Anne Sütünün Önemi, Emzirmenin Anne İçin Yararları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Tilki, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparak,Anne Sütünün Önemi, Emzirmenin Anne İçin Yararlarını anlattı.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Tilki, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparak bebeklerde ideal büyüme ve gelişme için en önemli besinin anne sütü olduğunu söyledi. Tilki ayrıca, emzirmenin anne için de hem sağlık hem de psikolojik yönden yararları olduğunu vurguladı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Tilki, bebeklerde ideal büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin maddelerini içeren, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besin olan anne sütünün bebeklere yaşamlarının ilk altı ayında verilebilecek en ideal besin olduğunu söyledi. Tilki anne sütünün bebek için yararlarını şöyle sıraladı; “Sağlık yönünden akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır (Alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, bakteriyel menenjit, idrar yolu enfeksiyonları, nekrotizan enterokolit, alerjik hastalıklar, ani bebek ölümü sendromu, insüline bağımlı diyabet, ishal, lenfomalar, obezite, crohn’s hastalığı, ülseratif kolit, kronik gastroentestinal hastalıklar). Bağışıklık sistemini güçlendirir (antikorlar, salgısal IgA, hücresel immünite, canlı hücreler, normal floranın oluşmasına yardım, prebiyotik ve probiyotik özellikleri, enfeksiyonlara karşı korur, aşıların etkinliğini arttırır). Büyüme-gelişme ve psikolojik yönden yararları vardır. Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır. Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler. Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar” dedi.

Anne Sütü / Emzirmenin Anne İçin Yararları

Uz.Dr. Filiz Tilki, emzirmenin sadece bebeğe değil anneye de birçok faydasının olduğunu vurgulayarak; “Sağlık yönünden anneye faydası; emzirme, göğüs kanseri, over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden korur. Emzirme uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybı ve anemiden korur. Emziren annelerde endometrozisin ilerleme hızı daha düşüktür. Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Emzirme, kadının günlük enerji gereksinimini yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybeder. Psikolojik yönden faydaları ise; annelik duygusunun gelişmesine neden olur. Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Emziren annelerin kendilerine güvenleri fazladır, bu durum süt verimini olumlu yönde etkiler. Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir” şeklinde konuştu.

Emzirmede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan anne sütüne kolostrum denildiğini, bebeği enfeksiyonlardan koruyucu özelliği ve bebeğin gastrointestinal sistem fonksiyonlarının düzenlenmesinde yararlı etkileri nedeniyle bebeğe ilk verilecek besinin anne sütü olması gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. Filiz Tilki, emzirme ile ilgili aşağıdaki önerilerde bulundu:

- “Doğumdan sonraki ilk 30 dk - 1 saatte emzirmeye başlanmalıdır. Emzirmeden önce bebeğe hiçbir içecek verilmemeli, bebek her istediğinde emzirilmeli, bebeklere yalancı meme verilmemelidir.

- İlk 6 ayda bebeklere sadece anne sütü verilmelidir. Her emzirmede bebek her iki memede en az 7-10 dk tutulmalı, her emzirmede farklı meme ile başlanmalıdır.

- 6 ayın üzerindeki tüm bebekler anne sütüne ek olarak tamamlayıcı besin almalıdır.

- Anne, laktasyon dönemine uygun, yeterli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir. Emziklik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek olan süt ve taze sıkılmış sebze-meyve suları gibi içecekler tercih edilmelidir.

- Anne sütünün bileşimini etkileyen faktörlerin başında annenin diyeti (beslenme şekli ve alışkanlıkları) gelmektedir. Kadınların gerek gebelikte gerekse laktasyonda tükettikleri enerji ve besin ögeleri miktarı, sütlerinin genel bileşimini etkilemektedir. Bu nedenle, kadınlar gebelikte ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmelidir.

- Emziklik döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük 1800 kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin ögeleri yeterli düzeyde alınmamaktadır. Özellikle emziklik döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.

- Emziklik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

- Annenin dinlenmesi sağlanmalı, anneye ruhsal yönden yardımcı olunmalıdır. Bebeği ile tensel temas kurmalıdır.

Sağlık / Faydalı Bilgiler Haberleri

20 KASIM 2024 DÜNYA KOAH GÜNÜ
Hürriyet Sağlık Sen 3 Gün İş Bırakıyor
Talihsizlikler Karaca'nın Peşini Bırakmıyor
İlaca dev zam geliyor
Bozuk Gıdada Ölmüşüz de Haberimiz Yok