Arslan’dan kanun teklifi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Denizli’de fare istilasından zarar gören çiftçilerin kayıplarının karşılanması için kanun teklifi verdi.

Denizli’nin ilçelerini yoğun biçimde saran tarla faresi istilası ürünleri büyük öl​çüde yok etti. Yüzde 80’e varan zarar, en az bir yıllık ürün kaybına yol açarken, bölgede incelemelerini tamamlayan CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, TBMM Başkanlığına 5 maddelik kanun teklifi sundu ve Bakan Mehdi Eker’e zararla ilgili 8 soru yöneltti. Arslan, kanun teklifiyle, Denizli başta olmak üzere tarla faresi istilasından etkilenen il ve ilçelerde acilen afet bölgesi ilan edilmesini ve devletin zararları karşılamasını önerdi, Bakan Mehdi Eker’e de bu konuda bakanlığın yürüttüğü çalışmaları sordu.

 

Kanun teklifiyle, Denizli’de ve diğer illerde fare istilasına uğrayan üreticilerin TARSİM’li ya da ÇKS kaydına bakılmaksızın Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan kredi borçlarının 1 yıl ve faizsiz ertelenerek yapılandırılmasını öneren Arslan’ın kanun teklifinde, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının da 1 yıl ertelenmesi ve 1 yılın sonunda 12 eşit taksitte ve faizsiz tahsil edilmesi düzenleniyor.

 

Kazım Arslan, kanun teklifinin gerekçesinde, tarla faresi istilasının Denizli’nin Acıpayam, Tavas, Çardak, Çivril, Çal, Bozkurt ve Baklan ilçelerinde ekili alandaki ürünlere verdiği zararların nedenlerini açıklarken, sosyal devletin asıl görevinin üreticiyi korumak olduğunun altını çizdi. Arslan, kanun teklifiyle birlikte, zararlar konusunda ayrıntılı sorular içeren 8 soruluk önergesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yöneltti.

Denizli Milletvekili Arslan’ın teklifinde, üreticilerin doğal afetler sonucunda maruz kaldıkları zararların devlet tarafından karşılanması için şart koşulan “yüzde 40 zarara uğramış olma” oranı, yüzde 30’a çekiliyor, bölge afet bölgesi ilan edildiği takdirde yüzde 30 şartı da ortadan kalkıyor.

 

 

Arslan, kanun teklifi ve soru önergesinde şunlara değindi:

TOPRAKLARIMIZ FARE İSTİLASI ALTINDA

“Denizli’de tarla faresi istilası ile mücadelede hedeflenen sonuçlara farklı nedenlerle ulaşılamadığı bu afetle ortaya çıkmıştır. Acıpayam ilçemizde, özellikle Yazır, Yassıhöyük, Gümüş, Yumrutaş, Yeşildere ve Dodurga’daki üreticilerimiz; Tavas ilçemizde, özellikle Sofular, Ebecik, Çalıköy, Karahisar, Altınova’daki üreticilerimiz; Baklan ilçemizde, özellikle meralarda ve Konak, Hadim, İcikli Mahallerimizde; Çal ilçemizde özellikle Belevi, Denizler, Mahmutgazi, İsabey, Aşağıseyit Mahallerimizde; beraberinde Bozkurt, Çardak ve Çivril ilçelerimizdeki üreticilerimiz fare istilasıyla birlikte en az bir yıllık ürün kaybına uğramıştır.”

 

BANKA VE ELEKTRİK BORÇLARI ÇIĞ GİBİ BÜYÜR

“Üreticilerimiz, banka, tarımsal kredi kooperatifleri, sulama elektriği ve tarımsal girdi alacaklılarına doğmuş olan borçları büyük ölçüde ödenemez duruma gelmiştir. İlgili Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Ziraat Odaları, muhtarlarımız ve kamu kurumlarının yetkililerinin açıklamalarında, yaşanan maddi kayıpların büyüklüğüne dikkat çekilmekle birlikte, zararın karşılanması ve geleceğe dair toplu mücadele tedbirlerinin alınması adına, üretici, meslek birlikleri, kooperatifler, muhtarlıklar, üreticiler ve İl ile İlçe Müdürlükleri nezdinde daha organize bir çalışmaya gereksinim duyulduğunun altı çizilmiştir.

 

ZARARLARI DEVLET KARŞILAMALI

Bu kanun teklifimle, toplu mücadele öncesinde, üreticilerin doğal afetler sonucunda maruz kaldıkları zararların devlet tarafından karşılanması için şart koşulan “yüzde 40 zarara uğramış olma” oranı, yüzde 30’a çekilmesini öneriyorum.

 

Fare istilası nedeniyle afet bölgesi ilan edilecek Denizli’deki tarım alanlarındaki üreticiler için; TARSİM ve ÇKS kayıt şartı dikkate alınmaksızın, zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları düşük faizli kredilerin ve sulama amaçlı elektrik bedellerinin 1 yıl süreyle ertelenerek yapılandırılmasını teklif ediyorum.

 

Denizli’de ve ülkemizin sınırları içinde bulunan başka illerdeki tarım kesiminde fare istilasına maruz kaldığı yetkili birimlerce tespit edilen, hasar tespit oranlarıyla ortaya konan bahse konu üretim alanları için afet bölgesi ilan edilmesi ve zararların karşılanmasını öneriyorum.”

Siyaset Haberleri

SİYASETE KATILMANIZ LAZIM!
Zafer Partisi'nde şok gelişme
2024'ün En Çok Konuşulan Siyasetçileri Belli Oldu!
AKP'de büyük kriz! Salonu terk ettiler
ÖZTÜRK ''KAMU GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA''