Antik Kentte Tekstil Sanatları Sergisi

PAÜ bünyesinde kazı ve restorasyon faaliyetleri devam eden Stratonikeia Antik kentinde, Elibelinde-2 Geleneksel Tekstil Sanatları Sergisi açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında gerçekleştirilen bilimsel arkeolojik kazı, araştırma, restorasyon, konservasyon ve çizim çalışmalarının yapıldığı Stratonikeia Antik kentinde, Muğla Müzesi Müdürlüğü ile Stratonikeia-Eskihisar Kültür Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği, sanatseverlerin ziyaret edebileceği, Elibelinde-2 Geleneksel Tekstil Sanatları Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Anlamlı Bir Sergi

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaklaşık 3500 yıllık tarihinde, pek çok döneme şahitlik etmiş olan Stratonikeia Antik kentinde böylesine anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Kent ile bütünleşen etkinlikler ile kentin bilinirliğinin artması sağlanıyor. Tarihin her döneminde Stratonikeia ve çevresinde dokuma hep ön plandaydı. Osmanlı Dönemi’ne ait büyük bir boya atölyesi kazıda ortaya çıkarılarak korumaya alındı. Gelen tüm ziyaretçiler burayı görebilecek, bu nedenle buradaki ilk sergi geleneksel tekstiller ile başladı.” diye konuştu. Söğüt, Stratonikeia Atik kentinin tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan bu ve benzeri sergiler için Selçuk Hamamı’nın da bundan sonra sanat galerisi olarak işlev kazanması için de gereken tüm desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Eskihisar Mahallesi Muhtarı Cafer Ateş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar gerçekleşen açılış sonrasında sergiyi gezdi. Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’dan ve sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı.

Muğla Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’ya teşekkür çiçeği ve sonrasında sergide eserleri bulunan sanatçılara katılım belgelerinin takdimi ile program sona erdi.  Elibelinde-2 Geleneksel Tekstil Sanatları Sergisi 30 Haziran 2019 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

Elibelinde Grubu Hakkında

Geleneksel tekstil sanatları alanında özgün eserlerin üretilmesi amacıyla kurulmuş olan Elibelinde Grubu’nda, 10 ayrı üniversitede görev yapan öğretim elemanları ve devlet sanatçıları olmak üzere 21 kadın görev alıyor. Elibelinde Grubu gerçekleştirdiği sergi, çalıştay, atölye çalışmaları gibi çeşitli etkinlikler ile geleneksel tekstil sanatlarının tanıtımını yapmak ve yaymak isteyen bir proje olarak çalışmalarına başlamıştır. Alanın sorunları ile doğrudan ilgili kişilerin yer aldığı geniş katılımlı bir grup olan Elibelinde Grubu 2019 yılında Proje Başkanı Pamukkale Üniversitesi El Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca öncülüğünde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerindeki akademisyenlerin ve serbest sanatçıların bir araya gelmesi ile kurulmuştur. Grup, geleneksel tekstil sanatlarını siyasi ve ideolojik fikirlerden uzak tutup, her kesimi kucaklayarak ve özünü koruyarak yaşatmayı kendine amaç edinmiştir. Bu amacını gerçekleştirmek için de özellikle genç ve serbest sanatçılara destek olmak öncelikleri arasında yer almaktadır. Elibelinde Grubu’nun sergileri Anadolu’nun çeşitli kentlerinde gerçekleştirilerek sanata ve sanatçıya destek olup, bu kültür ve geleneğin yaşayarak gelecek nesillere aktarımına katkı sağlamaya devam edecektir. İlk durağı Aydın-Efeler olan Elibelinde Grubu’nun ikinci durağı Muğla-Stratonikeia olmuştur.

Sanat Haberleri

Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı 
SGK özel hastanelere para yetiştiremiyor!
Oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti
Öldü haberlerine yalanlama
Kenet Çatı Sistemleri