Denizli'deki Özel Sağlık Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hazal Tancer Elçi tarafından geçen ay muayene edilen 28 yaşındaki Nevin ve 25 yaşındaki Kenan Kumral çiftinin 2 aylık bebeklerinden Hayrettin Kumral, özellikle prematüre doğan bebeklerde erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olan 'prematüre retinopatisi' (ROP) hastalığı şüphesiyle Göz Hastalıkları Polikliniği'ne sevk edildi. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arif Eşme tarafından göz muayenesi yapılan minik Hayrettin'e, ROP hastalığı teşhisi konulup, tedaviye başlandı. Erken teşhis sayesinde, bebeğin görme engelli olmasının önüne geçildi.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hazal Tancer Elçi, prematüre bebeklerde ROP hastalığı riskinin yüksek olduğunu belirtip, "En fazla 1 aylıkken mutlaka göz muayenesi yapılması gerekiyor. Çünkü erken teşhis ve tedavi gecikirse kalıcı körlüğe neden olan bir durum" dedi.
Hayrettin bebeğin tedavisini yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arif Eşme de yenidoğan bebeklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı olmalarının ROP gelişme riskini artırdığını söyledi. Dr. Eşme, "Bunun yanında uzun süre kuvözde kalıp oksijen tedavisi alan bebeklerde de risk yüksektir. Bu bebeklerde erken tanı ve erken tedavi, görme kaybının ve körlüğün önüne geçmektedir. ROP tedavisinde lazerle ya da göz içine ilaç verilerek anormal damarların gelişmesi önlenerek tedavi edilir. Erken teşhis olmasaydı ve tedavi yapılmasaydı sonuç körlük olurdu. Gözün sinir tabakasının detaylı incelemesi sonucu, sinir tabakasında damarsız bir bölümün görülüp gözün içine doğru kalkması ve büyümesi sonucu tespit edilen bir hastalıktır. En önemlisi ise toplum tarafından ihmal edilmemeli. 37 haftalık doğan tüm bebekler doğduktan sonra 1 ay içinde mutlaka göz doktoru tarafından muayene edilmelidir" diye konuştu.