Yapılan açıklamada ülkenin deprem tarihine bakıldı zaman birçok acı olayların yaşandığının görüldüğü, bu acıların en büyüklerinden bir tanesinin de 17 Ağustos 1999 Marmara depremi olduğunu, Depremin gece yarısı gerçekleşmesinin, depremin meydana geldiği bölgelerde binaların zemine uygun inşa edilmemesinin, halkın depreme karşı önlemler almamış olması gibi sebeplerden ötürü büyük can ve mal kaybına yol açan depremin ülkede afet yönetimi bakımından da bir milat olduğunu, afete hazırlık çalışmalarında önceliğin “Kriz Yönetimi” nden “Risk Yönetimi” ne verildiği ifade edildi.
Bunun yanında meydana gelen 99 Marmara depreminde ve ülkede gerçekleşen afetlerin, Türkiye’de ilk defa bir strateji değişikliğinin gündeme getirilmesine yol açtığını, ilk defa zarar azaltma amaçlı ve deprem öncesindeki dönemlerde yerine getirilmesi için, yapılacak yapılar ve binalar ile alakalı yasal düzenlemelere de gidildiği belirtilen açıklamada, Denizli’de de tarihe bakıldığı zaman yıkıcı depremlerin meydana geldiği ve yakın zamanda 2003 Buldan ve 2007 Çameli depremlerinde ağır hasarların oluştuğu kaydedildi.
Açıklama şöyle devam etti:
Denizli AFAD olarak, öğretmenlerinden çocuklarına, kamu kurumlarından özel sektörlere, sivil toplum kuruluşlarına, il, ilçe, mahallelerinde ikamet eden bütün vatandaşlara ulaşıp yalnızca depremler ile alakalı değil diğer afetlere karşı farkında olmalarını hedefleyen eğitimler, toplantılar ve tatbikatlar yaptık. Denizli’de 2018’in içinde şu ana dek 20 bin vatandaşa “Afete Hazır Türkiye Projesi” çerçevesinde farkındalık eğitimleri sunuldu ve ara vermeksizin bu eğitimlere devam edilmekte.
Unutmamalı ki, afet ve acil durumlar her an ortaya çıkabildiği gibi beklenmeyene hazırlıklı olmak için toplumun her kesiminin sorumluluk bilinci ile hareket etmesi gerekmekte.
Bu çerçevede, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ve afetlerde yaşamını yitirmiş olan vatandaşlarımızı rahmet ile anıyor afetsiz günler diliyoruz.