Çal ilçesine bağlı olan mahallelerde kumsal topraklarda susuz bir şekilde üretilmiş olan üzümlerden sıkılan şıranın kaynatılıp pekmeze dönüştürülmesi işlemi gece gündüz sürüyor. Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, ilçeden ismini almış olan Çal Karası üzümlerinin 40 bin 808 dekar alanda yetiştirildiğini, senelik Çal Karası rekoltesinin ortalama 22 bin ton civarlarında olduğunu ve bu yıl aşırı yağışların dolu ve afetler sebebi ile üzüm rekoltesinde düşüş yaşandığını ifade etti.
Pekmez Yapımına başlandı
Bölgede yetiştirilmiş olan Çal Karası üzümlerinin kaynatılması ile yapılan pekmezin insan sağılığına da çok faydalı olduğunu vurgulayan Başkan Çil, bölgedeki üzümlerin sıkılması ile elde edilmiş olan şıradan 7 litre kaynatılıp 1 litre pekmezin elde edildiğini, geçtiğimiz sene Çal Karası üzümü kilogramının 1.20 kuruştan satıldığını, bu üzümden yapılmış olan pekmezin litresinin de 25 TL’den satıldığını ama bu sene hava koşullarından ötürü şu an Çal karasının kilogramının 2.5 TL; pekmezin ise 35 TL’den az olmayacağını dile getirdi.
3 bin Senelik Gelenek
Bölgede 3 bin seneden beri geleneksel yöntemler ile pekmez üretimi yapıldığını belirten Hançalar Mahallesi’nden pekmez üreticisi Ahmet Aydınlı, İlçe ve bağlı mahallelerinin üzüm bağları ile meşhur olduğunu, çok değişik üzüm türlerinin topraklarında yetiştirilse de en ünlüsünün tadı aroması ve rengi ile ünlü Çal Karası olduğunu, 3 bin senelik gelenek ile soğuk ayak sıkma olarak çiğnenip sıkılmış olan üzümlerin şıra haline getirildiğini, sonra kazanlarda kaynatılıp içerisine beyaz toprak koyulup kefletildiğini, toprağı dibe çöken kaynamış şıranın büyük bakır tavalarda 5 saat kaynatılıp pekmez haline getirildiğin sözlerine ekledi.