Buldan Yayla Gölü civarlarında ayak basılmamış yerlerden, yazın karlamada kullanılmak için kar toplanıyor Buldan ve çevresinde bahar ve yaz aylarının sıcak günlerinde çok tüketilen ve sevilen karlama, kış aylarında depolanan karın vişne, nar suyu ve pekmez ile karıştırılmasından elde ediliyor.
Yoğun Bir Mesai
Kar şerbetinin hazırlanmasında kullanılan kar ise Yayla Gölü ve civarındaki yüksek kesimlerden karlamacılar ve mevsimlik işçilerce toplanıyor. Kış koşullarına uygun olarak giyinen ve zaman zaman eksi 10 dereceye kadar soğuyan havada kar toplayan karlamacılar yaz için yoğun bir mesai harcıyorlar.
Karcıların küreklerle topladıkları karlar traktörler ile ağaçlık alana taşınıyor. Toplanmış olan kar yığınlarının üzeri güneşi görmemesi için meşe ve çam ağaçlarının yaprakları ile kapatılıyor. Bahar aylarına kadar saklanan kar sıcakların başlaması ile kıl çuvallara doldurulup satılıyor.
Havaların ısınması ile büyük talep gören karlama çeşitlerinin Buldan'da pek çok noktada satışı yapılıyor.