Aşı Yaptırmayan Aileler Dikkat !

Türkiye'de çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerin sayısı her sene artıyor ve bu büyük bir tehlike arz ediyor.

Türkiye'de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısının gittikçe yükseldiği ifade eden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Şenol, 4 yaş altı gruplarda aşı reddi oranlarının 50 binin üzerinde olması halinde salgınların çıkabileceğini dile getirdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, pek çok hastalıktan korunmak için aşının çok önemli bir yeri olduğunu ve yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtti.

ORTAMALAMA ÖMRÜ ARTIRDI

Aşılamanın, 20. Yy.da halk sağlığının korunmasında içme suyunun klorlanması, tütünün zararlarının ortaya konması gibi mühim başarı elde edilen alanlardan biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şenol, aşının 20'nci yüzyılda insan ömrünü ortalama 15 sene daha uzatan çok mühim bir buluş olduğunun altını çizdi.

Prof. Şenol, insanları erken yaşta ve en sık öldüren difteri, boğmaca, kızamık, grip, zatürre, kuduz, tetanos gibi enfeksiyonların sıklığı ve ölüm oranlarının aşı sayesinde yaygın aşılama ile azaltılabildiğini ve çok sayıda ölüm veya sakatlığa yol açan çiçek hastalığının tümüyle ortadan kaldırıldığını söyledi.

SALGINLARA KAPI AÇAR

Prof. Dr. Şenol, aşılamanın başladığı 18. yüzyıldan itibaren aşılama karşıtlığının da başladığını belirterek aşılama karşıtlığının tarihinin en az aşılar kadar eski olduğunu, ama aşı karşıtları başarılı olduklarında insanların hep ciddi salgınlarla karşılaştığını, son senelerde ülkemizde de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısının tehlikeli bir şekilde arttığını, 2014'te 1370, 2015'te 5 bin 91, 2016'da 11 bin 470 iken 2017'de 23 bini geçtiğini, bu artışın trendi devam ettiği takdirde gelecek senelerde büyük salgınların kaçınılmaz olacağını ve aşı reddi ile salgınların kapıda olduğunu söyledi.

Aşının yerine hastalığın kendisini geçirip bağışıklık kazanmanın ağır bedelleri olabileceği dile getiren Şenol, Örneğin, kızamığa bağlı ensefalit, körlük ve ölüm, kızamıkçığa bağlı doğum kusurları, bakteriyel menenjit sonrasında zeka geriliği ve sinir hasarı, çocuk felci enfeksiyonundan sonra kalıcı felçlerin, hepatit B virüsüne bağlı karaciğer kanseri veya ölüm gibi ağır bedeller ile ödenebileceğini önemle vurguladı.

 

Spor Haberleri

Tarihi fark yedik
ALİ YALÇIN HOROZUN BAŞINA GEÇTİ
HOROZ KENDİ EVİNDE DAĞILDI: 0-4
Şanlıurfa'da Alagöz Holding Iğdır FK İkinci Başkanına Saldırı
DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR