Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, çeyrek asırdır yapılaşma sorunu yaşayan 5 mahalledeki binlerce vatandaşın mağduriyetini giderecek müjdeyi verdi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Fatih, Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan Mahallelerindeki 2 bin vatandaşın çeyrek asırdır yaşadıkları yapılaşma sorununun çözülmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Başkan Zolan'ın yanı sıra Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürü Mahmud Güngör, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut ile Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan Mahalle muhtarları katıldı. Gökpınar Vali Recep Yazıcıoğlu Barajı'nın içme ve tarımsal sulama amacıyla yapıldığını kaydeden Başkan Zolan, "Şu anda buradan sadece tarımsal alanlarının sulanmasında kullanılıyor. Ancak ileriki zamanlarda ihtiyaç olduğunda da içme suyu noktasında bir rezerv anlamında elimizde tutmaya devam edeceğiz" dedi.
5 mahallede 2.000 vatandaş mağdur
Barajın korunması için 1995 yılından beri Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği hükümleri uygulandığını anlatan Başkan Zolan, "Bu yönetmelikle mutlak mesafe, kısa mesafe ve orta mesafe şeklinde değişik kademelerle koruma kararları var ve her koruma için yapılabilecek ve yasaklanan hususlar net bir şekilde belirtilmişti. Bu yasaklar çerçevesinde yönetmelik kapsamına giren 5 mahallemizdeki 2 bin parselde tüm yapılaşma durdurulmuş, bazı binalar yarım kalmış, boş arsalara da yapı yapılamamış. Neredeyse çeyrek asra varan bir süreçte vatandaşlarımız mağdur olmuş. Ve her gittiğimiz yerde vatandaşlarımız bunun çözümü noktasında bizden talepte bulunuyorlardı" dedi.
"Su hayattır"
"Su hayattır, gelecektir ve korumamız gerekir" diyen Başkan Zolan, mağduriyetin giderilmesini şöyle anlattı: "Denizli 2014 yılında büyükşehir oldu ve sonrasında DESKİ kuruldu. Büyükşehir ve birimi olan DESKİ yaklaşık 2 yıldır bir çalışma gerçekleştirdi. Su havzalarının korunmasıyla ilgili bir yönetmelik hazırladık. Hazırladığımız bu yönetmeliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduk ve onay verildi. Yönetmeliğimiz meclisimizden de geçti ve kesinleşti. Bu, bazı mağduriyetleri giderecek ama suyumuzun da temiz kalması için ciddi kararlar olan bir yönetmelik." Yeni yönetmelikle belirlenen mutlak mesafe içinde (kıyı sınırından 300 metre) eskiden olduğu gibi yine hiçbir şekilde yapı yapılamayacağını kaydeden Başkan Osman Zolan, kısa mesafe olarak belirlenen bölgedeki yaklaşık 2 bin parselde ise mağduriyetlerin artık giderildiğini söyledi.
İmar kararlarında değişiklik yok
Başkan Zolan, "Bu bölgede kalan 2 bin parselde 1995 yılı öncesi veya sonrası usulüne uygun alınmış bir imar kararı varsa bu imar kararları yine geçerlidir. Orada imarla ilgili alınan hükümler neyse uygulanır. İmar kararlarıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapılamaz. Artış, eksilme, yer değiştirmeyle ilgili plan tadilatı yapılamaz" dedi. Fatih, Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan bölgesindeki 2 bin kişinin artık kendi parselleri üzerinde tasarrufta bulunabileceğini ifade eden Başkan Zolan, "2 bin vatandaşımızın kendi kıt kaynaklarıyla aldığı ve 25 yıla yakın bir süredir mağduriyeti giderici bir karar aldık ve yürürlüğe koyduk" dedi. Artık Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan yeni Havza Yönetim Planı'na tabi olduklarını ifade eden Başkan Zolan, "Suyumuzun korunmasında daha hassas kararlar aldık" diye konuştu.
Gürlesin ve muhtarlardan Başkan Zolan'a teşekkür
Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ise, alınan kararın hayırlı olmasını dileyerek, "Bugün 5 mahallede mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderildi. Bunun için Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok sıkıntılı bir durum giderildi. Kangrene dönen bir konunun aşılması, insanlarla ilgilenildiğinin bir işaretidir" diye konuştu. , Fatih, Deliktaş, Cumhuriyet, Hürriyet ve Kayıhan Mahalle Muhtarları da uzun yıllar çok büyük mağduriyetlere neden olan sorunun çözülmesiyle ilgili Başkan Zolan'a teşekkür etti.