Başkan Erdoğan Moskova'da DTO'yu Tanıttı

DTO Başkanı Uğur Erdoğan Moskovo’da Denizli Ticaret Odası’nı tanıttı.

Başkent Moskova’da Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) üyeleri ile bir araya gelen Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası’nı tanıttı; oda faaliyetleri, projeleri ile Denizli’deki iş birliği ve yatırım imkanlarını anlattı. Erdoğan ayrıca, RTİB üyesi firmalar ile iş adamlarına, Denizli ile iş yapmalarının her iki taraf için de kazançlı bir girişim olacağını hatırlattı.

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, KOSGEB Destekli Moskova Tekstil Sektörü İş Gezisi'nde, Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB)'ni ziyaret etti. DTO üyelerinden oluşan 40 kişilik tekstilci iş adamları heyetini, birliğin yöneticileri ve üyeleriyle görüştürdü. Denizli Ticaret Odası’nı, faaliyetlerini ve Denizli'deki iş birliği ve yatırım olanaklarını aktardı.

Başkan Erdoğan ile Denizlili iş adamlarını, RTİB Başkanı Naki Karaaslan ağırladı. Görüşmede, Denizli heyetinin yanı sıra RTİB üyesi firmalar da yer aldı.

RTİB Başkanı Naki Karaaslan ve yönetimi, konuklarını Rusya'daki iş ve yatırım ortamı hakkında bilgilendirdi. Bu arada, RTİB üyesi firmaların temsilcileri de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerle ilgili görüşlerini dile getirdi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “İKİ ÜLKE ARASINDAKİ YAKINLAŞMA, TİCARETİMİZE DE YANSIMALI”

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli ile Rusya arasındaki ticaret verilerini dile getirdiği konuşmasında, son dönemde iki ülke arasında başlayan yakınlaşmanın hem Türkiye hem de Rusya ile iş yapanlar açısından da kazanca dönüşmesini umduklarını belirtti. Başkan Erdoğan, “Ege Bölgesi’nin incisi, ülkemizin ihracatta önde gelen sanayi ve ticaret merkezlerinden biri durumundaki Denizli’miz, 1 milyonu aşan nüfusu, dinamik girişimcileri ve ihracata dönük üretim yapısıyla, Türkiye’nin yurtdışında da tanınan önde gelen büyükşehirlerinden biridir. Hem ülkemizin hem de bulunduğu bölgenin, önemli bir ticaret ve lojistik merkezidir. 3 milyar Dolar’ı aşan ihracatıyla, Türkiye’deki ihracatçı iller arasında 9’uncu sıradadır. Geçen yıl, ihracatımız 3 milyar 370 bin 191 Dolar idi. Denizli’mizden 175 ülkeye 2.400 çeşit ürünün ihracatı gerçekleştirilmektedir. Denizli sanayisi, sektörler bakımından çeşitlilik gösterir; geniş bir yelpazeye sahiptir… İlimizde ev tekstili ve konfeksiyon sanayi, mermer ve traverten üretimi, metal ve kablo sanayi, gıda sanayi, deri sanayi, cam sanayi ve kâğıt sanayi gibi sektörlerde üretim yapılmaktadır. Ayrıca, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri üretimi de, ekonomimizde büyük yer tutmaktadır. Denizli aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 2’nci mermer havzasıdır. Türkiye’deki 7 lojistik merkezinden 1’i, şehrimizdedir. Şehrimiz gıda, tarım ve hayvancılık ürünleri açısından da, bölgesinde önemli bir merkezdir. 8.500 başlık Türkiye’nin en büyük büyükbaş hayvan çiftliği, Denizli’mizdedir. Tüm dünyada ticarete konu olan 125 çeşit tarım ürünü Denizli’de yetiştirilmektedir. Kekik, leblebilik nohut, sofralık ve şaraplık üzüm, kiraz, nar ve elma, bunların başlıcalarıdır. Ülkemizden ihraç edilen havlunun %70’i ile bornozun %63’ü, şehrimizde üretilmektedir. Avrupa, en önemli dış pazarımız... 3 milyar Dolar’ı aşan ihracatımızın %58'ini, Avrupa Birliği ülkelerine yapmaktayız. Mermer ve Denizli Traverteni'yle, Amerika’dan Avustralya’ya kadar çok büyük bir coğrafyada, dünyanın en büyük kentlerine ulaşan şehrimiz, Türkiye’nin en büyük ikinci doğal taş havzasıdır. Hem sektörel dağılımı, hem de altyapı ve ulaşım olanaklarıyla, Denizli yatırım için son derece önemli bir yerdir. Aralarında deri, jeotermal tarıma dayalı ihtisas ile kurma çalışmaları devam eden makine organize sanayi bölgesi de olmak üzere 5'i altyapısı tamamlanmış halde, yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelmiş 6 sanayi bölgemiz bulunuyor. Sizler ile Rus iş adamlarını da, buralarda yapacakları yatırımlarıyla aramızda görmek isteriz.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “DENİZLİ’DE, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK FİRMALARI VAR”

Türkiye’nin en büyük yem fabrikasının, 2 büyük bakır mamulleri fabrikasından 1’inin, 5 ambalaj fabrikasından 1’inin, 7 emaye bakır tel fabrikasından 2’sinin Denizli’de bulunduğuna da dikkat çeken DTO Başkanı Erdoğan, Denizli’nin eşsiz termal kaynakları, dünyaca tanınan Pamukkale'si ve Hierapolis'i ile de bir turizm cenneti olduğunu ifade etti. Başkan Erdoğan, “Denizli, jeotermal enerjide dünyada 7’nci, Avrupa'da 1.’dir. Geçen yıl, tüm dünyada beyaz cennet olarak bilinen Pamukkale’mizdeki termal havuzumuz, Karahayıt’a özgü rengarenk sıcak suyumuz, Denizli Kayak Merkezimiz ve birkaç dakikada kent merkezindeki Bağbaşı Kent Ormanı’mızdan 1400 metre rakımlı Zeytin Yaylası’na çıkaran teleferiğimizle, 3 milyon 780 bin turisti ağırladık. Denizli’miz, ülkemizin en çok turist çeken 5’inci şehri oldu. Büyük beğeni toplayan termal sağlık tesislerimizi, birçok yerli ve yabancı turist tercih ediyor. Türkiye’deki jeotermal kaynakların %75’i, şehrimizde. Bu eşsiz imkânı, sizlerle birlikte yapacağımız sağlık ve enerji sektörlerindeki yeni yatırımlarla, insanlığın hizmetine sunmak isteriz.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “2018’DE, DENİZLİ’DE 40 YABANCI ORTAKLI ŞİRKET KURULDU”

Türkiye’de 1954-2016 yılları arasında kuruluşuna izin verilen yabancı sermayeli şirket sayısının 53.000 olduğunu ve bunların 21.000’inin Avrupa Birliği kaynaklı şirketlerden oluştuğunu da kaydeden DTO Başkanı Erdoğan, “Sadece geçen yıl, Denizli’de 40 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Şu an, Denizli Ticaret Odamıza kayıtlı 164 yabancı sermayeli şirket var. Bunların 5’i, Rus ortaklı. Sektörleri ise madencilik, tekstil, kimya, inşaat, enerji, cam, ambalaj, kâğıt, tarım ve gıda ile kauçuk vb. Türkiye’nin yabancı ülkelerle olan ikili ekonomik ve ticari bağlantıları dikkate alındığında, Rusya ile ilişkilerin yoğun olduğu gözlenmektedir… Rusya, önceki yıllarda da olduğu gibi 3,4 milyar Dolar ile ülkemizin ihracatında 12’nci sırada yer alırken, ithalatımızda ise 21,99 milyar Dolar’la Çin ile Almanya’nın da önünde ilk sırada. Coğrafi konumu, genç nüfusu ile geniş tüketici imkânı göz önüne alındığında Türkiye, Rus şirketleri için hızlı büyüme fırsatlarına sahip çekici bir pazar. Rus şirketleri, lojistik ve taşımacılık, tüketici malları, finansal hizmetler, sağlık, tarım, otomotiv, enerji, turizm, eğitim ve akıllı teknolojiler gibi birçok sektörde ülkemizin sunduğu fırsatlardan yararlanabilirler. Türkiye’de sanayi ürünleri ile hizmetlerine dair ihracat potansiyeli bulunan sektörlerimiz arasında da ev tekstili, hazır giyim, otomotiv ana ve yan sanayi, elektronik ve televizyon ile beyaz eşya yer alıyor. Tarım ve gıda ürünlerinde ihracat potansiyeli bulunan ürünlerimiz ise, fındık gibi sert kabuklu meyveler, kiraz gibi yaş sebze ve meyveler, ayrıca üzüm ve incir gibi kuru ile zeytin, turşular ile diğer konserve meyve ve sebzeler.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ETKİN OLDUĞUMUZ SEKTÖRLERDE, YENİ İŞ BİRLİKLERİ SAĞLAYABİLİRİZ”

Ülkeler arasındaki ticari verilere bakıldığında, Denizli açısından Rusya’nın 25’inci sırada yer aldığını ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ticaret Odası Başkanı Erdoğan, “Denizli olarak, 28 Avrupa Birliği üyesi ülkeden 27’sine yaptığımız ihracatımız, ihracatçılar birliği kayıtlarımıza göre, yılın ilk 7 ayında 122 milyon 247 bin 926 Dolar oldu. Rusya’ya ihracatımız ise, 2018 yılında 17 milyon 125 bin Dolar ile tüm ihracatımızın içinde %0,55’lik bir paya sahipti. 2019 yılının ilk 9 ayında, 19 milyon 345 bin Dolar’a ulaştı. Denizli’den Rusya’ya ihracat yapan Denizli Ticaret Odası üyesi firmalarımızın sayısı, 89. İhracat kalemlerimiz arasında ev tekstili, hazır giyim, mermer ve traverten, gıda ve meşrubat, elektrikli ve elektronik ürünler, demir dışı metaller, kâğıt ve ambalaj, soğutma ekipmanları ile taahhüt ve müşavirlik hizmetleri yer alıyor. Rusya’dan ithalatımız ise, 2018 yılında 403 milyon 403 bin Dolar ile tüm ithalatımızın içinde %20’lik bir paya sahipti. 2019 yılının ilk 8 ayında, 131 milyon 647 bin Dolar oldu. Buradaki dostluğumuz, karşılıklı ilgi ve ticari bağımız, etkin olduğumuz sektörlerde yapılacak yeni iş birlikleriyle neden daha da güçlendirilmesin? Bizi yalnız bırakmadığınız ve beni dinlediğiniz için teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar ve başarılar dilerim” diye konuştu.

Başkan Erdoğan, konuşmasının sonunda toplantıya katılanların sorularını da yanıtladı.

Toplantıya, Denizli Ticaret Odası üyesi çok sayıda tekstil firması katıldı.

RTİB Başdanışmanı Samih Güven, Rusya'daki tekstil sektörü ve Türkiye’ye ihracatları hakkında bir sunumda bulundu. Ayrıca, soru cevap bölümünde de katılımcı firmaların temsilcilerini merak ettikleri konularda bilgilendirdi.

DENİZLİ HOROZU HEDİYE ETTİ

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, toplantının son derece yararlı olduğunu belirterek, Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan ile yönetimine yakın ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Toplu çekilen fotoğrafla sona eren ziyaretin anısına Başkan Karaaslan’a Denizli Horozu biblosu hediye etti.

DTO Haberleri Haberleri

“GAZETECİLER, TOPLUMUN DOĞRU BİLGİYE ULAŞMASININ GÜVENCESİDİRLER!”
Alışverişinizi Esnafımızdan Yapın Çağrısı
Denizli’de 57 Ülkeden Yabancı Yatırımcı Var
İDATA Denizli Ticaret Odası’nda Mobil Başvuru Hizmeti Verecek
Başkan Doğan'dan Miraç Kandili Mesajı