Cezaevinden Mogadişu'ya İhracat

Cezaevinden Mogadişu'ya İhracat

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenecek "Ürün ve El Sanatları Fuarı" tanıtım toplantısı yapıldı. Cezaevlerinde kalan hükümlü ve tutukluların ürettiği binlerce çeşit ürünün tanıtım ve satışının yapılacağı fuarın tanıtım toplantısına katılan Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar, dünyadaki tüm ülkelerin cezaevlerinde kalanları topluma kazandırıp, meslek sahibi olmalarını sağlayan Türkiye'deki işyurtları sisteminin peşinde olduğunu söyledi.

 

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından 04-09 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek "Ürün ve El Sanatları Fuarı"nın tanıtım toplantısı yapıldı. Adalet Parkı karşısındaki otopark alanına kurulan fuar alanında yapılan toplantıya, Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Dr. Vehbi Kadri Kamer ve Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz katıldı. İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Dr. Vehbi Kadri Kamer, burada yaptığı konuşmada, İşyurtları Kurumu'nun dünyaca ünlü bir marka haline geldiğini belirterek, "Dünyanın bütün ülkeleri işyurtları sistemini görmek, öğrenmek ve  bu sistemi kendi ülkelerine kurmak için ülkemizde incelemelerde bulunmaktadır. Ayrıca BM’in bu yıl yayınlanan kitabında Türk İşyurtları Sistemi, ceza infaz kurumlarında yürütülen topluma kazandırma çalışmaları konusunda örnek bir model olarak benimsenmiş ve dünyaya tavsiye edilmiştir" dedi.

 

Bozkurt Ceza İnfaz Kurumundan Mogadişu’ya ihracat

 

Geçen yıl 50 bin hükümlünün sigortalı olarak işyurtlarında meslek sahibi olduğunu kaydeden Kamer, "50 bin çok büyük bir rakam. Dünyada bu rakama ulaşan başka bir ülke yok. Bugün Amerika’da 2.5 milyon hükümlü olmasına rağmen cezaevlerinde çalışan hükümlü sayısı 50 bini bulamamaktadır. Bu anlamda ülkemiz sayın Bakanımızın liderliğinde çok önemli bir başarı elde etmiştir. Hükümlüler cezaevlerinde çalışıyorlar, bunun karşılığında ücret alıyorlar" diye konuştu. Kamer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Denizli özelinde ise Bozkurt Ceza İnfaz Kurumunda kadın hükümlülerin eğitim aldığı tekstil üzerine muazzam bir tesisimiz var. Geçen yıl bu tesisten Mogadişu’ya Somali’ye ihracat gerçekleştirdik. Tekstil ürünleri çok büyük beğeni kazandı. Bunun da devamını getirmeyi planlıyoruz."

 

"Üretmeyi öğreniyorlar"

 

Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar ise, 1997 yılında faaliyete geçen bu sistemde ilk olarak 3 bin kişi çalıştığını ancak bugün bu rakamın 50 bine ulaştığını söyledi. Uçar, "Hatırlarsınız eskiden cezaevlerinde hükümlüler kibrit çöpünden gemi, tespih, küçük halı kilim dokuma yaparlardı. Neden? Can sıkıntısından. Maksat cezaevine aldığımız insanlardan intikam almak değil. Maksat bu insanları ıslah etmek, topluma kazandırmak olmalı. İşte bizim işyurtları sistemimiz bu alanda çok başarılı. Her geçen yıl çok daha başarılı hale geliyor. Dolayısıyla cezaevindeki mahkûmlarımız burada ıslah oluyor ve disiplinli bir hayat tarzına ve üretime alışıyor. Üretmeyi öğreniyorlar. Bozkurt Cezaevimizden tahliye olan bir kadın mahkum kendi tekstil atölyesini kurdu ve yanında 12 kişi çalıştırıyor" dedi.

 

"Binlerce ürün piyasanın yarısı fiyatında"

 

Uçar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşte esas amacımız cezaevine gelen hükümlüleri yeniden topluma kazandırıp toplum güvenliğini sağlamak. Bu sistemi kurup bugünlere getiren bütün bakanlık bürokratlarımıza, arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bütün dünyadan yetkililer gelerek ülkemizdeki bu örneği inceleyip kendi ülkelerinde uygulama peşinde." Fuardaki tüm ürünlerin cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin ürettiğini anlatan Uçar, "Denizlimizde de bu fuarımızı organize edelim istedik. Ben arkadaşlara rica ettim. 'Denizli üreten bir şehir. Üretim olduğunda Denizli'yi heyecanlandırır ve Denizli'ye bir renk katar' dedim. Bu amaçla yarın inşallah fuarımızı Denizlimiz de açacağız. 5 gün boyunca fuarımız vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. Buradaki ürünlerimizin kalitesi birinci sınıf, kalite ve fiyatı da neredeyse piyasanın yarısına. Denizli hakikaten böyle bir organizasyonla renk kazanmış olacak" dedi. Konuşmaların ardından toplantıya katılan heyet stantları gezerek bilgi aldı.

 

Binlerce çeşit ürün bu fuarda

 

Hükümlü ve tutukluların cezaevine girdikten sonra daha yüksek değerlerle topluma geri dönmesi amacıyla ve ceza infaz kurumları eğitim ve iyileştirme projeleri kapsamında, 37 farklı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutukluların ürettiği binlerce çeşit ürünün tanıtım ve satışının yapılacağı fuar 4-9 Ağustos 2017 tarihleri saat 16:00-23:00 arasında Denizli halkının ziyaretine açık olacak.

 

Ege - Denizli Haberleri

CİNCİ HOCA DENİZLİLİ AİLEYE MUSALLAT OLDU
Denizli CHP’DEN ‘KAYYUM’ TEPKİSİ
101 YILLIK HEYECAN VE COŞKU
Denizli Valiliğinden Yangın Açıklaması
KARACA ''HAVA DESTEĞİNİ ARTIRIN''