Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-accession Assistance) IPA II projesi “Bütünleştirici Eğitim İçin Özel Eğitim Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması” hibe programı kapsamında Denizli Sanayi Odası ve Denizli Merkezefendi Ülker Yörükoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nin ortaklaşa yürütmekte olduğu “Designing The Future With Gifted (Üstün Yetenekli Bireylerle Geleceği Şekillendirme) isimli AB Projesi açılış toplantısı, Denizli Sanayi Odası M. Feridun Alpat Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Açılış Toplantısına Denizli Merkezefendi Kaymakamı Sayın Dr. Adem Uslu, Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Süleyman Ekici, Denizli Sanayi Odası Başkanı Sayın Müjdat Keçeci, Denizli’de görev yapan ortaokul müdürleri ve öğretmenler katıldı.
Projenin açılış konuşmasını gerçekleştiren DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile mesleki ve teknik eğitime yönelik birçok proje gerçekleştirdik. Şu anda da birden fazla AB Projesini okullarımızla birlikte yürütüyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu projeye kadar genellikle mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yaptık. Ancak 2019 yılında “Özel Eğitim Hizmetlerine” yönelik bu hibe çağrısı yayınlandığında Denizli ve Türkiye sanayisinin ihtiyaç duyduğu üstün yetenekli bireyleri göz önüne alarak bu projemizi hazırladık. Projemizin ismi “Designing the Future with Gifted (Üstün Yetenekli Bireylerle geleceği şekillendirmek)” 200 bin Euro’ya yakın bütçesi olan bu projemizi Ülker Yörükoğlu BİLSEM ile birlikte yürütüyoruz. ”dedi.
Keçeci, sözlerine şöyle devam etti: “Projede, okulumuzda görev alan 20’den fazla öğretmenimize, sanal gerçeklik ortamında eğitim içeriği hazırlama konusunda eğitimler aldıracağız. BİLSEM’de bir karma gerçeklik eğitim laboratuvarı oluşturacağız. Ayrıca yine öğretmenlerimize yönelik üstün yetenekli bireylerin eğitimi konulu eğitici eğitimleri gerçekleştireceğiz. BİLSEM okulumuz içinde tüm Denizli’ye hizmet sunabilecek, bizim Bilim Koridoru ismini verdiğimiz küçük bir bilim merkezi de kuracağız. Tüm bunları yaparken nihai amacımız, Denizli ve Türkiye sanayisinin ihtiyacı olan yazılım, donanım, robotik teknolojiler ve tasarım çözümleri geliştirebilen yetenekli bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlamak. Bu amaca erişebilmek için elimizden geldiğince hem öğretmenlerimizin hem de okulumuzun kurumsal kapasitesini artırmak için faaliyetler yürüteceğiz.”diye konuştu.
Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, “2019 yılında Denizli Sanayi Odası ile ortak başvuruda bulunduğumuz EuropeAid/162216/ID/ACT/TR kodlu bütünleştirici eğitim için özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılması hibe programı 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Projemizin ana amacı, genel olarak bütünleştirici eğitim için özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasına yönelik teknolojik gelişmeleri takip edebilecek yöntemler ve uygulamaları sürdürülebilir şekilde geliştirmek. Bu kapsamda projenin içeriği toplam 186 Bin Euro olup büyük bir çoğunluğu yurtdışı eğitim öğretim, kurslar olup, %20'lik kısmı da kurumumuzda mekânsal olarak bilim koridoru şeklindeki uygulama ve teknolojik 3 boyutlu tasarım yapabilme çalışmaları için alınacak ekipmanlara harcanacak. Yapılacak bilim koridoru Denizli'de yapılan ilk çalışma olacak.
Proje kapsamında 12 öğretmen, 3 idareci, Koç Üniversitesi'nin öğretim görevlilerinin rehberliğinde toplamda 96 saat artırılmış gerçeklik modelleme konusunda eğitim alacaklar. Bu eğitimlerin son haftasında İstanbul Koç Üniversitesi’nde proje Hackaton ve sergileme aşamalarına katılacaklardır. Bilim koridoru için ayrıca yurtdışında 10 öğretmen, 2 idareci iki ülkede geleceğin sınıfları ve karma gerçeklik konusunda eğitim alarak inceleme yapacaklar. Proje ile alınacak malzemeler kurumumuza kalacak olup bu oluşturulacak olan bölümlere gündüz diğer okullardan öğrenciler öğretmenleriyle randevu usulü gelip, uygulama yapabilecekler. Böylesine özel bir proje için Denizli Sanayi Odası’na teşekkür ediyoruz.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü DSO İş Geliştirme ve Veri Analiz Uzmanı Duygu Ayhan Ekmekçi, Ülker Yörükoğlu Bilim ve Sanat Merkezi Okul Müdürü Fatih Taylan ve Proje Koordinatör Yardımcısı Bilişim Öğretmeni Alev Coşkun Kitiş, proje hakkında sunum yaparak proje detay bilgileri katılımcılarla paylaştı.