Buldan Belediyesi “Barış İçin Belediyeler” Platformu üyesi oldu.

“Barış İçin Belediye Başkanları” Platformu’nun üyesi oldu. Platformda 39 ülkeden 3 bin 222 belediye yer alıyor.

Buldan Belediyesi “Barış İçin Belediyeler” Platformu üyesi oldu.

Buldan Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilen maddeye göre Buldan Belediyesi Japonya Hiroshima Belediyesi tarafından nükleer silahların kullanımına son verilmesi, güvenli ve dayanıklı şehirlerin inşa edilmesi amacıyla oluşturduğu “Barış İçin Belediye Başkanları” Platformu’nun üyesi oldu. Platformda 39 ülkeden 3 bin 222 belediye yer alıyor.

Buldan Belediyesi 2024 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Mustafa Şevik, başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Japonya Hiroshima Belediyesi tarafından nükleer silahların kullanımına son verilmesi amacıyla oluşturulan “Barış İçin Belediye Başkanları” platformuna katılım sağlanması ilgili gündem maddesi görüşülerek oylandı.

Meclis üyelerine platform ile ilgili bilgi veren Başkan Şevik, Platform Japonya Hiroshima Belediyesi tarafından nükleer silahların kullanımına son verilmesi, güvenli ve dayanıklı şehirlerin inşa edilmesi , barış kültürünün küresel düzeyle yayılmasını teşvik etmek amacıyla oluşturulduğunu dikkat çekti. Halihazırda 39 ülkeden 3 bin 222 belediyenin üyesi olduğu platforma katılım sağlanmasının önemine vurgu yapan Başkan Şevik, “Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun temelleri 19.yüzyılın sonlarına uzanmaktadır. Sultan İkinci Abdülhamit’in Japon İmparatoru Meiji’ye mukabil hediyelerini ve dostluk mesajını götürmek üzere 1890 yılında Japonya’yı ziyaret eden Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda Kushimoto açıklarında batmış ve 532 denizcimiz yaşamını yitirmiştir. Bu elim olay sonrasında önce Oşimalı Japon köylülerin denizcilerimizin kurtarılmalarına yönelik gayretleri, kazanın duyulmasıyla birlikte de Japon halkı ve makamlarının yaralılarımız ile şehitlerimizin ailelerine yönelik ilgi ve yardım kampanyaları Türk-Japon dostluğunun temellerini oluşturmuştur” dedi.

Başkan Şevik, “Japonya'daki ilk Müslüman cemaat Rusya'dan kaçan Türklerin mülteci olarak Japonya'ya yerleşmesi ile oluştu. Bu gelişmeden sonra Japonlardan da İslami kabul edenler oldu. Kobe Camii Japonya'da ilk inşa edilen cami oldu. Abdürreşid İbrahim'in ailesi ile birlikte Japonya'ya yerleşmesi, Japonya'da İslamın yayılmasında etkili olsa da Japonların karakter ve ahlak olarak İslâm’a çok yatkın olmalarıdır. İslâm kaidelerinden pek çoğunun Japonlarda fıtraten mevcuttur. Temizlik, hayâ, sadakat, emniyet, cömertlik ve cesaret gibi erdemlerin onlarda adeta tabii bir hal aldığını ifade edilebilir. Bunu Mehmet Akif Ersoy’un Süleymaniye Kürsüsündeki şiirinde Japonların ahlakî meziyetlerini; Siz gidin, safvet-i İslâm´ı Japonlarda görün! / O küçük boylu, büyük milletin efrâdı bugün/ Müslümanlık´taki erkânı siyânette ferîd / Müslüman denmek için eksiği ancak tevhîd. Dizeleriyle methetmektedir” diyerek Japonya’nın Panislâmizm’e olan ilgisinin de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in saltanat yıllarına dayandığını vurguladı.

Başkan Şevik ayrıca, 23-26 Temmuz 2003 tarihinde aletsel büyüklükleri 5.2 ve 5.6 olan iki orta büyüklükte meydana gelen deprem sonrası araştırma ve incelemelerde bulunan Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Halil Kumsar, Prof. Dr. Ömer Aydan, Prof. Dr. Hisataka Tano’nun hazırladığı rapora da belediye olarak destek verdiklerini hatırlatarak Japonya Hiroshima Belediyesinin “Barış İçin Belediye Başkanları” Platformuna katılmalarının Buldan için önemli olacağının altını çizdi.

Başkan Şevik’in açıklamalarının ardından “Barış İçin Belediye Başkanları” platformuna üye olunmasıyla ilgili madde Meclis’te oy çokluğu ile kabul edildi.

İlçe Haberleri Haberleri

Sebep yok ama sonuç mükemmel!
Araç muayene fiyatlarına zam geldi!
27 ünlü fenomen gözaltına alındı!
MHP'li vekil ateş püskürdü
Başkan Pütün Beyağaç'a Fabrika Kuruyor