“AK Parti betona yatırım yaptı, milletimiz barınma sorununu niye yaşıyor?” 

“Konut eksiğimiz yok, konut servet sahipleri elinde dolaşan bir metaya dönüştü” 

Milletvekili Ün, vatandaşların yaşadığı konut sorununun nedenini açıkladı 

- Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün: 

- “AK Parti betona yatırım yaptı, milletimiz barınma sorununu niye yaşıyor?” 

- “Kiracılık talebi de yüzde 21’den yüzde 26’ya çıkmış” 

- “Lüks konut üretmekten vazgeçip, orta gelir seviyesine konut üretin” 

 

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) "AK Parti'nin betona yatırım yaptığı" ifadesiyle konut sorununun devam etmesini sorgulayarak, kötü ekonomi yönetimi ve kriz verilerine odaklanarak Türkiye genelindeki konut sayısına göre kiracılık talebinin artma sebeplerinden bahsederek çağrıda bulundu.  

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Torba yasanın rantı, kamu özel işbirliklerini, müteahhitleri, kur korumalı mevduat sahiplerini, yatırımlarını yurt dışına firar ettirenleri, seçkin azınlığı koruyan kollayan ruhuna karşı dar gelirli çoğunluğu barınma sorunu yaşayan milyonları koruyup kollayan kanunlarla gelinmesine yönelik bir çağrıda bulundu. Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Sürekli ne terennüm edilir? ‘AK Parti betona yatırım yaptı’ denir. Doğru mu? Doğru!  Peki madem bu kadar betona konuta yatırım yapıldıysa milletimiz bu barınma sorununu, konut sorununu niye yaşıyor? Kötü ekonomi yönetimi bir tarafa, soruna odaklandığımızda işin özeti şudur; Üst gelir grubu için lüks konut üretmekten vazgeçip , orta gelir seviyesine konut üretmesi gereken iktidar maalesef bunu yapmıyor. ‘Krizin en yoğun yaşandığı son 2 yılın verilerine göre Türkiye bazında fazlalık konut sayısı tam 1 milyon 800 bin. Kiracılık talebi de yüzde 21’den yüzde 26’ya çıkmış. Yani ekonomi bozulduğu için kendi ekonomisi de bozulan vatandaşlar evini satıp kiralama talebinde bulunmuş! Parası olan yatırımcı da spekülatif tarzda artan konut fiyatları yüzünden ev alımını bir yatırım aracına dönüştürmüş. Yani gayrı menkule yönelmiş. Konutlar belirli ellerde birikmiştir. İhtiyaç sahibi ev bulamazken, 10 evi olanın 20-30 evi olmuş” dedi.  

 

“Barınma ihtiyacının gaspına izin verilmesin” 

Yatırımcıların konut fiyatlarındaki artış nedeniyle ev alımını yatırım aracı olarak gördüğünü dile getiren Milletvekili Ün, “Yoksulun barınma ihtiyacını, eğer sermayedarın biri gelip satın alıyorsa, bunun önüne geçecek olan adil bir vergilendirmedir. Birinci, ikinci konutlar, ihtiyaç için, evladım için tamamdır. Buna vergilendirme yapılmayabilir ama bunun üzerindekiler yatırım aracına dönüşmüştür, bunlar devasa biçimde vergilendirilmelidir. Yani barınma ihtiyacının gaspına izin verilmemelidir. Topladığın vergilerle de dar gelirliyi ev sahibi yapmak için politikalar üretilmelidir.  Bunu yapmadığınız için beton desteği ranta gidiyor dar gelirliye değil. Yapmanız gereken artı konut değil mevcudu adil şekilde dağıtmaktır. Yapmanız gereken ülkeyi imtiyazlı yüzde yirmilik azınlığın birbirine konut alıp sattığı bir ülke olmaktan çıkarmaktır. İşe nereden başlamanız gerekiyor onu da söyleyelim.  İşe vakit kaybetmeden siyasi etik yasasını bu meclise getirip, imar rantını vergilendirmekten başlamalısınız” şeklinde ifade etti.  

 

 

“Asgari ücretlinin 2023 yılında ev alması 5 asırlık bir süre” 

 

Meclis'ten daha adil vergi politikaları, rantı önleyen yasalar ve emekçilere yönelik destek içeren politikaların konuşulması gerektiğini belirten Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, AK Parti milletvekillerine sert eleştirileriyle dikkat çekti. Milletvekili Ün, “Değerli AK Parti milletvekilleri, ‘FAİZ HARAM,RİBA HARAM, NAS VAR’ İman ettiğimiz bir ayet de var unutanlarınız olduğunu düşünerek hatırlatmak isterim. ‘Malı öyle bir paylaştırın ki sadece bir zümre arasında dönüp dolaşan bir meta haline dönüşmesin’ Peki bu ayetin tam zıddı uygulamalar nasıl geçti hayata. 200 defa ihale yasası değiştirmenin, sermaye sahiplerine hibe gibi krediler vermenin, Nas suiistimali ile ülkeyi tarihi bir borç ve faiz batağına sürüklemenin. 

Ülkeyi enflasyon, kur, faiz sarmalına sokmanın, yola çıkılırken ki amentünün, 3Y´nin birinin, yolsuzluklarla mücadele etmeyi bırakın teşvik eden bir sistematik yolsuzluk düzenini kurmanın. Tüm bu cürümlerin bedelini bu topluma ödetmek gibi bir sorumluluk var. Ekmeğini de seçkin zümre yiyor. İstanbul’da 2010 yılında ev sahibi olmak için 340 ay çalışması gereken bir asgari ücretlinin 2023 yılında bu evi alması için 5 asırlık bir süreye ihtiyaç duyuyorsa eğer bu, vicdandan ve akıldan yoksun politikalar nedeniyle oluyor. Bu mecliste vergileri, istisnalarını konuşalım, bunlarla ilgili yasaları konuşalım; ama daha fazla rantı teşvik eden değil ranta mani olan yasaları konuşalım; servetin belli bir zümre arasında dönüp dolaşmasına imkan sağlayan yasaları değil, alın teri kurumadan ücretini ödemekle öğütlendiğimiz emekçilerimize nefes aldıracak yasaları konuşalım” diye konuştu. 

 

Siyaset Haberleri

Ümit Özdağ, "Mehmetçik Katillerine Af Yok" mitinglerine başlıyoruz
Cumhur İttifakı Defterini Kapattık
Hangi partiye katılacağını açıkladı
BBP’de deprem!
2024'ün en etkili siyasetçisi belli oldu!