Çamelili "Koca Usta" Yaşamını Yitirdi

UNESCO tarafından yaşayan insan hazineleri arasına girip, yurt içi ve dışında göğsümüzü kabartmış olan büyük usta HAYRİ DEV hayata gözlerini yumdu.

Hayri Dev’in bu sabah tedavi gördüğü Pamukkale Üniversitesi hastanesinden vefat ettiği ifade edildi. Dev’in cenazesinin bugün ikindi namazından sonra kılınacak olan cenaze namazının ardından Çameli Gökçeyaka Mahallesi Boyalı Mezarlığına defnedileceği belirtildi.

Denizli’nin, Çameli'nin ve DEV ailesinin başı sağolsun....

HAYRİ DEV KİMDİR?

1933 senesinde Denizli'nin Çameli ilçesinin Gökçeyaka köyünde dünyaya geldi. Yoksul dağ köyünde, yürümeye başlamasından kısa bir zaman sonra ailenin en önemli mal varlığı olan birkaç keçinin peşine düştü. Dağlarda yankılanmış olan yanık kaval sesine ve düğünlerde dinlemiş olduğu 3 üç telli saza gönlünü verdi.

Hayri Dev okula hiç gitmedi. Okuma yazmayı ise okula gidip gelen bir arkadaşından öğrendiği biliniyor. Cura adı verilen 3 telli çalgıyı öğrenerek, söylemeye o senelerde başladı. Yaşadığı Gökçeyaka Köyün eski adını taşıyan Masıt Kırığı denilen dokuz sekizlik mahalli ezgileri çalan ve söyleyen bir usta oldu.

2 erkek 3 kız olmak üzere 5  çocuğa sahip olan Hayri Dev ailesinden habersiz elindeki üç telli sazı ve çam düdüğünü hiç bırakmadı. 1992’ye kadar Evlere gidip yarenlik yapmaya devam etti. Düğünlerde insanları eğlendirdi.

1992’de yaşamını değiştirecek bir olay oldu. Fransız Jerome Cler İspanya'da duymuş olduğu bir bağlama sesinin büyüsüne kapılıp Türkiye'ye geldi. Bin 500 metre rakımlı Çameli ve Fethiye dağlarında uzun bir zaman bu sesin kaynağını bulmaya çalışırken yörenin kültürü ile alakalı 350 sayfalık bir tez de hazırlamış oldu.

Sorbonne Üniversitesi'nin Etimoloji Bölümü'nden bu tez ile doçentlik aldı. Cler, Türkiye'ye Hayri Dev'i buldu. Dinlediği ses, Dev'in elinde bulunan 3 telli saza aitti. Ardından 15 kişilik bir Fransız ekibi tekrardan köye geldiler Dev'in hayatı 'Ormanlar Arkası' isimli belgesel film ile anlatıldı. Fransız müzikologlar 3 kez ülkelerine konser verdirtmek için çağırdı. Hatta bir Fransız her sene Dev'den ders almak için, Çameli'ne kadar geliyor; belgesel çekimleri de yapıyordu.

 

KOCA USTA 

Birkaç kez yurt dışına da giden Hayri Dev'e artık ‘Koca Usta' diyorlardı. 'Koca Usta' lakabını elinden her iş geldiği için almıştı. Marangozluk, terzilik (başındaki şapkayı kendisi yapmış), ayakkabıcılık gibi işlerin elinden geliyordu.

Çameli Halk Eğitimi Merkezi'nin meydana getirdiği 10 kişilik grup içerisinde üçtelli cura ve çam düdüğü çaldı. 2004 senesinde Ankara'da, 2005 senesinde ise İstanbul'da Kültür Bakanlığı'nın yaptığı Halk Oyunları şölenlerine, 2007 İzmir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün davetlisi olarak bu grubu içinde bulundu.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor