Çocuklar İçin Her Gün Var

Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde her gün EEG çekimleri yapılmaktadır.

Çocuk Nöroloji Polikliniğimizde muayene edildikten sonra gerekli görülen hastalarda her gün hem rutin EEG ( elektroensefalografi ) hem de video EEG monitörizasyon çekimi yapılmaktadır.

Çocuk Nöroloji BD. Başkanı Doç. Dr. Olcay Güngör çekimler hakkında açıklamalarda bulundu ; (EEG), beynin elektriksel faaliyetini göstermek ve yorumlamak amacı ile yapılan tanı koydurucu bir tetkiktir. Çok sayıda elektrotların jel (pasta) yardımı ile saçlı kafa derisinin belli bölgelerine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklindedir. Elektrot yapıştırma acı verici bir işlem değildir. Bu tetkik çekimi sonrasında, bir çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilir.

EEG beynin yapısal işlevlerinden çok fonksiyonel durumu hakkında bilgi verir. Çocuklukta, özellikle bebeklikte ve erken çocukluk dönemlerinde yaşla değişen elektrik aktivite özelliklerinin tanınması ve bunların sorun olarak görülmemesi gerekir. Bu da EEG'de uzmanlaşmış çocuk nörologları tarafından yapılabilir. EEG değerlendirmesi, deneyimsiz uzmanlar tarafından yapıldığı takdirde bazı normal elektrik dalgalanmalarının yanlış değerlendirilmesi sonucunda epilepsi olduğu şeklinde bir yoruma gidilebilir. Epilepsi hastalığının tanısında ve epilepsinin hangi türü olduğunun belirlenmesinde EEG önemlidir. Ayrıca epilepsiden ayırt edilemeyen hareketler, şuur kaybı, baygınlık, öğrenme bozuklukları, uyku bozuklukları, baş ağrıları vb. ayırt edilmesini sağlar.

EEG uykuda veya uyanık çekilebilir. Küçük yaştaki çocuklarda kayıt sırasında hareketlilik olması, istenen talimatlara uyum gösterememeleri nedeni ile çekim bozuklukları ortaya çıkması ve uyku sırasında beyindeki anormal elektriksel aktivitenin daha net ortaya çıkması nedeniyle uykuda EEG kaydı daha çok tercih edilir. Fakat bazı epilepsi türlerinde uyanık EEG çekmek zorunludur. EEG çekimi öncesi hastanın uykusuz kalması, çekim esnasında uyumasını kolaylaştıracağı ve anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için uyku yararlıdır. Uykusuz kalma süresini aile çocuğun durumuna göre kendi ayarlayabilir. Çocukların aç bırakılmaması önerilir. Çocuklar kendiliğinden uyuyamazsa hastanın uyuması için EEG dalgalarını etkilemeyen çeşitli ilaçlar verilebilir. Uyumayan çocuklarda beyin aktivitesini etkilemesi ve deşarjları baskılamasından dolayı anestezik ilaçlar tercih edilmez.

EEG ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de radyasyon, elektrik etkisi yoktur ve beyine zarar vermez. Saçların temiz olması kaliteli çekim için gereklidir. EEG çekim süresi, en az 20-30 dk. olabileceği gibi aynı anda nöbetin görülebilmesi için çok daha uzun süreli çekimler yapılabilir.

Epilepsi ile takipli hastaların EEG çekimi öncesinde, antiepileptik ilaçlarını kullanmasında sakınca olmadığını belirten Doç. Dr. Güngör tüm epilepsi tanısıyla takipli hastalara nöbetsiz günler dileyerek, tüm hastaların kontrollerini önemsemelerini bildirdi.

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

Prof.Şengör PAÜ'yü Yerden Yere Vurdu
Tekin'den 'mülakat' açıklaması: Tek bir torpil, tek bir kayırma olmadı
PAÜ AŞAĞIYA DÜŞTÜKÇE DÜŞÜYOR
2024-2025 eğitim yılı ara tatil takvimi açıklandı…
AKKÖY YUKARI CAMİ AYAĞA KALKACAK