Bu mevzuatla kahvehanelerimiz asıl fonksiyonunu icra etmiş olacaktır. Aslında Kahvehanelerin asıl ismi Kıraathanedir, yani kitap okunan yer anlamına gelir.
Kıraathanecilik (kahvecilik) Osmanlıdan kalan bir meslektir . Eskiden insanlarımız Kıraathanelere geldiği zaman bir taraftan çayını, kahvesini yudumlarken diğer taraftan da Kitabını okurdu. Ancak günümüzde kitap okuma fonksiyonunu Kahvehaneler yitirmiştir. Valiliğimizin bu düzenlemesiyle Osmanlı kültürünü ve dinimizin ilk emri Oku olan kıraathane fonksiyonunu yeniden canlandırması çok güzel bir gelişme. Kıraathanelerimiz bir futbol maçı izlenmesinden veya oyun oynamaktan ziyade kitap ve gazete okunan yerler olmalıdır. Yine bu konuda Kahvecilerimizinde maddi ve manevi sıkıntıları giderilmelidir.
Kahvehanelerimiz Osmanlı dönemindeki gibi bir halk okulu, halk eğitim merkezi gibi olmalı, insanlarımız kitap ve gazeteleri okuyarak konu üzerinde sohbet edebildikleri bir yer olmalıdır. Gazetecilerimizin, edebiyatçılarımızın, şairlerimizin, ilim adamlarımızın, yazarlarımızın toplandığı yerler kahvehaneler olmalıdır. Günümüzde Kıraathane kültürünü alamayan gençlerimiz kafeler, kafeteryalar, kafebarlara gidiyorlar maalesef. Kahvehanelerimiz Osmanlıdaki gibi asıl fonksiyonu olan okuma yeri haline dönüştürülmesi için çaba sarfedilmelidir. Kimse aslını inkar etmemelidir. Edemez. Bizim aslımız Osmanlıdır. 27 ocak 1299 tarihinde kurulmuş olan Osmanlı devletinin bugün 716. Kuruluş yıl dönümünün gururunu yaşıyoruz. Ertuğrul Gazi’nin şu sözüyle Osmanlı devletimizin Kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. ‘Davamız kuru bir cihangirlik davası değil. Bilakis davamız islam davasıdır.
Ekrem ÇETİN
Denizli Anadolu Gençlik Derneği Şube Sekreteri