Başkan Doğan İzmir'de Kültür Zirvesi’ne Katıldı

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, uluslararası ölçekte düzenlenen Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne katıldı.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, uluslararası ölçekte düzenlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı 65 ülkeden 864 akademisyen, bilim insanı, ulusal ve yerel yöneticinin katıldığı Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne katıldı. Zirvede, Merkezefendi Belediyesi olarak hayata geçirilen Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri, Kadın Kooperatifi, kadın üreticilere yönelik destekleme programları, gelişim kursları ve bu alandaki diğer projeleri anlatan Başkan Doğan, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Kültürün Rolü’ konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Başkan Doğan, “Toplumsal cinsiyet eşitliği, bireylerin cinsiyet temelli ayrımcılığa uğramdan toplumsal yaşamın her alanında eşit olarak yer alması, görülebilmesi, güçlenmesi, temsil edilmesi olarak ifade edilmektedir. Kadın erkek eşitliğine yönelik tedbirlerin alınmasında yerel yönetimlerin daha etkin olduğunu ve olacağını görüyoruz. İki buçuk yıllık başkanlık döneminde de bu sıkıntıları yaşayarak çözüm bulmaya çalışıyoruz. Kadınlar ve kız çocukları dünya nüfusunun %50 ‘sini oluşturuyor. Toplumumuzda doğuştan ve sonradan edinilmiş kültürel özellikler ve farklılıkları nedeniyle bir grup, genellikle kadınlar ayrımcılığa uğramakta, bilinçli ve programlı şekilde toplumun bir kesimi yalıtılmaktadır. Ne bütün insanlar aynıdır, ne de bütün kadın ya da erkekler aynıdır. Bir toplum ne kadar farklılık ve çeşitlilik barındırıyorsa, o kadar zengindir. Toplumda kimliklerimiz, mesleklerimiz, statümüz, dış görünüşümüz farklı olabilir fakat bu farklılıklar toplumsal cinsiyet eşitsizliğini bize uğratmaması gerekir” dedi.

KADIN VE ÇOCUKLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, İki buçuk yıllık başkanlık dönemiyle birlikte kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık yaparak çalışmalar gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirtti. Başkan Doğan, “Pandeminin olumsuz etkileri bazı toplumlarda eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi alanlardaki adaletsizliği daha belirgin hale getirdi. Bu adaletsizlik, en bariz olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda karşımıza çıkıyor. Pandemide ilk işten çıkarılanlar ne yazık ki kadınlarımız oldu. Bu anlamda yerel yöneticiler ve kadın başkan olarak bizlere çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bu durumu göz önüne olarak çalışma arkadaşlarımızla birlikte kadın ve çocuklara yönelik pozitif ayrımcılıklarla İki buçuk yıllık dönemde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

KADIN ÇOCUK YAŞAM MERKEZLERİ VE KADIN KOOPERATİFİ

Kadınların ekonomik özgürlüklerinin kendileri için büyük önem taşıdığını söyleyen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Bu dönemde eğitime ulaşamayan çocuklarımıza destek olmak için birçok mahallemizde kadın çocuk yaşam merkezleri açtık. Burada eğitimde ve sağlıkta, kadın ve çocuklar için bir adalet yaratmaya çalıştık. Ekonomik özgürlüğünüz yoksa maalesef bir başkasına bağımlısınızdır. Bizim için kadınların ekonomik özgürlüğü çok önemli. Kadınlarımıza istihdam sağlamaya çalıştık, Kadın Kooperatifimizi kurduk. Kadın Kooperatifimizin kuruluş sürecinde odalarımızla, derneklerimizle ve sivil toplum kuruluşları ile görüş alış verişinde bulunduk.  Şu an kadın kooperatifimizin ortağı olan kadınlar, hem üretmenin değerini biliyorlar, hem sosyal hayata aktif olarak bağlanıyorlar, hem de buradan para kazanıyorlar” dedi.

KADINLARA HER TÜRLÜ DESTEK

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, zirvedeki konuşmasında “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaratmış olduğu bir diğer sorun da, kadına şiddet. Maalesef ülkemizde kadına karşı şiddet son yıllarda, özellikle 15 senede çok arttı. Hukukçu kimliğim ile konuşmak gerekirse, kadına karşı şiddetin önlenmesindeki en büyük engel, eğitim. Ailelerin, kadınların ve erkeklerin bilinçlendirilmesinin yanında merkezi yönetim tarafından uygulanan cezaların ciddi şekilde caydırıcı olması gerekiyor. Bizler mücadele ediyoruz. Kadınlara hukuki destek veriyoruz. Bize başvuran kadınlarımıza avukat desteği sağlıyoruz. Denizli Barosu ve diğer sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde, hak arama mücadelesinde olan her kadın arkadaşımıza destek oluyoruz. Bunun yanı sıra ekonomik zorluklarla mücadele eden kadınlara da destek veriyoruz. İlçemize kazandırdığımız kadın çocuk yaşam merkezlerimiz ile kadınlarımızın her türlü sorununu çözmeye çalışıyoruz. Evde bakım hizmetlerimiz ile de hasta, yaşlı veya engelli olan dezavantajlı kadınlarımız için bakım sağlayarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sıkıntı yaşayan kadın üreticilerimize ciddi şekilde destek sağlıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yerel yönetimler olarak son verme durumundayız. Toplumun kadınlara bakış açısını değiştirmek zorundayız. Kadınların bulundukları şehirde, ilçede kendilerini ifade edebilecekleri, kendi yaratıcılıklarını ortaya çıkarabilecekleri, rahatça dolaşabilecekleri kent peyzajlarını ve mimarı eserleri ilçemizde birer birer gerçekleştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Türkiye’de kadınların büyük bir mücadele içinde olduğunu ve bu mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini belirten Başkan Doğan, “Bizler Türkiye’de kadın olarak büyük bir mücadele verirken, iktidar tarafından bir günde İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Biz mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz, asla yılmayacağız” dedi.

İlçe Haberleri Haberleri

MHP'li vekil ateş püskürdü
Başkan Pütün Beyağaç'a Fabrika Kuruyor
Denizli Büyükşehir’den her ay deneme sınavı
600 milletvekilin 400'ü obez!
“TARIM BAKANI KENDİ SÖYLEDİĞİNE BİLE İNANMIYOR”