Önerge, kanunun yürürlüğe girmesiyle Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçen illerde ve aynı zamanda kapanan belde belediyelerinin ölçek esasında hizmet alımında, buralarda çalışan personelin ve araç, gereç, teçhizatın naklinde, yöre halkının temsiliyetinde yaşanan sorunların henüz çözülememiş olmasından yola çıkarak hazırlandı.
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan'ın ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in önergenin gerekçesinde de yer alan ifadeleri şöyle:
“Özellikle yeni Büyükşehir Belediyelerinin, nüfuslarının çokluğu ve sınırların mülki idare sınırlarıyla bir olması nedeniyle yüzölçümlerinin büyüklüğü bakımından yetersizliği hizmet sunumu açısından aksaklıklar yaşanmasına neden olmaktadır. Buna paralel olarak kırsalda yaşayan yurttaşların köy yerine, mahalle ismiyle saatlerce uzaktaki il merkezinden hizmet beklemesi mağduriyetlerin artması sonucunu doğurmuştur. Örneğin; kanunla birlikte, köye ait taşınmazlar ilçe belediyesine devredilmişken, aynı yere hizmetin önemli bir kısmını Büyükşehir Belediyesi götürmektedir. Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir hizmet için taşınmaz ve personel ihtiyacı, çoğu zaman karşılanamadığı için hizmet sunumunda aksaklıklar meydana gelmektedir.” diye belirtilmiş ve aynı zamanda belde belediyelerinin kapatılmasının Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın 5. maddesine aykırı olduğu vurgulanmıştır.
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaşadığı sorunları hukuk yoluyla çözmeye çalışması, yine Denizli ilimizde kapanan Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük, Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva, Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan beldeleri ile Çanakkale’de kapanan belde belediyelerinin sorunları da önergeye örnek olarak eklenmiştir. Önergede bir de iddia yer almakta. Buna göre; 6360 sayılı kanun yerelleşme politikasından ziyade, kısır siyasi oy hesaplarıyla hazırlanmış, iktidar partisinin kazanamayacağı kimi belediyeleri kazanmak için kanunla özel olarak düzenleme yaptığı ileri sürülmüştür."
Önerge ile CHP’lilerin talepleri şöyle: “6360 sayılı kanunun büyükşehir, ilçe, belde belediyelerinin, il özel idarelerinin, köylerin ve mahallelerin yönetimi ve hizmet sunumu, yurttaşlarımızın temsiliyet ve hizmet alımı açısından doğurduğu sorunların araştırılması, konunun taraflarının ve uzmanlarının görüşlerinin alınması ve çözüm önerilerinin tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını öneriyoruz.”