Çivril'i Konu Edinen Kitap Basıldı

Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Anabilim Öğretim Üyesi Dr. Leyla Aksu Kılıç ve öğrencisi Cemile Barlık'ın Çivril'i konu edinen kitabı basıldı.

Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Anabilim Öğretim Üyesi Dr. Leyla Aksu Kılıç ve öğrencisi Cemile Barlık tarafından yazılan ve Çivril ilçemize bağlı Gürpınar mahallesini konu edinen "Osmanlı Döneminde Bulkaz Karyesi" adlı eser, Akçağ Yayınevi tarafından basıldı.

Kitap hakkında Akishaber'e bilgi veren Dr. Leyla Aksu Kılıç,  şunları söyledi:

Bu çalışmada da Osmanlı Dönemi’nde Bulkaz karyesindeki sosyo-ekonomik yapıyı ortaya koyabilmek için birtakım tarihi kaynaklar kullanılmıştır. Osmanlı dönemi arşiv kaynaklarından TKG KK. TTd. 407 numaralı Evkaf Defteri (1572 Tarihli), 2498 numaralı Avarız Defteri (H.1086/M.1676), 1643 ve 1648 numaraları Nüfus Defterleri (1831-1841) ve 9406 numaralı Temettuat Defteri (1844-1845) kullanılarak Bulkaz karyesinin Osmanlı Dönemi’ndeki varlığı esas alınarak sosyal ve ekonomik hayatı incelenmeye çalışılmıştır.

Bulkaz karyesine ait arşiv malzemeleri birbiriyle mukayese edilerek, dikey boyutta bir çalışma yapılmış ve 16. yüzyıldan başlamak suretiyle 19. yüzyıla kadarki karyeye ait olan kayıtlar sosyo-ekonomik ve nüfus yapısı takip edilmek suretiyle ortaya konulmuştur. Mezkûr defterlerdeki bilgiler, istatiksel verileri içinde barındıran tablolarla desteklenmiştir. Bu şekilde yerleşim yerinde yaşayanlarla ilgili en küçük detaylara kadar ulaşmak mümkün olmuştur.

Bu çalışma, danışmanlığımda Cemile Barlık tarafından Uşak Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tarih Anabilim Dalında hazırlanmış olan “Osmanlı Döneminde Uşak Kazası Bulkaz Karyesinin Sosyo-Ekonomik Durumu Üzerine Bir Yerel Tarih Çalışması” isimli Yüksek Lisans tez çalışmasının tarafımdan üzerinde yeniden çalışarak yayımlanmış halidir. Çalışmamızda konunun belirlenmesinden itibaren bütün bilgi ve birikimini bizimle paylaşan ve desteklerini esirgemeyen hocamız Prof. Dr. Saim SAVAŞ’a ve Bulkaz’ın erken dönem süreci ile ilgili ufkumuzu açarak yayımlanması için teşvik eden Prof. Dr. Yasemin BEYAZIT’a ve yeni belgeler ile çalışmamızı destekleyen Selim ÜMİT’e çok teşekkür ederiz. Ayrıca bu çalışmanın yayın hayatına kazandırılmasında bize destek olan Almanya Gürpınarlılar Derneğine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. 

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük