Başkan İlhan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Değerli Meslektaşlarım, Kıymetli Basın Mensupları
Hepinize Denizli Barosu ve şahsım adına sevgi ve saygılarımı sunuyor, Avukatlar Gününüzü kutluyorum.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve şehitlerimizin, yitirdiğimiz değerli Başkanlarımızın, ebediyete intikal etmiş bugün aramızda olamayan sevgili meslektaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum.
Güvenilir yargının vazgeçilmez unsurlarından biri etkili bir savunma gücünün varlığıdır. Avukat, yargı mekanizmasının sacayağıdır. Adil bir yargılama için sadece bilgili, yetenekli, güvenilir hakimlere değil hukukun üstünlüğüne inanmış dürüst ve cesur avukatlara da ihtiyaç vardır. Çünkü savunma, demokrasinin, insan haklarının ve hukuk devletinin en büyük güvencesidir. Savunma kutsaldır, günü geldiğinde herkesin savunmaya ihtiyacı olacaktır.
Avukatlık mesleğinin, yargı içindeki etkisinin giderek azaltılma çabaları ve itibarsızlaştırılmasına yönelik çalışmalar savunma gücünü yaralarken, yargıya olan güveni derinden sarsmaktadır. Uygulamada, adil yargılanma hakkının teminatı olan avukatlara, kısıtlama ve engelleme getirilmeye çalışılmakta, ‘avukatsız yargılamanın’ önü açılmak istenmektedir.
Hukuk devletinin temeli bağımsız yargı, bağımsız yargının istisnasız koşulu da savunmadır. Her zaman söylediğimiz gibi bir kez daha yinelemek isteriz; demokrasinin, hukuk devletinin ve bağımsız yargının varlığı yalnızca avukatlarının etkinliğinin artırılması ile mümkündür.
Ülkemiz için 'Yargı Reformu' kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bağımsız yargı, tarafsız adalet ilkeleri ve objektif ölçütlerle hukukun üstünlüğüne dayanmalıdır. Toplumun vicdanına dayalı, evrensel hukuk normları göz önünde bulundurularak, bir takım zümrelere ya da kişilere göre düzenlenmemiş, günümüz koşullarına uygun bir reform; bir Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü her alanda açacaktır.
Üzülerek söylemek isterim ki mesleğimizi icra ettiğimiz fiziki alanların yetersizliği de mesleğimizin sorunlarından birisidir. Şehrimizdeki Tapu Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, birçok kamu binasının hatta vip Diyanet İşleri Başkanlığı Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü binasının bile inşaatı hızla bitirilip, faaliyete geçerken son 6 yıldır inşası devam eden ek adliye binamızın yapımı hala sürmektedir.
Değerli meslektaşlarım,
Her yıl 5 Nisan gününde dile getirdiğimiz sorunlarımıza ek olarak bu yıl Avukatlar Günümüzü geçen yıl olduğu gibi tüm dünyada ve ülkemizde ciddi şekilde etkisini gösteren Koronavirüs (Covid-19) salgını ile karşılıyoruz.
Salgın nedeniyle meslektaşlarımız ekonomik sorunlar ile boğuşurken, meslek alanlarımız daraltılıyor, mesleğimizi ifa ederken yaşadığımız sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor, mesleğimize ve avukatlara yapılan baskı, tehdit, sözlü ve fiziki saldırılar giderek artıyor. Mesleğimize karşı hiçbir çözüm getirmeyen, Baroların ve avukatların hiçbir talebinin karşılanmadığı Avukatlık Kanunu değişikliği de çoklu baro anlayışıyla maalesef sorunlarımıza bir yenisini ilave etmiştir.
Avukatlık Kanunu’nda 82. Maddesi uyarınca Ekim ayının ilk haftasında Baro Genel Kurulu ve seçimlerinin yapılması zorunlu olmasına rağmen pandemi sürecinin, tam da Baroların genel kurul tarihinden bir gün öncesinde hatırlanarak gündeme getirilmesi ve alelacele alınan kurul kararları ile engellenmeye çalışılması, ertelemelerden sonra alınan her tarihe bir neden bulunması akıl alır gibi değildir.
Yasa hükümlerine rağmen baroların genel kurul yapması, pandemi, sokağa çıkma kısıtlaması gibi gerekçelerle engellenirken siyasi partilerin tıklım tıklım dolu kongreleri, faaliyetleri devam eden AVM’ler ve en önemlisi her gün binlerce kişinin bir arada bulunmak zorunda kaldığı adliyeler; bu gerekçenin samimiyetten yoksun olduğunu açıkça göstermektedir. Baro genel kurullarının yapılmaması için önünde hukuken hiçbir engel yoktur. Üye sayısı 400’ün üzerinde olan barolarda pazar günü dışında seçimlerin yapılabilmesi mevzuat gereğince de mümkün değildir. (Av. K. Ek: 3 md., Av. K. Y. 42. md)
Baro genel kurulları için getirilen 300 kişi ve kişi başı 8 m2 alan sınırlamasının pandemi mücadelesi ile ilgisi yoktur ve ayrıca ne gerçekçi, ne bilimsel, ne de hukuksal bir dayanağı bulunmaktadır.
Pandemi koşullarını hepimiz geçen bir yılda çok iyi öğrendik. Meslektaşlarımızın sağlığı bizim için her şeyden önemlidir. Açık alanlarda, binamızın bahçesinde, spor salonlarında, stadyumlarda tüm önlemleri ihtiyatla alarak genel kurul toplantılarımızı yapmak ve demokrasiye olan inanç ve hukuka olan saygımızı bir kez daha ortaya koymak istiyoruz.
Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz; baro genel kurullarının yapılmaması hangi hukuka dayanmaktadır?
Manisa Barosu’na hafta içi seçim yapmasına izin veren YSK, Denizli Barosu’na daha önce neden izin vermemiştir?
Bilecik’te İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu “Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları etkinliklerin hafta sonuna denk gelmesi durumunda katılımcıların, üye olduklarına dair belgelerini ibraz etmek şartıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmasına,…”karar verirken, niye Denizli Barosu’na aynı kararı verememektedir?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu 86. Madde kapsamında avukatların toplantılara katılmasının mesleki ödevler arasında sayıldığı, bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, yasalar ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yargı gözetimi altında gerçekleştirilecek seçimlerin ertelenmesine dair gerek İl Hıfzısıhha Kurulları gerekse il ve ilçe seçim kurullarına herhangi bir görev ve yetkinin düzenlenmediği, seçimin İl Hıfzıssıhha Kurulunun kararıyla ertelenmesinin Anayasa'da yer bulan eşitlik ilkesine seçme ve seçilme hakkına, demokratik devlet ilkesine ve hukuk devleti ilkesine, yine hukuk devleti ilkesi kapsamında değerlendirilecek öngörülebilirlik ilkesine uymamakta olduğu gerekçelerle Kırklareli Barosu Başkanlığı’nın itirazını kabul eden İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, neden Denizli Barosu için aynı hukuka haiz değildir?
Kanunda yer alan emredici hükümlerin uygulanmasının, hukuksuz idari kararlarla engellenmesi suçtur. İçinde bulunduğumuz bu hukuksuz durum maalesef bir gün sizi de bulacaktır.
Denizli Barosu olarak bugün olduğu gibi yargı bağımsızlığının, özgür savunmanın yılmaz bekçisi olmaya devam edecektir. Hiçbir cemaat, tarikat, vakıf ve grubun etkisinde olmadan evrensel hukuk kaidelerinin uygulandığı bağımsız bir yargı için çalışmayı sürdürecektir. Tüm yurttaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine saygı gösterilmesini isterken, mesleki sorunlarımızı da titizlikle ele alıp, meslektaşlarımızın mesleğini icra ederken her türlü baskı, şiddetten ve zorbalıktan korunması için elinden gelenin en iyisini yapacaktır.
kuruluşundan bu yana kimden ve ne zaman gelirse gelsin her türlü tehdit ve saldırının karşısında dimdik duran bir baro olarak Denizli Barosu, doğrularını savunmaya, dik duruşuyla hizmet etmeye, hukukun üstünlüğünü korumaya her zaman olduğu gibi devam edecektir.
Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet değerlerine, demokrasi ve milli egemenliğe, laik demokratik Cumhuriyetimize bağlılığımızı dün olduğu gibi bugün de sürdürecektir. "Medeniyetin ilk şartı adalettir. Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun." anlayışıyla çıktığımız yolda sorumluluklarımızın, görevimizin kutsallığının ve zorluğunun elbette farkındayız. Çünkü tüm kurum ve kurallarıyla hukuk ve demokrasi tek çaredir.
Evrensel hukuk normlarının, temel hak ve hürriyetlerin yaşama geçirilmesi, ülkemizin ve yurttaşlarımızın hakkettiği çağdaş birey ve demokrasi anlayışının yerleşmesi duygu ve düşünceleriyle Tüm meslektaşlarımın avukatlar gününü kutlar, her ne pahasına olursa olsun hukuka olan inancımla saygılarımı sunarım.