Denizli Turistik Otel ve İşletmecileri Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, oteller açısından haksız rekabet, devlet açısından da büyük bir vergi kaybına neden olan günlük kiralık evler sorununa çözüm beklediklerini söyledi.
Her türlü güvenlik ve hijyenden uzak bu tür yerlerin bir gün içinde birden fazla kişiye kiraya verildiğine dikkat çeken Başkan Şen, “Günlük kiralanan evler aracılığıyla gerçekleştirilen kaçak otelcilik faaliyetleri, yarattığı büyük bir kayıt dışı ekonominin yanında sosyal bir yara olma yolunda da hızla ilerliyor. Üzücü olayların yanı sıra oteller açısından haksız rekabet, devlet açısından da büyük bir vergi kaybına neden olan günlük kiralık evler için acilen kanun düzenlenmesi gerekiyor.
Her türlü güvenlik ve hijyen tedbirlerinden uzak bu tür korsan-kaçak tesislerden herhangi birinde yaşanacak olumsuz bir durumun, turizmimize ciddi sıkıntılar yaşatabilir” dedi Konut dokunulmazlığı elleri kolları bağlıyor Saatlik, günlük, haftalık kiralanan yerlere ‘konut dokunulmazlığı’ nedeniyle belediye ve kolluk kuvvetlerinin bir yaptırım uygulayamadığını belirten DENTUROD Başkanı Şen, “Kiralanan yerler konut dokunulmazlığı nedeniyle belediyelerin ve kolluk kuvvetlerinin elini kolunu adeta bağlar durumda. Borçlar Kanunu kapsamındaki kira sözleşmelerinde süre ile ilgili net bir ifadenin olmaması nedeniyle bir daireyi gün içinde birden fazla kez kiralayarak kayıt dışı gelir elde etmeye çalışanlar apartman ve site sakinleri tarafından da tepki çekiyor.
Özellikle kimlik bildirimi yapılmaması nedeniyle tercih sebebi olan bu tür faaliyetler, son zamanlarda ne yazık ki tatsız olayların yaşanmasına adeta davetiye çıkarıyor." dedi Mantar gibi çoğaldı Bu tür faaliyetlerin oteller nezdinde haksız rekabete neden olduğuna da işaret eden Başkan Şen, şunları söyledi, “Bilindiği üzere otel yatırımcısı inşaat, işletme aşamasında birçok ruhsat ve izin almak durumunda. Gerek yatırım gerekse işletme aşamasında yüksek maliyetleri karşılamak zorunda. Ancak ve ne yazık ki gelişen bu pazardan haksız ve eşit olmayan koşullar ile pay almak isteyenlerin sayısı da son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Özellikle turizm bölgelerinde ve öğrenci barınma ihtiyacı yüksek olan bölgelerde işyeri veya apartman dairesi olarak kiralanan-satın alınan gayrimenkuller, otel odası gibi pazarlanıyor. Bu oluşum bir bina içinde tek bir daire olabildiği gibi bina bazında da olabiliyor" dedi
Ticari faaliyet sayılmalı Apart sorununun köklü çözümü için "Borçlar Kanunu'nda düzenlemeye gidilmesi gerektiğini anlatan Şen, “Üç aydan kısa süreli konut ve iş yeri kiralamasının ticari faaliyet sayılarak iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına bağlanmalı. Aksi takdirde borçlar kanununda kira kontrat süre kısıtlaması olmadığından yapılacak hiçbir çalışma netice vermeyecektir. Konut dokunulmazlığı gerekçesi ile ne belediyeler ne de emniyet birimleri işlem yapamıyor." dedi