Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Uğurlu alınmış olan cihaz ile alakalı bir açıklama yaptı. Uğurlu, rektörü Hüseyin Bağ’ın desteği ile hastane yönetiminin göğüs hastalıklarında kullanılması için Türkiye’de ilk olan ultrasonik solunum fonksiyon testleri cihazını aldıklarını, bu cihaz ile basit spirometre, karbonmonoksit difüzyon ölçümü, vücut pletismografi (body box) ölçümlerinin, bronşprovakasyon testlerinin ve reversibilite ölçümlerinin yapıldığını ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı ve izleminin rahatlık bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.
Birçok İşlemi Kolaylaştırdı
Detaylı bir biçimde akciğer volüm ve kapasitelerini ölçebildiğinden farklı sebeplerden ötürü akciğer ameliyatı olacakların ameliyatından sonra kalan kapasitelerinin hesaplanarak, hangi hastaların ameliyat olması gerektiğine bu cihaz ile karar verilebildiğini ifade eden Uğurlu, son dönemlerde kliniklerinde çok sık yapılan KOAH hastalarına bronkoskopik volüm küçültücü ameliyatlarının (akıllı sarmal tel tedavisi) için en mühim endikasyon nefes verdikten sonra akciğerde kalan hacimin artışları olduğunu, Cihaz olmadığından hastalara yeterince tanı koyamadıklarını, veya bu testi yaptırması için hastaları şehir dışına göndermek zorunda kaldıklarını, artık rahat bir şekilde endikasyon konulduğunu ve hastaların mağduriyetlerinin giderildiğini dile getirdi.
Astım hastalığının tanısının koyulmasının zor olduğunu ve diğer hastalıklar ile çok sık karıştırıldığını belirten Uğurlu, başka bir cihaz ile el ile yapılan işlemin bu cihaz ile tamamen otomatik olarak yapıldığını ve insan kaynaklı hataların sıfıra indirildiğini belirtti.