Başkan Keçeci'den Önemli Değerlendirme

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mart rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, martta dikkat çekici bir artışla 54,7’ye yükseldi ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarında güçlü iyileşme sinyali verdi. Üst üste iki ay güçlenen ihracat iklimi, son 33 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mart rakamlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Bu rakamları görmek moralimizi düzeltiyor sadece rakamlar üzerinde değil fiiliyatta da ihracat rakamlarımız böyle.  İstanbul Sanayi Odası'nın İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin de dışında PMI endeksi de yükselme trendinde. Aşağı yukarı altı yedi aydan beri 50’nin altına düşmedi. Nitekim bu endekste imalat sektörü ihracat iklimi endeksi de 2018'den beri en yüksek rakam olan 54.7'ye ulaştı. Bu önemli bir endeks çünkü şu anda yapılmakta olan ihracat potansiyelini ve önümüzdeki zaman diliminde de endeksi analiz ettiğimizde alternatif pazarlarında durum değerlendirmesi ile gerçekten önemli bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye’nin her şeyini bağladığı ihracat pazarları açısından önemli bir durum. O bakımdan sanayiciler olarak mutluyuz.” dedi.

ABD'de Ekonomik Aktivite Mart’ta Da Artış Gösterdi

Mart ayında 54.7 oranında gerçekleşen Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’ni analiz eden Keçeci, “Türk imalat sektörünün yüzde 6'sını oluşturan Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomisine bakıyoruz özellikle Joe Biden’ın Amerikan ekonomisini güçlendirmek için yaptığı fon çıkışları ve sanayiye yaptığı desteklerle Amerika gerçekten son zamanlarda görülmedik bir şekilde imalat sektöründe önemli aşamaları geçiyor. Amerika bütün sektörler açısından gerçekten dolu dolu çalışıyor ve Amerika siparişlerini karşılamakta yalnız Türkiye değil dünya sanayicileri de zorlanıyor. Sadece Amerika değil Almanya, İngiltere üç yılı aşkın bir sürenin en iyi zamanlarını yaşıyor. Bu durum bizim için çok önemli çünkü bizim hem Almanya hem İngiltere ihracatımızın en önemli güçlü ülkelerinin içerisinde. Ancak bunun dışında Fransa’da bizim için önemli onun da menfi değil ama yatay seyrettiğini görüyoruz. İtalya'da özellikle iki aydır üst üste yükselen bir eğri görülüyor. Onun dışında bizim alternatif pazarlarımızın içerisinde Rusya, Hindistan ve Çin'de de bu rakamlar büyüme trendinde.” diye konuştu.

Biz katma değeri yüksek ürünlerde, bu eğrilerde olduğu gibi büyük adımlarla gidemiyoruz diyen Keçeci, “Orta katma değeri yüksek ürünlerde biraz yükseltimiz var ama çok yüksek katma değerli ürünlerde ise yükseltimiz sanayi olarak çok farklı rakamlara ulaştığımızı söyleyemem.

Bu noktada istediğimiz, beklediğimiz, hedef aldığımız ülkelerin noktasına gelme aşamasında değiliz. O noktada yapılacak olan yatırımların, teşviklerin ve yapılacak olan finansmanların buralarda odaklanmasının zorunlu olduğunu özellikle söylüyorum. Yaptığımız iş bugün komanditi işlerin dışına çıkıp, piyasa ürünlerini yapmaktan daha çok gerçekten bize katma değer bırakan, yüksek değerler bırakan işleri yapmalıyız. Fason işimizden biraz vazgeçtik ancak fasonculuktan ziyade artık modaya, markaya ve kalitenin önem taşıdığı değerlerle karşı karşıya kalmamız lazım. (Covid 19) döneminde özellikle hammadde ikmalinde zorlanıyoruz. Hammadde ikmalinde hem fiyattan hem de ikmalinden zorlanıyoruz. Bunun da biz sanayiciler için bir handikap olduğunu söylememiz lazım.” şeklinde konuştu.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor