Atsız'ı Saygı ve Rahmetle Anıyoruz

Bugün Sivri dilli üslubu ile tanınan yazar, öğretmen, şair Hüseyin Nihal Atsız'ın ölüm yıldönümü. Kendisini saygıyla anıyoruz.

Türk yazar, şair, düşünür ve öğretmen Nihal Atsız, 12 Ocak 1905'de İstanbul'da doğdu. Annesinin ismi Fatma Zehra, babası binbaşı Mehmet Nail Bey'dir. Ahmet Nejdet Sançar ve Fatma Nezihe Çiftçioğlu isminde 2 kardeşi vardır. Fatma Zehra'nın yaşamını yitirmesi ile Mehmet Nail Bey, 1931’de tekrardan evlendi. Fakat 2 sene sonra eşinden boşandı. Atsız, ilk ve ortaöğrenimini Kadıköy'de bitirdi. Ardından ise Askeri Tıbbiye'ye girdi.

Askeri Tıbbıiyede Sorunlar

Bu dönemde Türkçülük akımının etkisine giren Atsız, bazı sorunlar yaşadı. Bu sorunlar sebebi ile 1925’te Askeri Tıbbiye'den atıldı. Kısa bir zaman sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne yardımcı öğretmen olarak girdi.

Ardından şehirlerarası vapurlarda kaptan olarak çalıştı. 1926 senesinde yatılı olarak İstanbul Darülfünunu Edebiyat Bölümü'ne kayıt olan Atsız, bundan bir hafta sonra askerliğini yapmak amacı ile okula ara verdi. Üniversiteye geri dönünce, bir arkadaşı ile beraber “Anadolu'da Türklere Ait Yer İsimleri” isimli bir makale yazdı. Bu makale Türkiyat Mecmuası'nda yayınlandı. 1930 senesinde mezun oldu.

Köprülü’nün Dikkatini Çekti

Yazmış olduğu makale, öğretmeni Mehmet Fuat Köprülü'nün dikkatini çeken Atsız'a hocası bir şekilde yardımcı olmaya ve onu yanına almaya çalıştı. Atsız mezun olunca 8 sene boyunca liselerde mecburi hizmet yapmalı idi ama Köprülü bu mecburi hizmeti affettirdi ve onu 1931’de asistanı olarak üniversiteye aldı.

Asistanlık görevine başlamasının ardından Atsız, hocası Köprülü, Zeki Velidi Togan, Abdülkadir İnan gibi isimler ile beraber “Atsız Mecmua” adındaki Türkçülük yanlısı bir dergi çıkartmaya başladı. Ama dergide yayınlanan “Dârülfünûn'un Kara, Daha Doğru Bir Tabirle, Yüz Kızartacak Listesi” makalesi yüzünden 1933’de asistanlıktan uzaklaştırıldı.

Bu tarihte Atsız, öğretmenliğe dönme kararı aldı ve Malatya'ya tayini çıktı. Burada birkaç ay Türkçe öğretmenliği yapmasının ardından yeni tayin ile Edirne'ye gitti. Bu esnada “Türkçü Dergi” sıfatı ile “Orhun” isimli bir dergi çıkartmaya başladı. Bu derginin yayını, ders kitaplarında okutulan tarihi açık ve ağır şekilde eleştirdiği için bakanlar kurulunca son verildi.

Nihal Atsız 1934’te İstanbul'daki Deniz Gedikli Hazırlama Okulu'na atandı. Burada 4 yıl çalıştıktan sonra 1938’de görevden alındı. Öğretmenliğe 1939 senesine dek  Özel Yüce-Ülkü Lisesi'nde devam etti. 1939-1944 seneleri arasında Boğaziçi Lisesi'nde görev yaptı. Bu sırada Orhun isimli dergiyi tekrar yayınlamaya başladı.



 

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı