Valilik Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tatbikata, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Mürşit Kuyumcu, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Recep Demirci, Denizli, Aydın, İzmir, Uşak,Afyonkarahisar illerinden ana çözüm ortakları ve destek çözüm ortakları ile diğer ilgililer katıldı.
Yoğun katılım ile gerçekleştirilen tatbikat öncesi konuşan Valimiz Şükrü Kocatepe “Afet ve Acil Durum Müdahale Yönetmeliği 18.12.2013 tarih ve 28855 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) da 3 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planının amacı; afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, afet anı ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemektir. TAMP; her tür ve ölçekte, afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak bakanlık, kurum ve kuruluşlar, özel kuruluşlar, STK'lar ve gerçek kişileri kapsamaktadır” dedi.
Yeni yönetmelikle; ulusal ve yerel düzey afet planlarında ana çözüm ortağı hizmet ve grup sayılarının arttırıldığını, planların daha detaylı, görev ve sorumluluk bilinci ile yerel yönetim ve kaynakların aktif katılımı ve kullanımının amaçlandığını vurgulan Valimiz Şükrü Kocatepe sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Böylece kriz yönetiminden bütünleşik afet risk yönetimine geçilmiştir. Denizli Afet Müdahale Planı da 26 yerel düzey hizmet grup operasyon planından oluşmaktadır. Ana çözüm ortaklarımızdan hizmet grup operasyon planları onaylanmayan varsa acilen eksikleri giderilip onaylatmalıdır. Hizmet grup planlarının hazırlanması ve uygulanmasından kurum müdürü veya başkanı birinci derece sorumludur. Müdahale planımız 26 Hizmet grup operasyon planları ile birlikte 1. sınıf destek illere de gönderilecektir. Aynı şekilde bu illerdeki müdahale planları da ilimize gönderilecek ve yardım esnasında kullanılacaktır. Yönetmelik hükmü uyarınca afet durumunda çağrıya gerek kalmaksızın tüm hizmet ve grup başkanları Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde toplanacaktır. Hizmet gruplarını oluşturan ana çözüm ortağı kurum sorumluları ile Garnizon Komutanı’ndan oluşan Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Başkanlığı da kurulmuştur. Afet Koordinasyon Kurulumuz, ilimizin afet ve acil durumlarını değerlendirmek, alınacak önlemleri belirlemek, planın uygulamasını sağlamak için yılda iki kez toplanacaktır. Denizli afet müdahale planının uygulanabilirliğini arttırmak, ana destek çözüm ortağı kurumlarda farkındalık oluşturmak ve plandaki olası çalışma ve eksikleri tespit edebilmek amacıyla il bazında Masabaşı Plan Tatbikatı düzenlenmiştir. Bu tatbikat çevre illere de bilgi verilerek yapılmakta ve afet anında yardımlaşma öngörülmektedir. Katılım ve katkılarınız için teşekkür eder, plan tatbikatımızın başarılı olmasını temenni ediyor ve Allah gerçeğini yaşatmasın diyorum” dedi.
Valimiz Şükrü Kocatepe’nin konuşmasının ardından, AFAD Müdürü Recep Demirci, tatbikat senaryosu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra senaryo gereği Denizli’de 5.8 şiddetinde bir deprem kurgusu slayt eşliğinde katılımcılara sunuldu. Senaryoya göre İlimiz Çürüksu Bölgesi’nde 5.8 şiddetinde bir deprem meydana gelmiş, başta Pamukkale ve Merkezefendi ve Sarayköy İlçeleri olmak üzere İlimizin bazı bölgeleri hasar almış ve deprem çevre il ve ilçelerde de hissedildiği öngörülmüştü.
Bu bağlamda tatbikat; ana çözüm ve destek ortaklarının öngörülen deprem anında yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında planlamalarını içeren sunumları ve soru cevaplarla devam etti ve saat 17:30’da sona erdi.