Ramazan ayı boyunca gıda fiyatlarını izleyen Denizli Tarım Platformu’nun araştırma notlarında, Nisan ayında yaş meyve ve sebze de üretici ile market arasındaki fiyat farkının 5.5 kat olduğu görülürken, et, süt ve yumurta da fiyatların yüksek olması nedeniyle tüketimin çok düştüğü saptandı. Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu, çalışma ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Oruç tutan yurttaşlarımız bu yıl yeterli et, süt ürünleri ile yumurta tüketemedi. Önümüzdeki günlerde beslenmeden kaynaklı sağlık sorunları ile ilgili şikayetlerden hastanelere başvuruların artmasını bekliyoruz” dedi.
Denizli Tarım Platformu’nun yaptığı Nisan ayı üretici-market fiyat araştırmasına göre, üreticiden alınan yaş meyve ve sebzeler, marketlerin girdi maliyetlerinde önemli artış olmamasına karşın üretici-market fiyat farkı 5,5 kat olarak gerçekleşti. Başkan Hatipoğlu, Nisan ayı gıda fiyat araştırmasında dikkat çeken alan et, süt ürünlerinin fiyatı ve tüketimi olduğunu vurgulayarak “Marketler nisan ayında üreticiden aldıkları et, süt ve yumurtayı; sütü yüzde164.3, koyun etini 63.5, dana etini 50.6, yumurtayı 49.6 farkla tüketiciye sattılar. Geleneksel olarak ramazanda tüketimi arttan bu ürünlerin, tüketimi yarıdan fazla azaldı. Fiyat artışları üreticilere yansımadı, kasaplık hayvanları ellerinde kaldı. Bu eğilim, düşük fiyat kesim azalması Ramazan sonrası devam ederse üreticiler üretimi sürdüremez duruma gelecektir. Tüketiciler ise fiyat yüksekliği nedeniyle hayvansal kaynaklı besin tüketmekten vazgeçmek zorunda kalacaktır” dedi.
Başkan Hatipoğlu değerlendirmesinde ‘yeterli ve dengeli beslenmede hayvansal kaynaklı proteinlerin önemli olduğunu, oruç tutmak gibi uzun aç kalma dönemlerinde, metabolizmanın işleyişinin bozulmaması için hayvansal kaynaklı besinlerin tüketiminin arttığını, bu yıl ramazan ayında tüketiminin azalması nedeniyle, vücut metabolizmasının bozulması nedeniyle, ciddi sağlık sorunlarının yaşanacağı ön görüsünde bulunuyoruz’ uyarısında bulundu.