Hanife AÇIKALIN / ANKARA
11 Temmuz'daki buluşmalarında mücadeleye devam kararı alan Genel Başkan adayları olağanüstü kurultay için delegeler arasında 2. imza seferberliğini başlattı. İlk girişimde Genel Merkez'e 543 delegenin imzasını sunulup olağanüstü kongre talebinde bulunulmuş, ancak bu talebin reddedilmesi üzerine yargı yoluna gidilmişti. Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 'kongre toplansın kararı' ve bunu Yargıtay'ın onaması ile devam eden hukuki mücadele sonunda 19 Haziran'da yapılan tüzük kurultayı hakkında Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbiri dolayısıyla seçimli kongre yapılması mümkün olamamıştı.
Gelinen noktada yeni bir yol haritası izlenmesi konusunda mutabık kalan MHP Genel Başkan adayları devam eden hukuki süreci dikkatle takip etmenin yanı sıra vakit geçirmeden 2. kez delegeden imza toplayıp süreci yeniden başlatma konusunda mutabık kaldı. Bu mutabakat sonrasında imzalar toplanmaya başlandı.
İmzalar tek havuza
Yeniden imza toplama sürecinin başlatılması delegeler ve partililer arasında heyecanla karşılandı. Genel Başkan adaylarının her türlü engele rağmen mücadeleyi sürdürme kararını büyük sevinçle karşılayan delege ve tabanın 2. imza toplama seferberliğine birincisinden daha büyük ilgi gösterdikleri öğrenildi. İmzaların toplanmasında bu kez farklı bir yöntem kullanılıyor. Her aday delegelerden kendi adına değil, olağanüstü tüzük kurultayı yapılması için imza toplayıp bunları ortak havuza gönderiyor. Böylelikle bir delegenin mükerrer olarak bir kaç adaya imza vermesinin de önüne geçilmiş oluyor. Yeni imza toplama yönteminin Genel Başkan adayları arasındaki ortak amaç için güç birliğini de göstermesi delegeler arasında memnuiyetle karşılandı. İkinci kez imza toplanmasına delegelerin aşırı arzulu olmasının rekor sayıda imzaya ulaşılmasına yol açması bekleniyor.
Çok kısa sürede toplanması planlanan yeni imzalar gerekli evraklar da eklenerek noter eşliğinde MHP Genel Merkezi'ne teslim edilip olağanüstü kongrenin toplanması talep edilecek. Genel Merkez'in yine bu talebi reddetmesi halinde tekrar yargıya müracaat edilip, emsal kararın da bulunması sebebiyle çok kısa sürede olağanüstü kongrenin toplanması yolu açılacak.
İki heyet kuruldu
Bu arada MHP'nin 4 Genel Başkan adayı, olağanüstü kurultay toplanana kadar siyasi ve hukuki işlerini yürütmeleri için 2 temsil heyeti kurdu. Genel Başkan adaylarının, her birinin temsilcisi olarak "siyaset kurulunda" yer alacakların isimleri de belirlendi. Buna göre; Meral Akşener Seyfettin Yılmaz'ı, Ümit Özdağ Ercan Koç'u, Koray Aydın Halil İbrahim Onal'ı, Sinan Oğan ise Hakan Erdem'i görevlendirdi. Olağanüstü kurultaya kadar 4 genel başkan adayının siyasi işlerini belirledikleri temsilcileri yürütecek.
Bu yol haritası şöyle işleyecek:
- Genel başkan adayları, temsilcilerine kendi adlarına iş yürütebilmeleri için yetki ve sorumluluk verecek.
- Olağanüstü kurultayın toplanması ve tüzük değişikliğine götürecek bir "imza toplama" sürecinde, 4 genel başkan adayının temsilcileri süreci izleyecek ve yürütecek.
- Söz konusu temsilciler, imza toplama sürecini yürütecek her şehir için bir isim belirleyecek. Bu şehirde yalnızca temsilci tarafından yetkilendirilecek kişi imza toplayabilecek.
- İmzalar toplamanın bitiminde temsilciler, imzaları rapor halinde bağlı oldukları genel başkan adayına sunacak.
- Temsilcilerin görevi olağanüstü kurultayın toplanmasına ilişkin karar alındığında sona erecek.