Belçika, alçakça bir karar daha aldı

36 PKK'lının yargılandığı davada mahkeme "silahlı mücadele terör eylmemi değil" diye karar verdi. Belçika daha önce de hainlerin çadır kurmasına ve kongre yapmasına müsaade etmişti

Belçika Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde olan PKK'nın faaliyetlerinin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağına" hükmetti. Terör örgütünün Avrupa'daki sözde üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılandığı davada karar açıklayan mahkeme, terör faaliyetlerinde yer almanın yanı sıra çocuk yaştakilerin kaçırılması, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve ölüm tehdidinde bulunmakla yargılanan PKK üye ve yöneticilerinin yaptıklarının "terör eylemi" olmadığına hükmetti. Kararın gerekçesinde "silahlı mücadele terör suçlaması kapsamında değerlendirilemez" denildi. Federal savcılığın karara itiraz etme hakkı bulunuyor. 2006'da başlayan soruşturmanın ardından Ekim 2015'te dava açılmıştı. Davada PKK üyeleri Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaştakileri ailelerinden koparttıktan sonra Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eğitim vermekle suçlanıyordu. Sanıklara yönelik suçlamalar arasında sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamak da yer alıyordu. PKK, AB'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Liste Belçika'yı da bağlıyor.

GÖSTERİ YAPMIŞLARDI

Belçika hükümeti, 14 Ağustos 2016 tarihinde Brüksel şehir merkezi yakınlarındaki Spanjeplein Meydanı'nda, Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde 2 askerin şehit olduğu PKK'nın ilk saldırısıyla ilgili gösteri düzenlenmesine de izin vermişti. Brüksel Belediyesi yetkilileri, PKK üyelerinin sadece toplanacağını bildiri okuma ya da konuşma yapılması yönünde izin verilmediğini söylemiş ancak terör örgütünü simgeleyen bez parçaların asılmasına da müsaade edilen gösteride konuşmalar yapıldığı görülmüştü. Polis gösterinin izinsiz olduğunu iddia etmiş fakat 3 saat boyunca herhangi bir müdahalede bulunmamıştı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, gazetecilerin neden PKK'ya izin verildiği yönündeki sorularını yanıtsız bırakmıştı.

ÇADIR İZNİ

Bu arada Belçika hükümeti geçtiğimiz mart ayında terör örgütü PKK'ya, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Türkiye-AB Zirvesi'nin yapıldığı AB Konseyi binasının hemen arkasında çadır kurması için izin vermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çadıra sert tepki göstererek, "Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular" demişti. Çadır gerginliğinin ardından Belçika, bu kez de terör örgütü PKK ile bağlantılı PYD'nin başkent Brüksel'de kongre yapmasına izin vermişti. Brüksel'deki PKK çadırından sonra eylül ayında bir çadır da İsveç'in başkenti Stockholm'ün en merkezi yeri olan Medborgarplatsen Meydanı'nda kurulmuş, terör örgütünü simgeleyen bezlerin asıldığı çadırda gün boyu bölücü propaganda yapılmıştı. Güvenlik güçlerinin müdahale etmediği çadırla ilgili tüm izinlerin İsveç makamlarından alındığı da öğrenilmişti.

PASAPORTA EL KONULDU

Öte yandan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün dün İstanbul Atatürk Havaliman'ında hakkında mahkemenin verdiği yurt dışına çıkış yasağı kararı olduğu gerekçesiyle pasaportuna el konulduğu belirtildi. 

 

Dünya Haberleri

Devrik lider Beşar Esad'dan ilk açıklama
Kiriakos Miçotakis Sen Yüzmeyimi Öğrendin !
Türk bayrağını yeni Suriye bayrağına yama yaptılar. Rezalet!
Suriye’nin Bize Öğrettikleri
Irak'ta büyük deprem!