Kanun teklifinde binlerce muhtarın sosyal güvenlik primini devletin ödemesi önerildi. Arslan, ayrıca, kanun teklifinde, emekli olduktan sonra muhtarlık görevi yapanlardan yüzde 10’luk sosyal güvenlik destekleme primi kesilmemesi gerektiğini belirtti. Tüzelkişiliğini kaybeden köy muhtarlıklarının bina sorunlarına da teklifinde yer veren Arslan, muhtarlıkların sabit giderlerinin devletçe karşılanmasının çözüm yolu olduğunu savundu.
Teklif yasalaşırsa, büyükşehir olan illerde görev yapan muhtarların sosyal güvenlik destek prim kesintileri doğrudan İçişleri Bakanlığı tarafından yatırılacak, muhtarların eline geçen para SGK nedeniyle kesintiye uğramayacak. Büyükşehir olmayan 51 ilde ise, bu sosyal güvenlik primlerini İl Özel İdareleri yatıracak. İl Özel İdareleri, SGK’ya ödedikleri bu prim tutarlarını, takip eden ayın ilk günü İçişleri Bakanlığından talep edecekler.
Denizli Milletvekili Arslan’ın teklifinde, Bütünşehir Yasası’nın ardından tüzelkişilikleri kaldırılan, taşınmaz malları il, ilçe ya da büyükşehir belediyelerine devrolmuş mahallelerin kullandığı hizmet binalarının kullanım hakkının muhtarlıklara tahsisi ve bu sayede odasız, binasız muhtarlık kalmaması önerildi.
CHP Milletvekili Kazım Arslan, mahalle muhtarlıklarının hizmetle ilişkili olan su, elektrik, telefon, doğalgaz ve internet bedellerinin de İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanmasına teklifinde yer verdi.