“Bir Millet İki Devlet”in Hikâyesi Sahneye Taşındı

Tarihten gelen kardeşlik bağlarıyla, aynı tarihi, kültürü, destanları, kahramanlıkları, acıları ve zaferleri beraber yaşayan, “Bir Millet İki Devlet”in hikâyesi “Kardeşlik Destanı”yla sahneye taşındı.

Sanat yönetmenliğini Iğdır’ın yetiştirdiği gençlerden Serhat Turak’ın yaptığı ”Tarihten gelen kardeşlik bağlarıyla, aynı tarihi, kültürü, destanları, kahramanlıkları, acıları ve zaferleri beraber yaşayan, “Bir Millet İki Devlet”in hikâyesi“ Kardeşlik Destanı”yla sahneye taşındı.

İş insanı Cantürk Alagöz’ün sponsor olduğu, Iğdır Vakfının destek verdiği    Yapımcığını Erol Turak’ın Genel Sanat Yönetmenliğini Serhat Turak’ın yürüttüğü ve müziklerini Taner Demiralp’in yaptığı  Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi’nin     Ankara Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilen“Bir Millet İki Devlet”in hikâyesi“Kardeşlik Destanı büyük ilgi gördü izleyenleri büyüledi.

Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi, Türkiye ve Azerbaycan haklarının Nuh tufanından Nevruz’a, destanlardan kahramanlara, ozanlardan şairlere, acılardan zaferlere ortak bağlarına görkemli bir yolculuk niteliğinde.Dede Korkut’un gözünden, Boğaçhan Hikayesi’nden ilk kadın kaan Tomris Hatun’a, Alparslan’dan Cevanşir’e, Mehmet Akif’ten Ahmet Cevad’a, Aşık Veysel’den Şehriyar Hare Bülbül Destanı’na “Bir Millet İki Devlet”in hikayesi  ilk kez Ankara’da izleyici ile buluşarak beğeni ile izlendi.Ayakta alkışlandı.

Türkiye ve Azerbaycan’dan 100 muhteşem sanatçı kadrosunun sahne aldığı gösteri, 5 yıl süreyle yoğun bir çalışma neticesinde ortaya çıkan,12 farklı hikâyenin anlatıldığı, 2 perdeden oluşan toplam 90 dakika süren gösteri, tiyatro ve dansın buluştuğu tam bir görsel şölen tadında geçti.

Halk yaratıcılığı örnekleri, ozan-âşık sanatı, destanlar, müzik folkloru, tasavvuf, tarihsel kahramanlıklar ve yardımlaşmalar ile Azerbaycan-Türkiye ortak değerlerini odak noktasına alan gösteri;iki kardeş ülkenin kültürel zenginliklerini harmanlayarak görsel sanatların en etkili metotları ile izleyiciyle buluştu.

Ankara’daki ATO-Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde 22 Ekim 2021 tarihinde, “Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi”nin dünya prömiyeri, dünya sahnelerinden önce ilk kez Ankara’da seyirciyle buluştu.

“Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Gösterisi” Türkiye’nin başkenti Ankara’da görkemli bir açılışla gerçekleşti. Böylece tarihten gelen kardeşlik bağlarıyla, aynı tarihi, kültürü, destanları, kahramanlıkları, acıları ve zaferleri beraber yaşayan, bir millet iki devletin hikayesi sahnelere taşındı. “Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi”nin Genel Sanat Yönetmenliğini ve Yapımcılığını yürüten Serhat Turak açılış konuşmasını gerçekleştirerek projeye tüm katkı sunanlara ayrı ayrı teşekkür etti.

Görkemli gösteri ile izleyicilere; 5 yıl süren bir çalışmanın ardından iki ülke arasındaki kardeşlik tarihi, Türkiye’den ve Azerbaycan’dan 100 muhteşem sanatçı kadrosuyla, 12 farklı sahne performansı, 45 dakikalık 2 perde ile toplamda 90 ise dakika süren eşsiz lirik ve halk dansları ve tiyatral sunumlarıyla tiyatro ve dansın buluştuğu görsel bir şölen yaşatıldı.

KARDEŞLİK DESTANI, GÖRKEMLİ BİR YOLCULUĞA SAHNE OLDU

Etkinlik; Nuh tufanından Nevruz’a, Destanlardan Kahramanlara, Ozanlardan Şairlere, Acılardan Zaferlere Dede Korkut’un gözünden anlatılan Kardeşlik Destanı Dans Gösterisi ile Boğaçhan Hikayesi’nden ilk kadın Kaan Tomris Hatun’a, Alparslan’dan Cevanşir’e, Mehmet Akif’den Ahmet Cevad’a, Aşık Veysel’den Şehriyar Hare Bülbül Destanı’na Bir Millet İki Devlet Türkiye ve Azerbaycan’ın tarihten bugüne kardeşlik bağlarına değin görkemli bir yolculuğa sahne oldu.

Gösteri ile Türk soylu halkların tarihsel-kültürel öncelikleri, halk yaratıcılığı örnekleri, ozan-âşık sanatı, destanlar, müzik folkloru, tasavvuf, tarihsel kahramanlıklar ve yardımlaşmalar ile Azerbaycan-Türkiye ortak değerleri odak noktasına alındı. Böylece iki kardeş ülkenin, kültürel zenginlikleri ve ortak kültürel değerleri harmanlanarak görsel sanatların en etkili metotlarıyla izleyici ile buluşturuldu.

SERHAT TURAK: KARDEŞLİK DESTANI’NIN 3. GALASINI ŞUŞA’DA YAPACAĞIZ!

Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi’nin Genel Sanat Yönetmenliğini ve Yapımcılığını yürüten Serhat Turak, “ Bu proje ile amacım iki ülke tarihinin önemli olaylarını görsel sanatlarla sahneye taşıyarak izleyici ile buluşturmak ve geçmişten gelen Azerbaycan-Türkiye kardeşliğini genç kuşaklara aktarmaktır.”dedi.

Azerbaycan Türk’ü olan, otuz yıllık sanat geçmişine sahip, birçok uluslararası projede yer alan Serhat  Turak, bu projenin Ankara’daki ilk galasının ardından ikinci galasının İstanbul’da ve üçüncü galasının ise Karabağ’ın kültür başkenti Şuşa’da yapılacağını söyledi.       

Turak, Azerbaycan’da planlanan uzun bir turnenin ardından dünya turnesine çıkacaklarını belirterek Kardeşlik Destanı’nda, Türk dünyasından önemli sahnelere de yer verildiğini vurgulayarak  “Proje ile asıl amacımız; herkesin dilinde ve yüreğinde olan bir millet iki devlet sözcüğünü görsel sanatlarla sahneye taşımak ve geçmişimizi danslarla, şovlarla, görsel bir zenginlik ile yeni nesillere aktarmak”dedi.

Turak, "İki ülkenin kültürünü dansla dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Herkesin dilinde ve yüreğinde olan 'bir millet iki devlet' sözünü görsel sanatlarla seyirciyle buluşturuyoruz. Bugün de çok heyecanlıyız. Heyecanımızı alkışlar biraz yatıştırdı. Seyircilerimizden de çok olumlu tepkiler aldık. Amacımız iki ülkenin tarihini ve kültürünü dünyaya duyurmak." dedi

Geceye Ak Parti Milletvekili Şamil Ayrım, Azerbaycan Diaspora bakan yardımcısı, MHP eski milletvekili Sinan Oğan, Karabük valisi Fuat Gürel ,İş insanı Cantürk Alagöz ,Iğdır vakfı başkanı Özgür İnan Zor, Ankara 'da yaşayan daire başkanları ,genel müdürler, diplomatlar, Ankara' da yaşayan Azerbaycanlılar, şehir camiasının ünlü simaları Iğdırlılar, Sanatçı Cavit Tebrizli olmak üzere 2 binden fazla kişi katıldı.

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı