‘’TİM tarafından açıklanan ihracat verilerine göre, ülkemiz ihracatı Ocak ayında 9 milyar 157 milyon USD’den, 10 milyar 528 milyon USD’ye yükseldi ve %15 oranında artarak, son 49 ayda gerçekleşen en yüksek artış oranına ulaşmış oldu. Geride bıraktığımız 2016 yılında ihracatımız %0,8 azalışla 142,6 milyar USD olarak gerçekleşmişti. Ancak; geçtiğimiz sene dünya ticaretinde yaşanan gerileme ve Rusya’nın %22, İngiltere’nin %12, Çin’in %7’lik ihracat kayıpları göz önüne alındığında, ihracat azalışımızın %0,8 ile azalışla sınırlı kalması, Ocak ayındaki rekor artış oranının öncü habercisi niteliğindeydi. Bilindiği gibi, 2017 yılını ülkemiz ihracatı için “Atılım Yılı” olarak belirlemiştik. Geçtiğimiz ayın ihracatında ulaştığımız rekor, sene sonu OVP hedefimiz olan 153,3 milyar USD’yi yakalayacağımızı ve hatta geride bırakabileceğimizi bizlere gösteriyor.
DENİB İhracatındaki Artış %20…
Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat Ocak ayında, geçtiğimiz senenin aynı ayına kıyasla %20 artarak, 192 milyon USD olarak gerçekleşti. Denizli ihracatı ise, bir önceki seneye kıyasla %11 artışla 198 milyon USD’den 220 milyon USD’ye yükseldi. Denizli, Türkiye ihracatında 8. Sıradaki yerini korumaya devam ediyor…
Fitch ve S&P’nin Not Görünümü Açıklamaları…
Geçtiğimiz hafta, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Fitch ülkemizin kredi notunu ‘BBB-’ den ‘BB+’ ya, yani yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmüştü. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise, ülkemizin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirerek önümüzdeki dönemlerde not indirimleri yapabileceğinin sinyalini vermişti. Bu noktada, S&P tarafından yapılan olumsuz açıklamayı sürpriz olarak değerlendirebiliriz. Ancak; Fitch tarafından alınan karar, piyasalarda uzun zamandır bekleniyordu ve not düşüşü senaryosuyla piyasalar önemli ölçüde satın alınmıştı. Zaten, geçtiğimiz hafta kapanışında TL/USD kurunun 3,87 seviyelerinde seyrederken, hafta açılışından itibaren kademeli düşüşle bugün 3,74 seviyelerine gerilemesi, bu görüşü destekler nitelikte. Önümüzdeki dönemlerde yapısal reformlara daha fazla odaklanarak, makroekonomik göstergelerde sağlayacağımız iyileşmelerle, ülkemizin kredi görünümünü tekrar yatırım yapılabilir seviyeye taşıyacağımız inancındayım.
Merkez Bankası’nın Önlemlerini Destekliyoruz…
2016 yılında Türk Lirası, USD karşısında yaklaşık %20 oranında değer kaybetmişti. 2017 yılının ilk 11 gününde ise, TL/USD kurunun artmaya devam ederek Türk Lirası’nın %11’lik değer kaybına ulaşmasıyla, TCMB bazı önlemler almaya başlamıştı. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin üst bantta ve geç likidite penceresinde faiz artırımında bulunduğunu görmüştük. Kurlarda yaşanan oynaklığın ve sağlıksız fiyat oluşumunun ihracatçıların gelecek planlarını zorlaştırdığı somut bir gerçek… Bu sebeple, Merkez Bankası’nın bugüne kadar aldığı kararları ve gerçekleştirdiği hamleleri desteklediğimi belirtmek istiyorum. Bu kararların TL/USD kurunda stabilizasyon sağlanabilmesi adına önemli olduğunu düşünüyorum. Bu hafta, TCMB tarafından 2017 yılının ilk enflasyon raporu açıklandı ve 2017 yılındaki enflasyon tahmini 1,5 puan artarak yüzde 6,5’ten yüzde 8’e revize edildi. Söz konusu raporda, TCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda para politikasının hali hazırda sıkı olduğunu ve gerekirse ilave sıkılaştırmaların devam edeceğini görüyoruz.
2017 Yılı Beklentileri…
2017 yılına ihracat yönünden çok olumlu başladık. Geçtiğimiz senenin sonlarında hükümetimiz tarafından ihracat başta olmak üzere üretim ve yatırım için sağlanacak desteklerin yanı sıra Eximbank’ın destek bütçesinin artırılması, Kredi Garanti Fonu kefaleti, Cazibe Merkezleri Programı, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin açılmasına yönelik atılan adımlarla 2017’nin ihracat, büyüme ve üretim yönünden olumlu geçeceği kanaatindeyim. Türkiye ihracatındaki rekor ve DENİB ihracatındaki %20’lik artış sene başlangıcı için oldukça olumlu. Başarının bizim için bir yolculuk olduğuna, bir varış noktası asla olmadığına inanıyorum. 2017 yılında da var gücümüzle çalışarak, var olan pazarlarda etkinliğimizi sürdürürken, yeni pazar arayışlarına da devam edeceğiz.’’
TÜRKİYE İHRACATI
- İhracat, Ocak ayında % 15 artışla 9 milyar 157 milyon dolardan 10 milyar 528 milyon dolara yükseldi.
TİM VERİLERİNE GÖRE DENİZLİ İHRACATI
-Denizli merkezli firmaların 2016 Ocak ayı ihracatı 198 milyon dolar.
-Denizli merkezli firmaların 2017 Ocak ayı ihracatı 220 milyon dolar.
-Artış oranı % 11
DENİB TARAFINDAN KAYDA ALINAN İHRACAT
-Ocak 2016 160 Milyon Dolar
-Ocak 2017 192 Milyon Dolar
-Artış oranı % 20
DENİB TARAFINDAN KAYDA ALINAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATI
-Ocak 2016 100,9 Milyon Dolar
-Ocak 2017 101,7 Milyon Dolar
-Artış oranı % 0,8
TİM VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATI
-Ocak 2016 1 Milyar 914 Milyon Dolar
-Ocak 2017 1 Milyar 868 Milyon Dolar
-Azalış Oranı %2,3