eden kişileri size haber vermesini isteyiniz. Bu davranışlarda ısrarcı olanları ilgili birimlerimize ve servis sağlayıcınıza bildiriniz.

-İnternet kullanımı çocuğunuzun gündelik yaşamını sekteye uğratacak bir düzeye geldiyse okuldaki rehber öğretmene veya bir uzmana başvurarak durumla başa çıkabilmek için profesyonel yardım almalısınız. 

Avrupa Konseyi tarafından ”Çocuklar İçin Çocuklarla Birlikte Bir Avrupa İnşa Edelim” programı kapsamında İnternetin olumsuz yönlerine karşı çocukları bilgilendiren hem eğlenceli hem çok iyi hazırlanmış bir site bulunmaktadır. Aşağıda adresi verilen sitede yer alan oyun sayesinde bu konuda çocukları eğlendirerek bilgilendirmek mümkündür.  

Sağlık / Faydalı Bilgiler Haberleri

20 KASIM 2024 DÜNYA KOAH GÜNÜ
Hürriyet Sağlık Sen 3 Gün İş Bırakıyor
Talihsizlikler Karaca'nın Peşini Bırakmıyor
İlaca dev zam geliyor
Bozuk Gıdada Ölmüşüz de Haberimiz Yok