Yapılan incelemede pamuk üreticileri, üretmekten pişman, girdi maliyetlerinin yüksek olması ve pamuk fiyatlarının üretim maliyetlerinin altında kalması başlıca nedenleri oluşturuyor. Başkan İrfan Osman Hatipoğlu yaptığı değerlendirmede “Pamuk üretimi, diğer tarım ürünlerine benzemez. Çok özen gerektirir. Girdisi çok fazladır. Üretici maliyetin altında pamuk satıyor. Sürdürülebilir durum değil” dedi.
Denizli’de pamuk üretimi piyasanın durumuna göre değişe de ağırlıklı olarak sürekli artıyor. Pamuk üreticilerinin, ürünlerini değerinde satamamaları nedeniyle refahlarında bir artma olmuyor. Başkan Hatipoğlu “Pamuğun kilogram maliyeti 17-18 lira, piyasada tüccarın alım fiyatı 16 lira. Zarar ediyor. Önümüzdeki yıl pamuk yetiştiremeyecekler. Ovada yaptığımız inceleme gezisinde, pamuk üreticilerin yoksullaştığı, refah düzeyinin düştüğünü gördük. Sürdürülebilir durum değil. Mutlaka çözüm bulunmalıdır” açıklamasında bulundu.
Başkan Hatipoğlu değerlendirmesinde, çözümün üreticilerin örgütlenmesinde olduğunu belirterek “Çiftçilerimiz geride kalan yıllarda örgütlenmede, özellikle kooperatif örgütlenmesinde yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle, bir araya gelmek istemiyorlar. Bu algıyı yıkmalıyız. Şeffaf, demokratik, katılımcı kooperatiflerin kurulmasına öncülük yapmaya hazırız” dedi.