2 bin 100 Yıllık Önemli Buluntu

Ordu’da 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli’nin bulunduğu Kurul Kalesi'nde Erzak Odası’na ulaşıldı.

Erzak Odası’nda 14 adet saklama küpleri bulundu. 10 yıldır devam eden kazılarda bu güne küçük büyük 3 bine yakın eser çıkartıldı.

Ordu’nun Altınordu ilçesinde 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde,  kazı çalışmalarında, en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kibele” heykeli ile Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan Riton bulunmuştu.

Kurul Kalesi’nde devam eden kazılarda son olarak, Erzak Odası’na ulaşıldı. Erzak Odası’nda 14 adet saklama küpleri bulundu. 10 yıldır devam eden kazılarda bu güne küçük büyük 3 bine yakın eser çıkartıldı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt tarafından yürütülen kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından destekleniyor.

İlimiz merkezine 13 km. mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1. derece arkeolojik ve Doğal Sit alanı olup, antik bir yerleşmedir.

250 - 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmıştır. Kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve M.Ö. II. ve I. Yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar ile piknik alanı düzenlenmiştir.

Alan içinde tarihi dehliz ve su sarnıcı bulunmaktadır. Yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılmış olup, ışıklandırılmıştır. Mükemmel temaşa zirvesidir. 500 m2’lik otoparkı vardır. Ordu tarih turizminin önemli yerlerindendir.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğünce 2010 yılından itibaren başlatılan kazı çalışmalarında 2300 yıl öncesine ait, tapınak ve kale duvarlarına rastlanmıştır. Kurul kalesi Karadeniz Bölgesinde İlk arkeolojik kazı alanıdır. 2010 yılında başlayan kazı çalışmaları 2011 – 2016 yılları arasında devam etmiştir. 2016 yıllında, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı katkısı ile yapılan kazı çalışmasında, Kalenin kapısında mermerden bir Kibele heykeli açığa çıkarıldı. Helenistik döneme tarihlenen Kibele heykelleri içerisinde ilk in-situ örneği olmasıyla çok önemlidir.2018 yılında Kibele’nin Partneri olan 3 farklı heykel çıkartılmıştır.

Ali Yazan /Ordu /Akis Haber 

Gündem Haberleri

ELİF ÖĞRETMEN’E İNGİLTERE’DEN BÜYÜK ÖDÜL
Türkiye ittifak Sözcüsü Bozkurt'tan " 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama mesajı"
McDonald's ve Burger King'in o menülerini yiyenler yandı!
DOD’dan Brüksel çıkarması
Bahçeli'den 'teğmenler' çıkışı: Bakanlığın kararına saygı duyuyorum