Azmin Zaferi!...

Gölgesi büyük kendisi küçük bir kadın,Safiye SAMYELİ.

Yıllardır okutulmayan kız çocuklarının sessiz feryadına ses olabilmek için canla başla mücadele vererek’ Bırakın kızlar okusun’’ diye Türkiye’nin dört bir yanında haykıran ve ödüle doymayan ‘’ Denizli Yaren Kültür Sanat ve Turizm başkanı Sayın:Safiye SAMYELİ’ne bir ödülde Güney Havadis gazetesi olarak bizlerden geldi.

 

Edebiyat camiasının gölgesi büyük kendisi küçük kadın diye adlandırmış olduğu namı değer Safiye Sultan

Saçaklardan buzların kılıç gibi sarktığı soğuk bir kış günü olan 05.03.1971 tarihinde Afyonkarahisar’ Serban kasabasında açmış yalan dünyaya gözlerini.orta gelirli bir ailenin beş kardeşten üçüncüsü olan değerli Şair Yazarımız ailesi babasının mesleki durumundan dolayı Denizli’ye göç etmek durumunda kalmıştır ve değerli Şairimiz üç yaşından bu yana Denizli de ikamet etmektedir.

Tekstil sektöründen emekli olan Şirimizin üç erkek evladı bulunmaktadır.

 

Son derece sosyal bir o kadar da gözlemci bir kişiliğe sahip olan Safiye Sultan  sosyal konularda eserler ve projeler üreterek kendisini topluma faydalı olmaya adamış ve çalışmalarını kurumsal olarak yürütebilmek

Adına ‘’DENİZLİ YAREN KÜLTÜR SANAT VE TURİZM DERNEĞİ’’ninin kurulumunu gerçekleştirerer başkanlığını üstlenmiştir.

 

‘’Kadından Şair olmaz,Yada kadınlar aşk şiiri sevda şiiri yazamaz ‘’ ayıptır günahtır yakıştırmalarını yapan, toplum baskısı yüzünden yazdığı şiirleri yastık altı eden kadın şairlere örnek gösterilecek bir meziyete sahip olan Şairimiz Farklı illerde katılmış olduğu edebiyat programlarında özellikle kız meslek liselerinde ki kız öğrencilere örnek insan olarak tanıtılmış ve bir çok ilin kız meslek liselerinde kız öğrenciler ile gerçekleştirmiş olduğu seminerlerinde : bilinçli bir topluma sahip olabilmek için eğitimin şart olduğunu vurgulayarak’’eğitim hakkı en az yemek içmek kadar kutsal olan bir haktır’’ bütün insanlar okumalı ve okutulmalı ama en çokta kız çocuklarımız mutlaka okutulup eğitimleri tamamlamalı.

Eğitimli bir anne, eğitimli bir aile, eğitimli bir aile ise bilinçli bir toplum, bilinçli bir toplum ise aydınlık bir Türkiye demektir diyerek okullarda bulunan öğrencilere ve topluma mesajlar vermiştir.

Katılmış olduğu her Televizyon Radyo  yada edebiyat programlarında sık sık bu tarz mesajlarına yer vermektedir.

Bu güne kadar bir çok Kültür Sanat ve edebiyat programının organizasyonunu gerçekleştiren Şairimiz son olarak ’’ Geçtiğimiz 4,5,6, Mart 2016 tarihinde Pamukkale belediye başkanı Sayın:Hüseyin Gürlesin ve EDEBİYAT EVİ.COM site sahibi Sayın:Adem Efiloğlu ve site sakinlerinin de destekleri ile’’Türkiye geneli Ozanlar ve Şairler Şöleni’’ adlı bir program gerçekleştirerek kendisine destek olmak için Türkiye’nin dört bir yanından akın akın gelen Ozanlar ve Şairler Sinema ve Tyatro sanatçıları ile birlikte Barış, Sevgi, Kardeşlik, ve Okutulmayan kız çocukları için ‘’BIRAKIN KIZLAR OKUSUN ‘’diyerek topluma bir mesaj vermeye çalışmış ve programlarının son derece başarılı geçmesi toplumsal mesajlar içermesinden dolayı bir çok şehrin belediyelerinden’’ BIRAKIN KIZLAR OKUSUN ‘’ adlı pproğramlar gerçekleştirmek için davetler almıştır.

Okutulmamış bir kız  çocuğu olarak bunun acısını ve eksikliğini yıllardır yüreğinde kapanmaz bir yara olarak gören Şairimiz, kendisini Okutulmayan kız çocuklarının sessiz feryadına ses olmaya adamıştır.

 

 Okuma seviyesinin düşük olduğu ülkemizde Sayın Samyeli için tam bir kitap kurdu diyebiliriz.

 Bu okuma azmi kendisine 2000 yılında Denizli İl Kütüphanesi tarafından,

“En çok okuyan okur dalında ‘’ DENİZLİ İL KÜTÜPHANESİ İL BİRİNCİLİĞİ ‘’ kazandırmıştır.

Ödülleri bununla da sınırlı kalmayan Şairimiz okuma alışkanlığını yazma alışkanlığına dönüştürmüş 1500 civarında Şiire imza atarak Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır.

Eserlerinin bazıları Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve ilahı dalında bestelenmiş olan

Yazarımız’’ okumanın ve öğrenmenin yaşı yoktur okumak dolmak ise yazmak boşalmaktır’’ sözünü kendisine ilke edinmiş okudukça yazmış yazdıkça da bir çok başarıya imza atmış ve bu azmi sayesinde birçok kurum ve kuruluşlar tarafından ödüllere layık görülmüştür.

 

 “16. Hikmet OKUYAR Ödüllü şiir yarışması’’ nda “MUHTEŞEM DENİZLİ’’ adlı şiir ile Türkiye birinciliği;

“Türk Ocakları HOCALI KATLİAMI şiir yarışması“Serbest vezin dalında’’ “AHIM YERDE KALMASIN’’ adlı şiiri ile yarışma ikinciliği;

Şiir Rüzgarı Şiir yarışması hece vezni dalında “SEVDAM ÖYLE BÜYÜK Kİ’’ adlı şiiri ile yarışma üçüncülüğü;

“Edebiyat Sitesi. com’’ tarafından ŞAİRDE AZİM; ödülü

“Edebiyat evi.com’’ sitesi tarafından “YILIN ANNESİ ÖDÜLÜ’’

Aydın Ozan’lar derneği tarafından’’ OZANLARA DESTEK ÖDÜLÜ

Şair bakışlı kalemler tarafından 2014 yılı ‘’BASIN YAYIN ÖDÜLÜ ‘’

ÇANAKKALE DİRİLİŞ 1915 adlı ( 2014… 2015 YILI ÖDÜLLÜ ŞİİR YARIŞMASINDA Jüri üyeliği ve programın sunuculuğunu yapmaktan dolayı  onur konuğu ödüllerine layık görülmüştür.

Sayın gölgesi büyük kendisi küçük kadın azmi sayesinde birçok Ödüle sahip olmuş, birçok esere imza atmış olsada‘Okutulmamış olan kız çocuklarının sessiz feryadına ses olabilmek adına yapacak olduğu her işi, atacak olduğu her adımı kendisine farz bilmiş, bir kız çocuğunun ufkunu genişleterek okumasına vesile oluşunu ise en büyük ödülü olarak görmektedir.

 

Yazarımız Şairlik dalında göstermiş olduğu başarıyı, Yazarlığında da son derece kaliteli bir şekilde devam ettirmektedir.

‘’AKİS HABER’de “SAMYELİ İLE HASBİHAL’’ adlı köşe yazarlığı ve

İPEKYOLU HABER AJANSINDA ki köşe yazarlıklarına halen devam etmektedir

Aynı zamanda Radyo programcısı olan yazarımız birçok yerel ve sanal radyolarda da radyo programları hazırlamış ve sunmuştur.

Şairimiz yıllardır emek vererek gönül tezgahllarında ilmek ilmek dokuyarak dizelere dökmüş olduğu Şiirlerini  bir araya getirerek, 2014 yılında  “AŞKIN RÜZGARI’’

2015 “HAZAN GÜLÜ LEYLİFER’’ adlı eselerini yayımlayarak okuyucuları ile buluşturmuş ve şuanda da

Denizli Büyük Şehir Belediyesi İl kültür müdürlüğü tarafından Kültür yayınları olarak basılmakta olan “DENİZLİ SEVDASI, Adlı 3. Eseri

Sponsoru tarafından yayımlanmak üzere yayın evine gönderilen

YETİM SEVDA adlı Şiir Kitabı ve

SEVDAM HESAP SORACAK Adlı Romanı ise mizanpaj aşamasındadır.

 

Okutulmamış bir birey olarak bu kadar başarıya nasıl ulaştığını ve okuyucularımıza bu konu hakkında neler söylemek istediğini kendisine sorduğumuzda bizlere vermiş olduğu cevap bizleri çok da şaşırtmadı doğrusu.

‘’ Sevgili Muzaffer bey, sormuş olduğunuz sorunun tek cevabı var sanırım ‘’AZMİN ZAFERİ ‘’

Bunca başarıya ulaşabilmek için çok okudum,çok ama çok çalıştım.

Ne yazık ki benim doğduğum yıllarda, doğup büyüdüğüm topraklarda kız çocuklarının okumasına yada okutulmasına pek müsade edilmiyordu, çünkü bizde on dört , on beş yaşına gelen kızların yeri okul sıraları değil kocasının evi idi ve nihayet bu kültür bende de değişmedi.

Sırf kız doğduğum için okuma hakkım elimden alındı.

Belki bir okula gitmiyordum ama ben okumaktan asla vaz geçmedim okudum ve okudukçada yazdım tabiki o yıllarda yazdıklarımı hiç kimselere gösteremedim hep hasır altı yastık altı yaptım, ta ki bilgisayarlar ortaya çıkıp teknoloji bu kadar ilerleyene kadar.

Belki teknoloji ilerlemişti fakat bizler hala çok gerilerde yaşıyor ve kendimizi yeteri kadar geliştiremiyorduk bazen okumak ve bir diplomaya sahip olabilmek bile insan olmaya yetmiyordu.

Yüksek lisanslar yapmanın yada bir karış diplomanın İnsanı insan yapmadığını yirmi beş yıllık Türkçe Öğretmeni olan bir hanım Şairimiz tarafından kâti durumda öğrenmiş bulunmaktaydım.

Yıllar önce yazmış olduğum bir şiirimi kendilerine ait edebiyat sitelerinde paylaştığımda ‘’Safiye hanım bu şiir kimin şiiri ‘’ dediğinde ben çok şaşırmış ve bu şiir bana aittir sayın hocam dediğimde ise

‘’eğer siz bu Şiiri ben yazdım der iseniz ben yirmi beş yıllık Türkçe öğretmenliği diplomamı çöpe atarım’’ dediğinde şaşkınlığım bir kat daha artmıştı.

Ve bende ‘’ Allah şahittir ki bu şiir benimdir ve daha biraz önce yazdım eğer bundan şüpheniz var ise derhal sitenizde bulunan üyeliğime son veriniz dediğimde ‘’ katiyen inanmam bu şiiri sizin yazdığınıza’’ diyen diplomalı Şair hanımın sözleri hala kulaklarımda çınlıyor adeta.

Oysa o şiir benimdi Şiir diploma değil yürek işiydi.

İşte o hanımın bu tavrı beni adeta kamçıladı hırslandırdı diyebiliriz.

Şiirler biz Şairlerin gönül tezgahlarında ilmek ilmek dokunur ve oradan da dizlere dökülür.

Şairlik diploma değil yürek işi Allah vergisi bir durumdur.

Aşık Veysel’in, Köroğlu’nun,Dadaloğlu’nun yada Ercişli Emrah’ın bir karış diploması mı vardı ki eserleri ta o tarihten günümüze kadar gelmişti.

İşte o gün bu gündür ki Yüksek okul Diploması olmayan insanların da ne başarabileceğini göstermek için elimden gelen tüm gayreti sarf ettim ve bunu da başardığıma inanıyorum.

İşte bunun içindir ki en büyük amacım ‘’ BIRAKIN KIZLAR OKUSUN ‘’ isimli sosyal projemi Türkiye’nin dört bir yanına yayarak okutulmamış kız çocuklarının sessiz feryatlarına ses olmaktır.

Zaman zaman davet edilmiş olduğum programlarda Misafiri olduğum İllerin özellikle Kız meslek Liselerinde Seminerlere katılıyor ve genç kızlarımıza Okumanın eğitimli bir anne olmanın önemini anlatarak ‘’BAŞKA SAFİYELER OLMASIN ‘’ diye çağrılarda bulunuyorum ve bundan da son derece huzur duyuyorum.

Ülkemizin birçok kırsal kesiminde hala okutulmayan kız çocukları mevcut ne yazık ki

Değerli Şair Yazar ve birçok eğitimci arkadaşlarımız ile istişareler ederek

Okutulmayan kız çocuklarının sessiz feryadına kurumsal olarak ses olabilmek için

Denizli Yaren Kültür Sanat ve Turizm derneği adı altında bir dernek oluşturduk

Dernek başkanı olarak Şahsım ve tüm ekip arkadaşlarım bu uğurda Türkiye’nin dört bir tarafında görev alamaya hazırız.

Pamukkale belediye Başkanımız Sayın:Hüseyin Gürlesin beyefendinin vermiş olduğu destek ile /Pamukkale de yakmış olduğumuz Meşalemizin ışığı güneş gibi büyüyor.Okutulmayan kız çocuklarının sessiz feryadına ses olmak için bir çok kurum ve kuruluşlardan davet aldık inşallah Sezon başında bu teklifleri değerlendirecek ve YAREN Kültür Sanat ve Turizm derneği olarak şahsım ve tüm ekip arkadaşlarım ile birlikte elimizden geleninin en iyisini yapmaya gayret sarf edeceğiz’’ dedi

Evet bu gerçektende azmin zaferiydi.

Bizlerde Güney havadis gazetesi olarak kendilerine bu kutsal görevlerinde kolaylıklar diliyor ve başarılarının devamını temenni ediyoruz. 

 

 

 

SAHİ BENİM SUÇUM NEYDİ ?

 

Bu akşam ,

Bir başka hüzün çöktü,

yorgun yüreğimin üstüne...

Ben neyim,kimim,

Yaradılış gayem nedir ki benim?

Yaradan doğ demiş,

Ben de doğmuşum.

Peki niye kız olmuşum,

Kız doğmuş'isem suç benim mi?

Cinsiyetimi ben seçmedim ki…

 

 

 

Babam!

Başı karlı yüce dağım

Bak,

Bak karne'mi aldım 

Hem de tam beş yıldızlı.

Yeni okul'uma ne zaman gideriz

Ne zaman kaydettirirsin

Hadi kız ordan,

Okumak kim sen kim

Yıkıl karşımdan, dellendirme beni

Kaybol gözümün önünden kırmayayım kemiklerini

 

Anam!

Anam!

Kınalı ellerine kurban olam!

Saatlerdir dil döktüm

Babam beni duymuyor bile

Bir'şey desen babama belki seni dinler.

Yazdırsa beni, yeni okuluma,

Hadi anam babamla bir konuş

Ne olur yalvarıyorum sana

 

Hadi ordan densiz,

İstersen haddini aşma.

Otur oturduğun yerde

Okumak kim sen kim

Daha azık gidecek harmanda ki adamlara

Hem ne kaldı şunun şurasın da sanki

Senin kocaya varmana.

 

Ablam!

Ablam!

Canıma can bilmişim seni

Ne de olsa sende kız'sın

Sen'demi anlamazsın beni

Büyüğümsün iki kelime söz etsen

Anam babamla bir konuşsanda

Yeni okuluma yazdırsalar beni.

Çocuklara bakarım

Çeşmeden suyu da taşırım

Tamam söz

Vallahi billahi yemeği de ben yaparım!

 

Ah benim kara yazılı bacım!

Küçüksün göremezsin,

Aklın ermez bilemezsin,

Şu gördüğün güneş

Gece doğmadıktan sonra

Sen O okula gidemezsin…

 

Anam!

Babam!

Şimdi düşünüyorum da,

Yemek yapmadım vurdunuz.

Çocuklara bakmadım dövdünüz...

Okuma hakkımı elimden aldınız,

Daha on beş'ine gelmeden,

Yuvadan da kovdunuz.

Sahi aklıma gelmişken

Suçum neydi ki benim

Acaba sizler beni hiç ama hiç mi sevmediniz?

 

 

 

 

S.SAMYELİ

 

 

 

Özel Haber Haberleri

PAÜ'DE ''YAPI İŞLERİ'' BÖYLE Mİ DÖNÜYOR ?
Yazarımız Halil Manuş'tan Sarıkamış Şehitlerine Ağıt
SARIKAMIŞ DESTANI
İkbal Vurucu'dan ''CEVAP HAKKI''
PAÜ Rektörü Kutluhan yine bildiğiniz gibi