MHP lideri Bahçeli, Başbakan Davutoğlu ile pazartesi gerçekleştireceği görüşmede "Parlamenter sistemden yanayız" diyecek ve daha önce Uzlaşma Komisyonu'nda kabul edilen 60 maddeye itirazlarının olmadığını vurgulayacak. Bahçeli ayrıca Davutoğlu'ndan kamera kaydı talebinde bulunacak.
"ONARILMIŞ PARLAMENTER SİSTEM İSTİYORUZ"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yapılan görüşmesinden çıkan ana konu başlıklarını da dikkate alarak pazartesi günkü randevuda Davutoğlu'na "Başkanlık olmaz, onarılmış parlamenter sistem istiyoruz" diyecek. Bahçeli, görüşmede Anayasanın, "eşit temsil, tam mutabakat içeren uzlaşma komisyonu" tarafından değiştirilmesi önerisinde bulunacak.
MHP koridorlarında atan nabza göre Bahçeli, Davutoğlu ile görüşmesinde gündeme gelecek konu başlıklarına ilişkin partisinin tavrını şöyle aktaracak:
YENİLENMİŞ ANAYASA
Biz 'yeni anayasa' değil 'yenilenmiş anayasa' demeyi tercih ediyor ve istiyoruz. 12 Eylül darbe ürünü bir anayasanın bize göre elbette eksik ve aksak yönleri vardır ve bunlar düzeltilmelidir.
BAŞLANGIÇ VE İLK DÖRT MADDE
Anayasanın ruhunu ve felsefesini oluşturan içinde Türk kavramının da yer aldığı anayasanın 'başlangıç' bölümünün değişmesine sıcak bakmıyoruz. Bazı ifadeler netleştirilebilir ama anayasanın ruhuna dokunulmamalıdır. Ayrıca ilk dört maddeye dokundurtmayız. Bunlara bağlı olarak anayasanın başka maddelerinde geçen, 'eğitimin dili Türkçedir' ve Türk vatandaşını tanımlayan, 'vatandaşlık' tanımlarında da aynı hassasiyet içindeyiz.
BAŞKANLIK OLMAZ
Başkanlık sistemine olumlu bakmıyoruz. Demokrasiyi ortadan kaldırabilecek, Meclis'i devre dışı bırakabilecek, tek adam rejimine götürecek riskleri vardır. Makul olan parlamenter sistemdir. Türkiye'nin bir alışmışlığı vardır. Parlamenter sistemin uygulamaları sırasında eksiklikler mutlaka söz konusudur, bunları telafi edecek güçlendirecek anayasal değişiklikler daha doğru olur. Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki görev, yetki ve sorumluluklar parlamenter sistem içinde netleştirilebilir.
60 MADDEYE İTİRAZIMIZ YOK
60 madde geçmişte mutabakat sağlanmıştı bu maddeler yeniden getirilebilir, itirazımız yok. Güncelleştirilmesi gereken noktalar varsa gözden geçirilebilir.
UZLAŞMA KOMİSYONU TERCİHİMİZ
Anayasa değişikliğinin bir uzlaşma komisyonu marifetiyle bütün partilerin eşit temsil ve tam mutabakatıyla yapılmasında fayda vardır. Ancak Meclis'te anayasa komisyonunda yapacağız diyorsanız, komisyondaki temsil gücümüzle sonuna kadar mücadele ederiz.
EĞER İSTERSENİZ GÖRÜŞMEMİZİ KAMERAYA ALALIM
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 4 Ocak Pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştireceği görüşmede sürpriz bir talepte bulunacak. Bahçeli, Davutoğlu ile yaptığı son görüşmenin kamuoyuna farklı yansıması üzerine bu kez, "kameraya alalım" önerisinde bulunacak. Önerinin kabul görmesi halinde kamera kaydı için teknik donanım hazırlıklı tutulacak. Kabul görmemesi halinde ise görüşmeye katılan heyetteki bir MHP'li tutanak tutacak.
KAMERALAR ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILACAK
Önceki toplantıların aksine bu kez MHP kanadından da toplantıda neler konuşulduğuna ilişkin kameralar önünde açıklama yapılacak. Böylece iktidarın görüşmeyi istediği gibi yönlendirip istenmeyen bir algı yaratma ihtimaline kapı aralanmamış olacak. Bahçeli'nin yakın çevresine kamera talebine ilişkin olarak, "Kendileri kabul eder etmez göreceğiz. Yanımızda yine çantamız olacak. Anayasa ile ilgili görüşlerimizi ileteceğiz" ifadelerini kullandığı öğrenildi.
KRİZE DÖNÜŞÜR MÜ?
Davutoğlu'nun bu talebe nasıl bir tepki vereceği, HDP ile yaşanan, "kaçak çay" krizine benzer bir sıkıntıya dönüşüp dönüşmeyeceği merakla bekleniyor.