Konuyla ilgili değerlendirme yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Ülkemiz ihracata dayalı büyüyor ve ihracata dayalı olarak gelişiyor ve herkes ihracattaki artışlardan mutluluk duyuyor. Ama bugün ihracatçı için finansmana erişim gerçekten dramatik bir hal aldı. Çünkü biz ihracatçılar için kurulmuş bir Eximbank var. Eximbank ihracatçının yurt dışındaki rekabetini arttırabilmesi ve yurt dışındaki rekabet şansını yükseltebilmesi için uygun finansman ve uygun döviz kaynaklarından ihracatçıyı yararlandırılmakla görevliydi. Ama bugün artık bu görevini yapamaz duruma geldi. Eximbank’tan alınan kredilerin bile taahhüt verilmek suretiyle kesinlikle dövize döndürülmeme şartı var. Diğer taraftan Merkez Bankası reeskont kredilerinde de aynı şekilde dövize döndürülmeme garantisi işlenerek yapılıyor.” dedi.
Bu Durumu İhracatçının Daha Fazla Yürütme Şansı Yok
Eximbank ve Merkez Bankası ihracatçıya desteğini kesmiş durumdadır diyen Keçeci, “Bir üretici kaynakları ve üretimi için ham maddesini mutlak surette ithal etmek zorundaysa bu kişi dövizini nereden bulacak? Eximbank’ın verdiği kaynaklar dövize dönmüyor, reeskont kredileri çalışmıyor. Bu durumda gerçekten sanayici, ihracatçı, üretici finansmana ulaşmakta ihracatta rekabet edebilmesi için uygun finansman kaynağı bulmakta gerçekten çok zorlanıyor. Kaynak bulmayı bırakın taahhüt veriliyor dövize döndürülmeme şartı getiriliyor. İhracatçının yurtdışından ülkeye getirdiği dövizlerin de neredeyse %75’e yakınını Merkez Bankası tarafından, Merkez Bankası Kurlarından Türk lirasına çevrilerek ihracatçının bu dövizleri kullanması da kısıtlanmış durumdadır. Bu da ihracatçıyı ciddi anlamda sıkıntıya düşürüyor.
İhracatçı çift haneli rakamlarla yükselen döviz riskleri nedeniyle kaynak bulmak ve bununla Türkiye ihracatçısı olarak rekabet etmekle karşı karşıya. Bu durumu ihracatçının daha fazla yürütme şansı yok. Eximbank'ın kuruluş amacı belli. Şimdiye kadar gerek Eximbank'ın kredileri ile gerekse Merkez Bankası’nın reeskont kredileri ile dış ülkelerde rekabet edebilme şansımız vardı. Eximbank'ın eski haline döndürülerek kaynağın mutlak surette ihracatçılara odaklandırılması diğer taraftan Merkez Bankası’nın da ihracat için ayırdığı reeskont kredilerini artık devreye sokup ihracatçıya vermesi gerekir. Bu söylediğim finansmana erişim isteyen bütün ihracatçıların dileğidir diye düşünüyorum.” dedi.
Bir an önce bu durumun çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Keçeci, “Bugün ihracatçının çift haneli döviz kredileriyle, döviz olarak faizleri ödeyerekten dünyada rekabet edebilme olasılığı yoktur. Çift haneli faiz rakamlarıyla kredi alacaksınız ve bu rekabet koşulları içerisinde yurt dışına ürün satacaksınız böyle bir şey mümkün değil. Sanayici, ihracatçı üretimini devam ettirmek ve müşterisini kaybetmemek için ne olursa olsun bu kaynakları kullanıyor ama bu kaynaklar neticede sanayiciye bir değer yaratmıyor, bir katma değer getirmiyor. Dolayısıyla bu finansmanı yöneten güçlerin bu durumu bilmesi ve bir an önce konuya çözüm getirmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.