Aşırı Yağış Arıcıları da Vurdu

Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çomak, mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmur yağışının arıcıları da olumsuz etkilediğini söyledi.

Yağış nedeniyle arıların kovandan çıkamadığını, beslenemediğini bu yüzden de kovan gelişiminin durduğunu üremenin olmadığını belirten Birlik Başkanı Çomak, “Aşırı yağışlardan kovana hapsolan arılar, beslenip, gelişemedi. Üremede olmadığı için arı varlığımızın sayısında artışta olmadı. Yağışların bal üretimine olumsuz etkisinin yüzde 20’ler seviyesinde olmasını bekliyoruz” dedi. Bu yılki aşırı yağışlar nedeniyle ilkbahar aylarında doğada çiçek açımının yoğun olmasını beklediklerini belirten Birlik Başkanı Çomak, “Yağışlarla birlikte doğadaki arıların bal, polen alabilecekleri bitki türlerinin daha bol olmasını bekliyoruz. Yağışlar nedeniyle kovanlardaki arılarımızdan oluşan zararın bir bölümünü bol yetişen bitkilerden arılarımızın yapacakları ballarla karşılamaya çalışacağız. 2015 yılının ilk bal hasadını haziran ayında kekik balından yapacağız. Temmuz ayında anason balı ile devam edecek hasat dönemimiz, yaz ayları ortalarında çiçek ve pamuk balı ile devam edecek.” dedi

Türkiye bal üretiminin yüzde 2’si Denizli’de birliğe bağlı arıcılar tarafından Türkiye bal üretiminin yüzde 2’lik bölümünün karşılandığını belirten Başkan Çomak, birliğe kayıtlı bin üyeye ait 132 bin kovanda bal üretiminin yapıldığını söyledi. 2003 yılında 128 üyeye ait 40 bin kovan bulunurken 2015 yılında bin üyeye ait 132 bin kovanla üretime devam ettiklerini belirten Çomak, “Denizli’de 11 yılda üye kaydımız beş kat, kovan miktarımız ise üç kat arttı. İnsanlarımız doğal bal üretmeyi, arılarla uğraşmayı çok seviyor. Birliğimize üye bal üreticilerimizde sürekli kovan artışına gidiyor. Arıcılık, güvercin beslemek gibi bir hastalıktır. Arılarla uğraşmaya başlayan insan, asla kovanlarından vazgeçmez” dedi.

Domuzlar zarar veriyor

Kovanlara karşı tehdit olan ayı zararlarının TARSİM kapsamına alındığını hatırlatan Çomak, “Üyelerimizin kovanlarına ayılar kadar, domuzlarda zarar veriyor. Domuz zararlarına karşı da yetkililerden çözüm bekliyoruz. Kovanların ağzını açmayı başaramayan domuzlar alt çenelerini kullanarak kovanları devirip kuruyor, ballarımızı petekleri ile üzerindeki arı yavruları ile birlikte yiyor. Geçen sezon benim kovanlarım üç kez domuzların saldırısına uğradı” dedi.

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük