Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, bugün evrensel hukuk normlarından uzaklaşılarak yapılan yargılamalara tanıklık ettiklerini, birilerinin hukuk üzerinden hesap görme çabası içerisine girdiğini söyledi. İlhan, baroda stajyer avukatlar olan Ebru Zeynep Demirci, İsmail Apa, Şefika Huy ve Gökhan Kopan'ın cübbe giyme ve yemin ederek göreve başlama törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde son günlerde yapılan operasyonları değerlendiren İlhan, bu görüntülerle hukukun kıymetinin gün geçtikçe daha çok anlaşıldığını ifade etti.
Hemen her gün birilerinin, hukuku kullanarak bir hesap görme içerisinde olduğunu söyleye Baro Başkanı İlhan, "Gün geçmiyor ki hukuk üzerinden birileri hesap görme çabası içerisine girmesin. Yine gün geçmiyor ki hukuk alanının en aktif uygulayıcısı avukatları adliye koridorlarında, duruşma salonlarında, yine maalesef en son Antalya'da yaşadığımız örneğiyle kolluk bürolarında örseleme çabaları içerisinde birileri olmasın, çünkü avukatın varlığından rahatsızlar. Bir zamanlar bir bakanımız, 'Öğrenciler olmasa ne güzel bakanlık yapılır, okullar idare edilir.' demişti. Avukatlar olmasa da çok güzel kolluk hizmeti üretilir, avukatlar olmasa çok güzel yargılamalar yapılır, çünkü o zaman kimse ne yapıldığının farkında olmaz. Avukatın yargılamanın dışına itilmesi konusunda çaba ne kadar artarsa demokratikleşme sürecinden de o kadar uzaklaşırız." dedi.
'YARGILAMALAR EVRENSEL HUKUK NORMLARINDAN UZAKLAŞILARAK YAPILIYOR'
Bugünlerde yapılan operasyon ve yargılamaların, evrensel hukuk normlarından uzak ve "kime yapıldığını baz alınarak" yapıldığını iddia eden İlhan, "Maalesef evrensel hukuk normlarından uzaklaşılarak yapılan yargılamalara tanıklık ediyoruz. Bakın, kimin yargılandığının hiçbir anlamı bizim için yoktur. Kişinin işlediği suçun da bizim için bir önlemi yoktur. Asıl olan, daha soruşturma aşamasında bunun hukuka uygun olarak yürütülmesi, elbette ki suça karışan herkesin bu adil soruşturma ve koğuşturmadan sonra yargılanarak ceza almasıdır. Hepimizin temennisi budur. Bizler maalesef hukuka aykırılığın kime yapıldığını baz alarak işlem yapan idarecilerin varlığını görüyoruz. Bugün yaşadığımız ülkede kolluk güçlerinin, soruşturma aşamasında usule aykırı yapmış olduğu gözaltı süreçleri, maalesef ilin en yetkili ağzından farklı bir noktaya çekiyor. Maalesef olay kişiselleştiriliyor. Bugün avukatları, CMK'dan görevli gittikleri karakolda bir polis amiri tartaklama gücünü kendinde buluyorsa ki avukat da CMK'dan kaynaklı görevini yapmaya çalışıyor." diye konuştu.
'BUGÜN YAŞANANLAR HUKUKUN ÖRSELENMESİDİR'
Manisa'da kadınlara kelepçe takılmasını ve bunun ardından valinin açıklamalarını eleştiren Müjdat İlhan, şunları kaydetti: "Maalesef öyle bir algı yaratılıyor ki kelepçe vurulmuş olması şüpheliye kaçma şüphesi yokken, kendine zarar verme şüphesi yokken ve başkasına zarar verme şüphesi yokken normalde kelepçesiz olarak işlemleri tamamlatılması gereken şüpheliye kelepçe takıldıktan sonra kelepçe takılan kişi, giyimine indirgenerek o konuyla ilgili maalesef en yetkili ağızdan yorum yapıyor. Basınımız da maalesef öyle bir algı operasyonu yapıyor ki aynı soruşturma dosyası içerisinde üç tane avukatın da biri yurtdışında kelepçelenerek götürülmüş olmasından bahsetmiyor. Olayı giyim kuşam haline getiriyorlar. Bugün yaşadıklarımızın tamamı, hangi pencereden bakarsanız bakalım hukukun örselenmesi adına sesi çıkanın, gücü olanın bunu kullanmasından başka bir şey değildir."