CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Acıpayam ve Çameli’ndeki seçim çalışmalarını sürdürdü. Şeker pancarı üreticileriyle buluşan Milletvekili Arslan, “13 yılda pancar üreticimizin içine düşürüldüğü hal, gerçekten içler acısı. Pancarını kaldırıyor ama hala fiyatını bilemiyor. Maliyetleri artıyor ama pancarını her geçen gün daha düşük fiyattan satmak zorunda bırakılıyor. Fare istilasına uğrayan pancarcı kaderine terk ediliyor. Üreticimizin hala ilkel koşullarda üretim yapmasına seyirci kalınıyor. #ÖnceTürkiye diyen CHP, tarımda ve özellikle şeker pancarında bu büyük soruna çözüm getirmeye kararlı. Üreticimizin yüzü bizimle gülecek, artık dertler bitecek” ifadesini kullandı.
Acıpayamlı şeker pancarı üreticilerinin sorunlarını dinleyen Kazım Arslan, şöyle konuştu:
CHP İKTİDARINDA ÜRETİCİ PARA KAZANACAK
“CHP, 2023 yılına kadar Üretici ve Tüketici Dostu Tarım Politikasını şimdiden oluşturdu. En kapsamlı tarım reformu bizimle hayata geçecektir. Bugün, Çameli ve Acıpayam’da karşılaştığımız durum, Türkiye’nin tarımda içine düştüğü büyük krizin bir göstergesidir.
Bu gün çiftçimiz pancarını ekip kaldırdığı halde fiyatı belirlenmiyor. Tüm girdi maliyetleri; mazotundan gübresine, yeminden suyuna kadar pahalanıyor ama 2013’te tonu 175 Lira olan şeker pancarı 2014’te 145 Liraya kadar düşüyor. Çiftçimiz, herşeyin fiyatı artarken ürününü ucuza neden sattığını kara kara düşünüyor. Bu yıl ise hala fiyatın belirsizliğinden dert yanıyor.
ŞEKER PANCARI ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA
Denizli’de birçok ilçemizde etkili olan fare istilası da rekolteyi düşürdükçe, şeker pancarı üreticimiz tam anlamıyla kaderine terk ediliyor. Fare istilasını afet kapsamına almak ve üretici zararını karşılamak için kapsamlı bir kanun teklifi verdik ama Meclis siyasi hırslar uğruna çalıştırılmadı, üreticimiz bir kez daha çaresizliğe terk edildi.
Bugün, kendisine yakın isimleri daha fazla zengin etmek uğruna çiftçimizin emeğini yok sayarak şeker pancarını ucuza kapatmaya kalkanların artık Çameli’ne ve Acıpayam’a verecek hizmeti kalmamıştır. Üreticimiz, topladığı pancarı teslim etmede ve parasını geri almada büyük sıkıntılar yaşamayı sürdürmektedir. Pancar alım fiyatlarını düşük tutmak uğruna şeker oranını düşük göstermeye kalkanlar, üreticiye en büyük zararı vermektedir. Arazi aynı arazi, şeker aynı şeker, daha neyin oyununu oynamya kalkıyorlar…
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle başlayan tarımı bitirme, şeker pancarı çiftçisini yok etme süreci, bugün fiyat politikasındaki tutarsızlıkla devam etmektedir. Çiftçinin dikkate alınmadığı tarım politikasında yerli üretime sırtını dönenler, ne yazık ki ithal şeker kamışına bizi mahkum etmenin peşindedir.
YENİ BİR TARIM POLİTİKASI CHP İLE GELECEK
Biz, CHP iktidarında, ithalata bağımlı ve GDO’lu ürünlerden elde edilen nişasta bazlı şeker üretimini sınırlayacak, yerli üretici tarafından üretilen ve daha sağlıklı olan şeker pancarı bazlı şeker üretimini destekleyeceğiz. Girdi maliyetini ucuzlatacak, mazotu 1 Lira 80 Kuruşa indirecek, gübre ve yemdeki KDV’yi kaldıracağız. Türkiye tarımda ithalatçı olmaktan çıkacak, öncü bir ihracatçı ülke olacak. Kırsal kalkınma için, tarıma dayalı sanayiler desteklenecek. Sulanabilir arazilerin tamamı sulamaya açılacak. Arazi Edindirme Ofisi kurulacak ve arazi toplulaştırmaları bu ofis eliyle yürütülecek. Mayınlı araziler temizlenecek ve topraksız köylümüze verilecek.
DEVLET ÇİFTÇİYE DESTEK OLACAK
"Tarımda çalışanların sosyal güvenlik primi, 30 yaşına kadar devlet tarafından ödenecek. Teşvik edilecek tarım ürünü ve taban fiyatı 1 yıl önceden açıklanacak. Başka geliri olmayan çiftçiye hane başına asgari ücret kadar gelir güvencesi sağlanacak. Tarım desteklerinde ve hibelerde, doğal ve organik tarıma dönük üretim faaliyetlerine öncelik vereceğiz.Kooperatif ve birlikler, bizim iktidarımızda özerk yapıya kavuşacak. Kooperatiflerin ve üretici birliklerinin girdi sağlamadan üretime, işletmeden pazarlamaya kadar tüm süreçlerde etkin rol alması için gerekli destekleri sağlayacağız.
Biz, CHP iktidarında, üreticimizi tekel firmaların ve tücarların eline bırakmayacağız. Pazarda tekelleşmeye karşı önlem alacak, adil bir fiyat ve alım politikası sağlayacağız. Tarım kooperatifleri, birlikler ve Merkez birlikleri personel, sermaye ve teknoloji bakımından destekleyeceğiz. Merkez birlikleri yoluyla zincir marketleri kuracak, tarımsal ürünün nihai tüketiciye doğrudan ulaşmasını sağlayacağız.
CHP iktidarında pazar ve üretim sorunu yaşayan üreticimiz, kaynağını ve yolunu açıkladığımız projelerle emeğine hakettiği karşılığını mutlaka bulacaktır.Çiftcimizi ve üreticimizi para kazanacağı konuma getireceğiz.Daha ucuza üretmesini ve daha iyi fiyatla satmasını sağlayacağız."