Denizli ilinde Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin milli mücadele ateşini yakmış olduğu15 Mayıs 1919 Milli Mücadele Günü, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik ile anıldı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan başlayan törende, Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, meclis üyeleri, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin torunu Ahmet Müftüler, davetliler ve binlerce vatandaş vardı.
Atatürk Anıtı'na çelenk sunulduktan sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra kalabalık 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan Atatürk Caddesi'ni takip edip Kayalık Caddesi'ne ulaştılar. Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ile birlikte yürüyen binler ellerindeki Türk bayrakları ile 99 sene evvel Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin çağrısı ile başlatılan Milli Mücadele Günü'nü tekrardan yaşadı. Vatandaşların yoğun bir ilgi gösterdiği yürüyüşten sonra kalabalık Bayramyeri Meydanı'nda bir araya geldi. Burada Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun sunduğu gösteri ise büyük beğeni aldı.
"Denizlimize, düşman postalı değmemiştir"
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 15 Mayıs'ın Denizli için çok mühim bir tarih olduğunu ifade ederek şehir için en önemli tarihin 15 Mayıs olduğunu, çünkü o tarihte şehrin işgaline engel olacak duruşun ve iradenin gösterildiğini, pek çok ilin kurtuluş günü olduğunu, düşmanların şehri işgal ettiğini, oradaki vatandaşların da kanıyla canı ile mücadele ettiklerini ve topraklarını, şehirlerini kurtardıklarını, Denizli’nin düşman işgalinden kurtuluş gününün olmadığını, çünkü ecdadın burayı yurt yaptığından beri güçlü duruşları ile düşman postalı bu topraklara değdirmediğini dil getirdi.
“Değerler uğruna canlar verilmiş, bu toprağa kanlar verilmiştir”
Denizli'nin köklü bir tarihi olduğunu belirten Başkan Osman Zolan, Miryekefalon Savaşı’nın Denizli Çivril’de yapıldığını, Denizli’nin, haçlı seferlerinden gelen düşmanları darmadağın ettiğini, Cankurtaran’da Kazıkbeli denilen yerde, tam 870 sene evvel Fransız ve Alman askerlerinden meydana gelen 70 bin kişilik ordunun oradan geçmek istediğini, ecdadın onları orada darmadağın ederek, yok ettiğini, Fransız, Alman askerleri 870 sene evvel Denizli üstünden geçip bugün dünyanın gündemindeki Kudüs’e gideceklerini belirtti.
“Bugün, Kudüs'ten çok farklı değil”
Başkan Zolan, 99 sene evvel Türk milletinin yaşadığının bugün Kudüs’te yaşananlardan çok farklı olmadığını, hedefte her zaman bu vatanı parçalamak olduğunu, o günkü ecdadın, Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve yanında olan vatan sevdalılarının bu topraklara, bayrağa sımsıkı sahip çıktıklarını, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin, fetvasının başlarken 'Bugün sabahın erken saatlerinde İzmir işgal olmuştur' dediğini, İzmir’in 15 Mayıs 1919'da işgal edildiğini, tüm tarihçilerin, Cumhuriyetin manevi mimarları, Cemal Kutay’ın kitabında sayfalarca Denizli, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin yaptığı icraatların olduğunu, ünlü tarihçiler Osman Eskicioğlu, Ali Sarıkoyuncu, Önder Göçgün, Sinan Akşin gibi, ve işgalci Yunan komutan Calthorpe’un anılarında tarihin 15 Mayıs olduğunu söylediğini, tarihin bu olduğunu ve bunu değiştirmeye veya bulandırmaya, anlamsızlaştırmaya gerek olmadığını söyleyerek Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin 99 sene evvel Bayramyeri Meydanı'nda okuduğu fetvayı okudu.
“Bu ruh ölmedi”
Denizli Valisi Hasan Karahan ise, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 15 Mayıs Fetvasının, hala yaşadığını Denizli’de başlayarak, tüm ülkeyi saran alev gibi kıyamete kadar yaşayacağını, bu alevi, ateşi coşturanın, yüreklerdeki Allah sevgisi, peygamber aşkıdır, vatan sevgisi olduğunu söyledi.