Köy enstitülü öğretmen ve yazar Arif Baş adına, ailesi tarafından bu sene ilki düzenlenen “Arif Baş Öykü Ödülü” sahiplerini buldu.
Yayınlanmış öykü kitaplarına verilen bu ödülün seçici kurulu: Erol Toy, Salim Taşçı, Haydar Eroğlu, Celal İlhan, Saygı Öztürk ve Öner Yağcı’dan oluştu.
Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu ödüller şöyle sıralanmıştı:
Birincilik ödülü: Rüzgara Sarılmak adlı kitabıyla Hande Baba,
İkincilik ödülü: Milenyum Çıkmazı adlı kitabıyla Burak Çakır,
Üçüncülük ödülü: Aydınlık Sineması adlı kitabıyla Abdülkadir Uslu.
5 ağustos 2017 cumartesi Arif Baş'ın doğum yeri olan, Yozgat - Sorgun - Bahadın Kasabası'nda yapılan ödül töreni ile ödüller sahiplerine verildi. Bahadın Şenlikleri ile entegre edilen ödül törenine katılan yazarların ve konukların konaklamaları evlerde misafir edinmek şeklinde oldu.
Arif Baş Müzesi’nde yapılan ödül töreninde konuşan Arif Baş’ın oğlu Oğuz Baş: “Öncelikle öykü yazarlarımıza katılımları için çok teşekkür ediyorum.”diyerek, yarışmanın düzenlenme fikrinin kuzenleri, yazar-şair Haydar Eroğlu ve yazar-şair İbrahim Eroğlu’na ait olduğunu belirtti. Ödülü gelenekselleştireceklerini belirten Oğuz Baş, her yıl öykü ve şiire dönüşümlü olarak verileceğini anlatarak, ödülün önümüzdeki yıl şiir kitabına verileceğini söyledi.
Seçici kurul üyesi Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Bahadın’a yakın bir köyde doğduğunu anlatarak, Arif Baş’ı sağlığında sık sık ziyaret ettiğini belirtti. Her gelişinde müzeyi de gezdiğini anlatan Saygı Öztürk, “Arif Baş ödülü anlamlı ve önemli bir ödüldür, sevgili Oğuz Baş’ı ve emek verenleri kutluyorum. Ödül alan yazarları kutluyorum.”dedi.
Seçici kurul üyesi Salim Taşçı, Abdülkadir Uslu’ya ödülünü verdi. Taşçı, Yozgat Sorgun doğumluğunu belirterek 16 kitap yazdığını ve dokuz öyküsünün sinema filminin çekildiğini anlatarak, Aydınlık Sineması’nı çok beğendini ve üst üste 4 defa okuduğunu söyledi. Abdülkadir Uslu’yu tebrik eden Taşçı, ödül alan diğer yazarları da kutladı.
Abdülkadir Uslu, ödülünü Salim Taşcı’nın elinden aldıktan sonra, “Sayın Taşçı’ya güzel sözleri ve kitabımla ilgili görüşlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Aydınlık Sineması’nı yazarken yaşadığım duyguları Salim beyin ifade etmesinden dolayı da çok mutluyum. Bu ödülün omzumuza yüklemiş olduğu sorumluluğun farkındayız. Üretmeye devam edeceğiz. Katkı veren herkese özellikle Oğuz Baş, Haydar Eroğlu, İbrahim Eroğlu ve Cengiz Aksoy’a çok teşekkür ediyorum. Şadiye annemizin ellerinden öpüyorum.”dedi.
Saygı Öztürk, ikincilik ödülünü Burak Çakır’a takdim ederken; “Yirmi iki yaşında genç bir yazarın bu başarısını kutluyorum.” dedi.
Arif Baş’ın eşi Şadiye Baş da birincilik ödülünü yazar Hande Baba’ya takdim ederken, duygulandığı görüldü. Bir bayan olarak, birincilik kazanan bir bayana ödülünü vermekten çok mutlu olduğunu söyleyerek, “Arif Baş da görseydi çok mutlu olacaktı.” dedi.
Ayrıca, “Arif Baş Öykü Ödülü” kapsamında Hatice Sönmez Kaya, Hasan Erbay, Veli Bayrak, Taylan Özba, Şaban Altay’a teşvik ödülü verildi.
Arif Baş Kimdir:
1927 yılında Yozgat ili, Sorgun ilçesine bağlı Bahadın köyünde doğdu. İlk okulu köyünde okudu. Köy Enstitülerinin ilk öğrencilerindendir. 1944 yılında Pazarören Köy enstitüsünü bitirdi.
16 yıl köylerde eğitim hizmetinin ardından, sırayla Yerköy, Yozgat ve Ankara’da Öğretmen ve Okul Müdürü olarak görev yaptı. Toplam 29 yıl hizmetin ardından emekli oldu.
Bir dönem Yozgat İl Genel Meclisi üyeliği ve Genel Meclis Daimi üyeliği yaptı.
Bir dönem’de köyünde Bahadın Kasabası’nda Belediye Başkanlığı yaptı.
1963 – 1969 yılları arasında Yozgat’ın yerel gazetesi “Bozok” ta “patta-Satta” isimli köşesinde, köşe yazıları yazdı.
2001’den itibaren yaşamı süresince, yine bir yerel gazete olan “Sorgun Postası” ında “Arifçe” isimli köşesinde yazmaya devam etti.
Bu süreçte yayınlanan eserleri sıra ile;
• KISIR Öyküler. İki baskı yaptı.
• BANTTAKİ SES Öyküler. İki baskı yaptı.
• TÜP BEBEK Öyküler.
• AŞIK İBRAHİM 18. yy Halk Ozanlarından Aşık İbrahim şiirleri derlemesi.
• HER YÖNÜYLE BAHADIN TARİHİ Araştırma. İki baskı yaptı.
• KÖY ENSTİTÜLÜ YILLAR Anılar
• DİKENLİ GÜL BAHÇESİ Şiirler
• TEKNE KAZINTISI Öyküler
“Uygulama Bahçesi” isimli öyküsü ile ikincilik ve “Akşamlama” isimli öyküsü ile mansiyon ödüllerine layık görüldü.
Emekliliğinde köyüne yerleşti ve bir yandan yazın hayatına devam ederken, diğer yandan etnoğrafik bir müze oluşturdu. Orta Anadolu’da, evlerde, tarım ve küçük işletmelerde kullanılan ve bu gün artık kullanım dışı kalmış yüzlerce eseri bir araya topladı…
09 şubat 2012'de yaşamını tamamladı.