Çocuğunuzu rencide etmeyin,utandırmayın

Çocuğunuzu rencide etmeyin,utandırmayın

Bir yarıyılı daha bitirdik… Karne zamanı geldi ve tabi tatil zamanı da. Çocuk ve gençlerimiz, belki bir o kadar da anne-baba ve öğretmenlerimiz yoğun geçen bir dönemin ardından haklı bir heyecan içindeler.  Başarılarımızı pekiştirmek, güçlüklerimizi iyileştirmek adına iyi değerlendirebileceğimiz bir süreç; kendimize yeni planlar yapmak, hedefler belirlemek için de bir fırsat PAÜ Hastanesi Çocuk Psikiyatri AD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bürge Kabukçu Başay konu hakkında birkaç not düştü bizlere…

 

Karne demek koca bir dönemin yansımasıdır aslında. İyisiyle, az iyisiyle... Ama yarı dönem karnesi olunca ikinci dönem için yol gösterir, okunacak çok şey vardır karneden. Ama asla umutsuz olmadan; öğrenciysek kendimize, ebeveynsek de çocuğumuza inancımızı hiç kaybetmeden.. Olumlu düşünüp motivasyonumuzu artırmaya bakarak…  Çocuğun da katılımıyla birlikte, başarısızlıkların olduğu alanlarda iyileştirmeye yönelik değerlendirmeler yapmak, ikinci dönem için planlar oluşturmak hedeflenebilir. Ayrıca, karnenin sadece çocuğun değil, ailenin de başarısının bir yansıması olduğu gerçeğini akılda tutmak önemlidir. Başarı, sadece ders çalışarak değil, aynı zamanda motivasyonel ve duygusal süreçleri iyi yöneterek kazanılır. Bu süreçte ailenin rolünü yadsımak mümkün değildir.  

 

             Öyleyse, parlak olmayan bir karne karşısında çocuğumuza verdiğimiz onu rencide edici ve utandırıcı tepkiler onun umudunun kırılmasına, dahası kendine güveninin ve benlik saygısının daha çok düşmesine neden olabilir.  Örselendiğimde daha çok motive oluyorum diye düşünen var mıdır aramızda? Pek olası değil, değil mi? O zaman, bunu çocuklarımıza da yapmayalım. Hele de başkalarıyla kıyaslayıp, “sen neden falanca kişi gibi çalışkan değilsin” gibi olumlu bir yere varmayacağı açık olan sorular sormaktan özellikle kaçınalım. Başarılı olmayan bir karne, ortada bir güçlük var der bize. Bunu doğru okuyalım; nedenlerini, gerçekçi olarak ve eleştirel olmaktan kaçınarak anlamaya çalışalım. Çocuğumuzun bizim desteğimize ihtiyacı var. “Nasıl daha iyi olabiliriz” sorusunun cevabını birlikte bulmaya çalışarak, yani birlikte fikir yürüterek çıkabiliriz yola. Bazı hallerde çocuğun elinde olmayan durumların da başarıyı etkileyebileceği, dikkat ve odaklanma sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Kaygı Bozuklukları, Depresyon gibi ruhsal bozukluklar bu durumlar arasında yer alabilir. Aileler ve öğretmenler şüphelendikleri hallerde uygun desteği almalıdırlar.

Karneye aşırı tepkiler vermek kadar, görmezden gelmek de olumsuz sonuçlara neden olabilir.  Aceleci bir şekilde göz atılan bir karne, çocuğun, başarısının yahut güçlüklerinin ailesi tarafından önemsenmediği düşüncesine kapılmasına neden olabilir. Öyleyse karnesini getiren çocuğumuza zaman ayıralım; karneyi birlikte inceleyelim. Bunun yarıyıl karnesi olduğunu da akılda tutalım. İkinci dönem, iyi bir motivasyon ve destekle her şey çok daha iyi olabilir!

 

Son olarak, çalışmanın yanında uygun şekilde dinlenmenin de başarı açısından önemini bir kez daha vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bürge Kabukçu, tüm çocuklara keyifli bir tatil, başarılarla dolu geçecek yeni bir dönem dileklerinde bulundu.  

 

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük